Evropa

Razgovor Makrona i Bajdena koji je uzburkao strasti na svetskom tržištu nafte - zabrinutost zbog cena i snabdevanja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/06/2022

-

20:21

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Dva velika proizvođača nafte u okviru OPEC-a, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati teško da mogu da povećaju proizvodnju – to su novinari mogli delom da čuju, a delom da pročitaju sa usana predsednika Francuske Emanuela Makrona tokom njegovog razgovora sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom na marginama Samita G7.

UAE i Saudijska Arabija su smatrane zemljama u okviru OPEC-a koje imaju kapacitet da povećaju proizvodnju i globalne isporuke da bi se eventualno ograničile cene sirove nafte.

Emanuel Makron je rekao Bajdenu: “Imao sam telefonski razgovor za MbZ”. Koristio je skraćenicu aludirajući na lidera UAE šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana, prenela je agencija Rojters.

"On mi je rekao dve stvari. Na maksimumu smo proizvodnih kapaciteta. To je ono što on tvrdi”, rekao je predsednik Francuske i dodao: “Onda je naveo da Saudijci mogu da povećaju proizvodnju za 150 (hiljada barela dnevno), Možda malo više, ali nemaju velike kapacitete u narednih šest meseci", naveo je Makron.

Ubrzo nakon toga se zvaničnim saopštenjem oglasio ministar energetike UAE koji je rekao da ta zemlja proizvodi količine nafte prema dogovorenim kvotama OPEC+, odnosno 3.168 miliona barela dnevno.

profimedia

 

"S obzirom na skorašnje medijske izveštaje, želim da pojasnim da UAE proizvode blizu maksimalnih proizvodnih kapaciteta na osnovu trenutnih aranžmana u okviru OPEC+", rekao je ministar energetike Suhali bin Muhamed al Mazrouei.

Nakon što je Rojters izvestio o Makronovim komentarima u ponedeljak, cena sirove nafte je skočila za 1,7 odsto na oko 115 dolara po barelu.

Kolike kapacitete imaju Saudijska Arabija i UAE?

Inače, Saudijska Arabija proizvodi 10,5 miliona barela nafte dvnevno, i navodno ima kapacitet od oko 12 ili 12.5 miliona, što znači da bi teoretski mogla da poveća proizvodnju za oko dva miliona.

UAE proizvodi oko tri miliona barela dnevno, a ima kapacitet od oko 3,4 miliona, a radi na tome da se to poveća na ukupno četiri miliona dnevno.

Cene nafte u svetu konstantno rastu prethodnih meseci zbog smanjenog snabdevanja i oporavka potražnje posle pandemije koronavirusa. Cene su dodatno skočile od kada je počela ruska invazija na Ukrajinu. Međutim, dan pre početka rata, cene su već porasle za 55 odsto.

Veča potražnja za naftom se podudara sa gubitkom od oko milion barela prerađivačkih kapaciteta u poslednje tri godine, uglavnom zbog zatvaranja fabrika koje nisu bile profitabilne kada je potražnja pala na vrhuncu pandemije. Veliki faktor bio je zatvaranje rafinerije Alijansa u Luizijani.

profimedia

 

U ponedeljak je iz kancelarije predsednika Francuske saopšteno da bi međunarodna zajednica trebalo da istraži sve načine da ublaži krizu sa eenrgentima, uključujući i razgovore sa zemljama kao što su Iran i Venecuela.

Evropa traži načine da zameni oko dva miliona barela dnevno ruske nafte i oko dva miliona barela dnevno rafinisanih proizvoda.

Šta podrazumeva embargo EU na uvoz ruske nafte?

Lideri EU su krajem maja, posle skoro mesec dana od kada je iznet predlog šestog paketa sancija protiv Rusije, konačno postigli dogovor o embargu na uvoz ruske nafte. Međutim, te sankcije su selektivne. Embargo će biti usmeren samo na uvoz nafte preko mora, što znaći da će ona, barem zasad, nesmetano da "teče" naftovodom "Družba" kroz praktično veliki deo Evrope.

Takođe, tada je saopšteno da će sankcije na uvoz sirove nafte koja se prevozi tankerima biti uvedene u narednih šest meseci, a one koje se odnose na prerađene proizvode kroz osam meseci. 

profimedia

 

EU je ruski naftni klijent broj jedan. Predratni podaci pokazuju da EU dnevno kupuje u proseku oko 2,2 miliona barela sirove nafte, zajedno sa 1,2 miliona barela rafinisanih proizvoda. 

Samo od početka sukoba 24. februara do kraja maja, zemlje članice su potrošile oko 30 milijardi evra na rusku naftu, podaci su alata za praćenje koji je uspostavila nezavisna organizacija Centra za istraživanje energije i čistog vazduha (CREA).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa