Evropa

Ursula fon der Lajen: Ukrajina ima jasnu evropsku perspektivu, čeka je naporan rad

Komentari

Autor: Tanjug

01/07/2022

-

13:11

Ursula fon der Lajen: Ukrajina ima jasnu evropsku perspektivu, čeka je naporan rad
Tanjug/AP/Michal Dyjuk - Copyright Tanjug/AP/Michal Dyjuk

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajina sada ima "veoma jasnu evropsku perspektivu" , ali će "dug put ka članstvu u EU zahtevati naporan rad", saopštila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Lideri EU su prošle nedelje odobrili Ukrajini status kandidata, čime je formalno otvoren proces za koji se očekuje da može potrajati godinama pre nego što zemlja postane članice Unije koja sada čini 27 država, prenosi Rojters.

U današnjem obraćanju putem video-linka ukrajinskom parlamentu predsednica EK je podvukla napredak zemlje na njenom putu ka članstvu u EU dok se brani od ruske invazije.

"Ukrajina sada ima veoma jasnu evropsku perspektivu. Zemlja je kandidat za pridruživanje Evropskoj uniji, nešto što je pre samo pet meseci izgledalo gotovo nezamislivo", saopštila je Lajen.

Ona je još rekla da predstoji "dug put", ali da će "Evropa biti na strani Ukrajine na svakom koraku, koliko god bude potrebno" i napomenula da su potrebne mnoge ključne reforme što je pre moguće.

"Sledeći koraci su vam nadohvat ruke, ali će zahtevati naporan rad", dodala je Ursula fon der Lajen.

Predsednica EK je kao hitne potrebne mere navela usvajanje zakona o medijima, primenu novih propisa koji umanjuju preteranu moć oligarha i imenovanje najviših antikorupcijskih zvaničnika, prenosi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa