Evropa

RAT U UKRAJINI Rusija povukla trupe sa Zmijskog ostrva, ukrajinska vojska: Uništili smo ruski sistem Pancir

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

30/06/2022

-

07:22

RAT U UKRAJINI Rusija povukla trupe sa Zmijskog ostrva, ukrajinska vojska: Uništili smo ruski sistem Pancir
RAT U UKRAJINI Rusija povukla trupe sa Zmijskog ostrva, ukrajinska vojska: Uništili smo ruski sistem Pancir - Copyright Tanjug/AP/Andrii Marienko, UGC/Viacheslav Priadko, Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 127. dan od početka rata u Ukrajini. Zemlje članice NATO-a održale su Samit u Madridu na kojem je jedna od glavnih tema bila novi strateški koncept koji bi definisano Rusiju kao direktnu bezbednosnu opasnost po Alijansu. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je juče u Madridu da su saveznici Alijanse spremni da dugoročno podrže Ukrajinu i najavio dodatnu vojnu podršku Kijevu. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pohvalio je NATO zbog čvrstog stava prema Rusiji i pozvao Finsku i Švedsku da se pridruže vojnom savezu. Britanski premijer Boris Džonson je na samitu poručio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da greši ako se nada "manjoj Alijansi". S druge strane, oglasio se i papa Franja koji je osudio bombardovanje prepunog tržnog centra u Kremenčugu nazvavši taj čin "poslednjim u nizu varvarskih napada protiv Ukrajine".

Ključni događaji:

  • Rusija se povukla sa Zmijskog ostrva
  • Putin: Odgovorićemo na ulazak Švedske i Finske u NATO
  • Stoltenberg:Spremni smo da dugoročno podržimo Ukrajinu
  • Papa: Napad u Kremenčuku varvarski čin
  • Odložena drugi put odluka suda o sudbini pripadnika Azova
  • LNR: Trećina ukrajinskih trupa se predala kod Lisičanska

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.50 Marčenko: Svetska banka odobrila Ukrajini kredit od 446,8 miliona

Svetska banka odobrila je Ukrajini kredit vredan 446,8 miliona evra, saopštila je pres služba Ministarstva finansija Ukrajine. Kako se navodi, od te sume 424,6 miliona evra dobijeno je uz garanciju Ujedinjenog Kraljevstva, prenela je agencija Ukrinform. Ovim sredstvima će se omogućiti finansiranje zaposlenih u javnom sektoru, saopštio je ministar finansija Sergij Marčenko.

22.40 Ruski zvaničnik: Azovi koriste škole kao snajperska gnezda

Strani plaćenici i ekstremisti nacionalističkog bataljona Azov imaju uporišta, snajperska gnezda u školi u Kramatorsku, gde su rasporedili teško naoružanje, izjavio je danas načelnik Ruskog centra za kontrolu nacionalne odbrane general-pukovnik Mihail Mizincev. Prema njegovim rečima, ukrajinske snage raspoređuju teško naloružanje i u obrazovnim objektima u Harkovu, Slavjansku i Nikolajevu.

22.10 Putin: Zapad saterao sebe u zamku, pokušava da obuzda Rusiju

Zapad je saterao sebe u zamku, jer nije mogao da predvidi tendencije koje će doprineti slabljenju njegove globalne dominacije, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Ruski lider je danas u sedištu Ruske spoljnoobaveštajne službe (SVR) prisustvovao obeležavanju stogodišnjice ruske tajne obaveštajne službe i tom prilikom istakao da je prioritet službe strateška prognoza razvoja međunarodnih procesa, preneo je Sputnjik. On je ocenio da je u svetu mnogo istomišljenika koji žele da idu svojim putem, samo se boje da dignu glavu i pričaju o tome naglas.

19.20 Ruska ambasada: Sofija da odustane od proterivanja diplomata

Ruska ambasada u Sofiji zatražila je od bugarskog Ministarstva spoljnih poslova da poništi odluku o proterivanju 70 zaposlenih u ruskim diplomatskim misijama, navodi se u saopštenju objavljenom danas na sajtu ambasade. "Smatramo da je proglašavanje 70 zaposlenih u ruskim inostranim institucijama u Bugarskoj za persone non grata bez presedana, klevetnički i apsolutno neosnovan i provokativan čin koji podriva temelje našeg odnosa. Rusija u potpunosti odbacuje ove navode", saopštila je ruska ambasada, a preneo TAS S. Ambasada je upozorila na moguće izuzetno teške posledice po odnose dve zemlje.

S druge strane, ddlazeći premijer Bugarske Kiril Petkov pozvao je danas Rusiju da povuče diplomatski ultimatum upućen toj zemlji i da odustane od pretnje zatvaranjem ruske ambasade u toj balkanskoj zemlji.

19.00 Bajden: Više cene goriva u SAD osujećuju Rusiju

Amerikanci treba da očekuju da će plaćati više cene goriva „koliko god bude bilo potrebno“, jer to doprinosi nastojanjima da se Rusija onemogući da pobedi Ukrajinu i napadne druge zemlje, saopštio je danas predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden na samitu NATO u Madridu.

Tanjug/AP/Bernat Armangue

 

18.15 Makron: Francuska spremna da pošalje još vojnika u Rumuniju

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je danas da je ta zemlja spremna da pošalje još vojnika u Rumuniju, ako bude potrebno, u okviru misije NATO-a za jačanje snaga na njenom istočnom krilu posle početka rata u Ukrajini. Francuska već ima raspoređeno u Rumuniji oko 500 vojnika i sistem protivvazdušne odbrane, a Makron je rekao da se to može pojačati u veoma kratkom roku.

16.40 Bajden najavio novu vojnu pomoć Ukrajini

Američki predsednik Džo Bajden ocenio je danas da je samit NATO u Madridu bio istorijski i najavio narednih dana novu vojnu pomoć Vašingtona Ukrajini, vrednu 800 miliona dolara. Nova pomoć, kako je objasnio, obuhvatiće unapređene protivvazdušne sisteme, radare i municiju za visokomobilne artiljerijske raketne sisteme koje su SAD već poslali Ukrajini, objasnio je Bajden. Paket će formalno razraditi američka administracija narednih dana, prenosi AP.

16.10 Stoltenberg: Upravo smo zatvorili istorijski NATO samit, Grčka spremna da obezbedi brodove za transport žita iz Ukrajine

Grčka je spremna da obezbedi brodove za izvoz žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka koje je blokirala Rusija, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare na samitu NATO-a u Madridu. "Grčka je objavila da je spremna da stavi na raspolaganje svoje brodove da bi se žitarice transportovale iz Ukrajine“, saopštio je Stoltenberg, prenosi Rojters.

15.45 Putin: Rusija će nastojati da ostane najveći izvoznik pšenice

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da će Rusija nastojati da ostane najveći svetski izvoznik pšenice i odbacio tvrdnje da je Moskva blokirala izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda. Ponovio je raniju izjavu da su za probleme na globalnom tržištu hrane i rast cena krive sankcije Zapada, prenosi Rojters. Dodao je da je potrebno da se preduzmu određene akcije da situacija na globalnom tržištu hrane ne postane, kako je rekao, tragična.

15.00 Šolc: Nemačka će ove nedelje pokrenuti proces formalne ratifikacije članstva Švedske i Finske u NATO

Nemačka će ove nedelje pokrenuti proces formalne ratifikacije članstva Švedske i Finske u NATO-u, koji će biti "vrlo brzo" okončan, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc na kraju dvodnevnog samita NATO u Madridu. Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

14.26 Džonson: povlačenje Rusa sa Zmijskog ostrva dokaz sposobnosti Ukrajien da uzvrati

Britanski premijer Boris DŽonson ocenio je danas da je odluka Rusije da napusti strateško crnomorsko istureno mesto Zmijsko ostrvo, dokaz sposobnosti Ukrajine da uzvrati.

"Ako ste želeli dokaze neverovatne sposobnosti Ukrajinaca da se bore da savladaju nevolje i odbiju Ruse, pogledajte šta se dogodilo upravo danas na Zmijskom ostrvu, gde je Rusija ponovo morala da ustupi teren", poručio je DŽonson na konferenciji za novinare na samitu NATO u Madridu, prenosi Rojters.

13.23 Zvaničnik LNR: U čeličani Azot još 1.000 ljudi

U prostorijama čeličane Azot u Severodonjecku i dalje se nalazi oko 1.000 ljudi, uključujući civile, izjavio je danas prvi zamenik ministra unutrašnjih poslova samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Roman Vedmenko.

"Izveštaji su različiti, ali u prostorijama fabrike Azot nema više od 1.000 ljudi, ali naše snage rade u ovom pravcu, evakuišući ljude. Među njima ima civila, uključujući decu, žene i starije", poručio je Vedmedenko za agenciju TASS.

12.59 Medvedev: Zahvaljujući Povelji UN sprečeno skliznuće sveta u Treći svetski rat

Zamenik šefa ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev rekao je danas da je zahvaljujući Ujedinjenim nacijama svet uspeo da izbegne treći svetski rat. Govoreći na plenarnoj zasedanju Sanktpeterburškog međunarodnog pravnog foruma, Medvedev je ocenio da sistem UN nije bez mana.

"Međutim, uprkos svim problemima i krizama sa kojima su se UN i njene države članice suočavale proteklih godina, nemoguće je ne složiti se da je, u velikoj meri zahvaljujući međunarodnim pravnim i političkim mehanizmima predviđenim u Povelji UN, bilo moguće da se ne sklizne u ponor Trećeg svetskog rata“, rekao je Medvedev.

12.10 Švedska šalje još oružja u Ukrajinu

Švedska će poslati još protivtenkovskog oružja i automatskog naoružanja Ukrajini, saopštilo je danas švedsko ministarstvo odbrane. Saopšteno je da je paket oružja, koji takođe uključuje opremu za čišćenje mina, procenjen na oko 49 miliona dolara.

Švedska i Finska učinile su značajan korak ka članstvu u Severnoatlantskom savezu, pošto je Turska u utorak na samitu u Madridu ukinula veto na njihovo pristupanje posle potpisivanja sporazuma o uzajamnoj zaštiti bezbednosnih interesa.

11.20 Boris Džonson: Šaljemo pomoć Ukrajini, ostajemo uz predsednika Zelenskog

11.00 Rusija povukla trupe sa Zmijskog ostrva, saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije

Rusija je povukla trupe sa Zmijskog ostrva u znak dobre volje, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane. U saopštenju se ističe da je Moskva time međunarodnoj zajednici pokazala da se Ruska Federacija ne meša u napore UN da organizuje humanitarni koridor za izvoz poljoprivrednih proizvoda sa teritorije Ukrajine, prenosi RIA Novosti.

10.34 Sinehubov: U Harkovu jedna osoba poginula, šestoro povređenih

Jedna osoba je poginula, a šest je povređeno, uključujući 11-godišnju devojčicu, u ruskim napadima u oblasti Harkova, izjavio je danas guverner te ukrajinske oblasti Oleh Sinehubov.On je na Telegramu objavio da je zbog ruskih napada u oblasti Harkova, 11-godišnja devojčica hospitalizovana, prenosi Gardijan.

"Nastavljaju se borbe u regionu. U pravcu Harkova, okupatori vode odbrambene borbe, pokušavajući da obuzdaju našu vojsku. Neprijatelj gađa iz tenkova, minobacača, artiljerije i mlazne artiljerije položaje naše vojske i mirne gradove i sela", naveo je Sinehubov.

10.00 Ministarstvo odbrane Velike Britanije: Ukrajinske snage drže poziciju u Lisičansku

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je danas da ukrajinske snage nastavljaju da drže poziciju u istočnom gradu Lisičansku, nakon povlačenja iz Severodonjecka.

Kako su naveli u izveštaju, borbe će verovatno biti koncentrisane na rafineriju nafte Lisičansk, koja se nalazi 10 kilometara jugozapadno od centra grada.

Dodaje se da ruske snage ostvaruju ograničen napredak, dok pokušavaju da opkole ukrajinske snage napredujući iz pravca Izjuma.

09.35 Ukrajinska vojska: Uništili smo ruski sistem pancir na Zmijskom ostrvu

Kako javljaju ukrajinski mediji, prema izveštaju od 28. juna, Rusija je izgubila 40 vojnika i više vojne opreme.

09.15 Najveća razmena zarobljenika od početka rata

Euronews TV

09.00 Rojters: Stotine ukrajinskih vojnika završilo vojnu obuku u Velikoj Britaniji

Stotine ukrajinskih vojnika završilo je vojnu obuku u Britaniji, uključujući i onu na višecevnim sistemima za lansiranje raketa (MLRS) koje britanska vlada isporučuje Kijevu kao vid pomoći u borbi protiv ruske artiljerije, prenosi Rojters. Novinari su pozvani da zabeleže detalje obuke, gde se moglo videti kako ukrajinski vojnici pune i pucaju iz lakih topova kalibra 105 mm tokom vežbi u Solsberiju, u južnoj Engleskoj, što je deo programa za više od 450 pripadnika ukrajinskih oružanih snaga uz podršku Novog Zelanda, a prikazani su i MLRS sistemi u upotrebi, navodi britanska agencija.

08.33 Pad BDP Rusije u maju 4,3 odsto na godisnjem nivou

Pad ruskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) ubrzao se u maju na 4,3 posto na godišnjem nivou sa 2,8 procenata u aprilu, izvestilo je danas rusko Ministarstvo za ekonomski razvoj.

08.05 SAD: Putin želi celu Ukrajinu i rat bi mogao da potraje

Ruski predsednik Vladimir Putin i dalje želi da zauzme veći deo Ukrajine, i ovaj sukob bi najverovatnije mogao da traje dugo, smatraju američke obaveštajne agencije, kako prenosi BBC. Američki zvaničnici procenjuju i da su ruske trupe toliko oslabljene borbom da su sposobne samo da ostvaruju spore teritorijalne napretke.

07.47 LNR:Svi putevi,rafinerija u Lisicansku pod ruskom kontrolom

Sve glavne transportne rute koje vode za i iz Lisičanska i kompletna teritorija najveće rafinerije nafte u tom gradu u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR) su pod kontrolom ruskih snaga, saopštio je danas ambasador LNR u Moskvi Rođon Mirošnik.

"Svi značajniji transportni putevi u i iz Lisičanska su pod kontrolom snaga Rusije i LNR, tako da je njima nemoguće napustiti lisičanski džep", napisao je Mirošnik na svom Telegram kanalu.

profimedia

 

07.11 Britanija šalje dodatnu pomoć Ukrajini

Velika Britanija će obezbediti još milijardu funti vojne podrške Ukrajini, saopštila je britanska vlada, u trenutku kada je NATO označio Rusiju kao najveću "direktnu pretnju“ bezbednosti zapadnih zemalja i potvrdio svoju snažnu podršku Kijevu. Kako je najavljeno u Londonu, sredstva će biti usmerena na jačanje odbrambenih sposobnosti Ukrajine, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane, bespilotne letelice, opremu za elektronsko ratovanje i hiljade komada druge opreme za ukrajinske vojnike.

07.00 Putin: Odgovorićemo na ulazak Švedske i Finske u NATO

Ukoliko NATO uspostavi svoju infrastrukturu u Finskoj i Švedskoj nakon što se te dve države priključe Severnoatlantskom savezu koji predvode SAD, Rusija će odgovoriti istom merom, poručio je danas predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin. Opširnije u posebnoj vesti. 

06.30 Stoltenberg: Spremni smo da dugoročno podržimo Ukrajinu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Madridu da su saveznici Alijanse spremni da dugoročno podrže Ukrajinu i najavio dodatnu vojnu podršku Kijevu. Poručio je da su lideri dogovorili sveobuhvatni paket pomoći Ukrajini, ukljucujući gorivo, medicinske potrepštine, opremu za suzbijanje mina i stotine sistema protiv bespilotnih letelica.

06.00 Papa osudio napad na tržni centar u Kremenčugu

Papa Franja osudio je danas bombardovanje prepunog tržnog centra u Kremenčuku u centralnoj Ukrajini, nazvavši taj čin "poslednjim u nizu varvarskih napada protiv Ukrajine". Obraćajući se vernicima na Trgu Svetog Petra u Vatikanu, Franja je rekao da "svakoga dana nosi u srcu dragu i mučeničku Ukrajinu", prenosi Gardijan. Dodao je da ta zemlja nastavlja da bude "mučena varvarskim napadima, kao što je onaj u Kremenčuku

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa