Evropa

Mišel: Isključimo kiseonik iz ruske ratne mašine

Komentari

Autor: Tanjug

26/06/2022

-

15:52

Mišel: Isključimo kiseonik iz ruske ratne mašine
Euronews/Vladislav Ćup - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Zemlje G7 dele iste ciljeve - isključenje kiseonika iz ruske ratne mašine, istovremeno vodeći računa o svojim ekonomijama, izjavio je danas predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Govoreći na početku samita G7 u bavarskom planinskom rizortu Šlos Elmau, Mišel je rekao da je ruski rat doveo svet u opasnost i uticao na snabdevanje hranom i gorivom, cene i bezbednost, preneo je Bi-Bi-Si.

On je kazao da su G7 i EU nepokolebljivo jedinstveni u podršci Ukrajini.

EU će nastaviti da pruža finansijsku, humanitarnu i političku podršku Ukrajini, kazao je Mišel i dodao da je ona posvećena pružanju podrške u obnovi Ukrajine.

On je rekao da rat, takođe, oblikuje Evropsku uniju i da je Ukrajini i Moldaviji dat status kandidata, dok se druge nacije nadaju da će i one doći na red.

Rat znači da se svet promenio od prošlogodišnjeg samita G7 u Kornvolu, naveo je Mišel i dodao da svet smatra da bi trebalo da se donose ispravne odluke i brani međunarodno pravo.

Lideri Grupe sedam najbogatijih demokratija počeli su danas trodnevni samit s ciljem da, kako je najavljeno, povećaju pritisak na Rusiju čije su akcije u Ukrajini stvorile nestašice hrane i energenata širom sveta.

Samitu prisustvuju lideri Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Francuske, Britanije, Italije, Kanade i Japana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa