Evropa

RAT U UKRAJINI Šmihal: Obnova Ukrajine bi mogla koštati 750 milijardi dolara, Putin naredio dalju ofanzivu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/07/2022

-

08:19

RAT U UKRAJINI Šmihal: Obnova Ukrajine bi mogla koštati 750 milijardi dolara, Putin naredio dalju ofanzivu
RAT U UKRAJINI Šmihal: Obnova Ukrajine bi mogla koštati 750 milijardi dolara, Putin naredio dalju ofanzivu - Copyright EPA-EFE M.TREZZINI, Tanjug/AP/Luhansk RMA, E. Maloletka, A. Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 131. dan rata u Ukrajini. Lideri iz više desetina zemalja i međunarodnih organizacija okupljaju se danas i sutra u Švajcarskoj, u Luganu, kako bi razgovarali o obnovi Ukrajine nakon ruske invazije. Ipak, mir se ne nazire. Portparol Kremlja Dimitrij Peskov juče je rekao da je put do mira da Ukrajina prihvati ruske zahteve među kojima su priznanje crnomorskog poluostrva Krima kao ruske teritorije i ustupanje Donjecke i Luganske pokrajine. Na odgovor nije dugo čekao. Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak mu je poručio da su uslovi za pristupanje pregovrima Kijeva poznati - prekid vatre, povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine, povratak otetih građana, ekstradicija ratnih zločinaca, mehanizam reparacije i priznavanje suverenih prava Ukrajine

Ključni događaji:

  • Švajcarska je danas i sutra domaćin međunarodne konferencije o obnovi Ukrajine nakon rata
  • Kijev potvrdio da su se ukrajinske snage povukle iz Lisičanska
  • Turska zadržala brod sa žitom, Ukrajina tvrdi da je ono ukradeno
  • Peskov: Da bi Ukrajina sklopila mir, moraće da prihvati Ruske zahteve
  • Kijev: Od početka rata najmanje 800.000 Ukrajinaca je izgubilo svoje domove
  • Od početka rata u Ukrajini je poginulo 344 dece, a još 642 je povređeno, navode ukrajinski zvaničnici
  • Ukrajinska zastava istaknuta na Zmijskom ostrvu
  • Zelenski pozvao zemlje Zapada da pomognu rekonstrukciju infrastrukture Ukrajine
  • Velika Britanija najavila nov paket sankcija Belorusiji zbog podrške ruskoj invaziji Ukrajine

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.00 Zelenski: Radimo sa Turskom i UN-om na garancijama za izvoz žitarica

Ukrajina vodi razgovore sa Turskom i Ujedinjenim nacijama kako bi obezbedila garancije za izvoz žitarica iz svojih, rekao je Volodimir Zelenski.

"Ovo je veoma važna stvar da neka država garantuje sigurnost brodova - osim Rusije, kojoj nemamo poverenja. Zato nam je potrebna sigurnost za one brodove koji će doći ovde da utovare hranu", rekao je Zelenski na konferenciji za novinare zajedno sa švedskom premijerkom Magdalenom Anderson.

 

 

21.30 Gradonačelnik Slavjanska: Grad je postao linija fronta, Rusi na 10 kilometara

Gradonačelnik Slavjanska u Donjeckoj oblasti pozvao je da se što više ljudi evakuiše. On je poručio da je Slavjansk postao linija fronta i da su ruske trupe udaljene na sedam do deset kilometara, prenosi Unijan.

20.30 Proruski gradonačelnik: Ukrajinske snage konstantno granatiraju Donjeck

Četiri dečija vrtića, jedna stambeni blok, škola, preduzeće i rudnik oštećeni su artiljerijskom vatrom tokom današnjeg ukrajinskog granatiranja Donjecka, izjavio je danas gradonačelnik Aleksej Kulemzin u intervjuu TV kanalu Rusija-24.

"Granatiraju se stambene četvrti, dečiji vrtići, škole, industrijska postrojenja i rudnik Zasjadko", rekao je Kulemzin i potvrdio da i dalje gori pijaca u centru grada, prenosi TAS S.

19.40 Ruski astronauti u svemiru istakli zastave separatističkih teritorija Lugansk i Donjeck

Trojica ruskih kosmonauta istakla su zastave ukrajinskih samoproglašenih separatističkih teritorija Lugansk i Donjeck u Međunarodnoj svemirskoj stanici, prenela je ruska svemirska agencijea Roskosmos preko Telegrama.

"Slavimo istovremeno na Zemlji i u svemiru", kazali su u poruci uz priložene slike astronauti Oleg Artemijev, Denis Matvejev i Sergej Korsakov, ističući zastave.

 

 

19.05 Liz Tras: Rusija da nadoknadi štetu koju je nanela Ukrajini

Rusija treba da pomogne u nadoknadi štete koju je nanela Ukrajini tokom "užasnog rata", a zvaničnom Kijevu je takođe potrebna pomoć da oživi svoju narušenu ekonomiju, izjavila je danas britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras na marginama konferencije o oporavku Ukrajine, koja se održava u Luganu, prenosi Rojters.

18.30 Velika Britanija proširila svoju listu sankcionisanih

Britanska vlada dodala je imena šest pojedinaca i jedne kompanije na svoju listu sankcionisanih zbog ruskog napada na Ukrajinu. Sankcije omogućavaju "zamrzavanje sredstava i ekonomskih resursa određenih osoba, entiteta ili tela uključenih u destabilizaciju Ukrajine... ili onih koji ubiraju koristi od podrške Vladi Rusije", saopštilo je britansko ministarstvo finansija, prenosi Rojters.

17.21 Deo prostora ispred ambasade Velike Britanije u Moskvi biće nazvan po LNR

Deo prostora ispred britanske ambasade u Moskvi biće nazvan po samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), nakon onlajn ankete, saopštila je danas gradska uprava. Prošlog meseca raskrsnica u blizini američke ambasade u Moskvi nazvana je "Trg Donjecke Narodne Republike" po još jednoj samoproglašenoj državi u Ukrajini, koju podržava Rusija, prenosi agencija Rojters.

16.53 Velika Britanija uvodi nove sankcije Belorusiji zbog podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu

Britanija je saopštila da će sutra uvesti nove ekonomske, trgovinske i transportne sankcije Belorusiji zbog podrške te zemlje ruskom napadu na Ukrajinu. Novi paket kaznenih mera će obuhvatiti zabranu uvoza i izvoza robe u vrednosti od oko 60 miliona funti, uključujući izvoz proizvoda za preradu nafte, prodaju komponenti za napredne tehnologije, izvoz luksuzne robe, kao i uvoz beloruskog gvožđa i čelika, prenosi Rojters.

16.26 Fon der Lajen najavila platformu Evropske unije za rekonstrukciju Ukrajine

Evropska unija uspostaviće platformu za rekonstrukciju Ukrajine kako bi koordinirala obnovu zemlje nakon što se okonča rat sa Rusijom, najavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na Međunarodnoj konferenciji za obnovu Ukrjaine u švajcarskom gradu Luganu.

Podsetila je da je od početka rata EU mobilisala oko 6,2 milijarde evra finansijske podrške i dodala da će u te svrhe izdvojiti još sredstava. "Bićemo snažno uključeni u srednjoročnu i dugoročnu obnovu Ukrajine", rekla je Fon der Lajen.

 

 

16.19 Zelenski pozvao zemlje da se pridruže planu obnove Ukrajine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je danas učesnike međunarodne konferencije o obnovi Ukrajine da se pridruže nacionalnom planu za obnovu te zemlje.
"Još na proleće smo ponudili našim partnerima da se pridruže projektu obnove Ukrajine. Već tada je bilo jasno da će to biti najveći projekat našeg vremena: ekonomski, tehnološki, nacionalni i, što je najvažnije, ideološki", kazao je Zelenski. "I pozivam sve zemlje civilizovanog sveta, ambiciozne kompanije da se pridruže našim naporima", istakao je on.

 

16.13 Britanac Aslin uložio žalbu na smrtnu presudu u DNR

Britanski državljanin Ejden Aslin, koga je sud samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) osudio na smrt pod optužbom da je "kao plaćenik" učestvovao u ratu u Ukrajini, podneo je žalbu na tu presudu, javlja RIA Novosti pozivajući se na izvor iz Vrhovnog suda. "Apelacionom veću Vrhovnog suda danas podneta je kasaciona žalba advokata trećeosuđenog Ejdena Aslina povodom promene kazne", rekao je sagovornik agencije.

15.45 Premijer Ukrajine: Potrebno nam je 750 milijardi dolara za plan rekonstrukcije infrastrukture

Ukrajini je potrebno 750 milijardi dolara za trofazni plan rekonstrukcije nakon ruske invazije, izjavio je danas ukrajinski premijer Denis Šmihal na međunarodnoj Konferenciji za obnovu Ukrajine koja je počela u Švajcarskoj.

Šmihal je, takođe, rekao da je Ukrajini učinjena direktna šteta na infrastrukturi od preko 100 milijardi dolara, preneo je Rojters. Ukrajinski premijer je rekao da bi glavni izvor finansiranja tog plana bila sredstva zaplenjena od ruskih oligarha.

15.03 Putin naredio dalju ofanzivu

Predsednik Rusije Vladimir Putin je, tokom sastanka sa ministrom odbrane Sergejom Šojguom, rekao da "vojska koja je učestvovala u oslobađanju Luganske narodne republike" treba da se odmori, prenela je Izvestija. "Ostale vojne formacije, uključujući grupaciju 'Istok', grupaciju 'Zapad', moraju da izvršavaju svoje zadatke prema ranije odobrenim planovima, po jedinstvenom planu i nadam se da će se sve dešavati na njihovim pravcima na isti način kao što se do sada dešavalo u Lugansku", rekao je Putin.

15.00 Lavrov: Rusija će na bugarsko proterivanje ruskih diplomata odgovoriti istom merom

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da će Moskva odgovoriti istom merom na bugarsko proterivanje 70 ruskih diplomata. Ruska ambasadorka u Bugarskoj, državi članici EU i NATO-a i nekada bliskom savezniku Rusije, rekla je prošle nedelje da će zatražiti od Moskve da zatvori svoju ambasadu u Sofiji zbog proterivanja.

14.40 Ukrajinska zastava ponovo podignuta na Zmijskom ostrvu

Ukrajinska zastava ponovo je podignuta na Zmijskom ostrvu u Crnom moru, saopštila je danas ukrajinska vojska. "Vojna operacija je završena i teritorija Zmijsko ostrvo vraćena je pod nadležnost Ukrajine", poručila je na konferenciji za novinare portparolka južne vojne komande Ukrajine Natalija Humenjuk, prenosi Rojters.

 

 

13.45 Koje oružje je već poslato u Ukrajini, a u koje se tek uzda Kijev?

Više od četiri meseca otkako je Rusija pokrenula invaziju, ukrajinski predsednik Volodmir Zelenski konstantno poziva Zapad da toj zemlji isporuči dodatno oružje. Svoj poziv ponovio je i pred liderima NATO članica na nedavno održanom samitu u Madridu. O tome koje oružje je do sad poslato Ukrajini i koje se tek očekuje, pročitajte u odvojenoj vesti.

 

 

13.25 Putin: Svi zaslužni u ratu u Ukrajini da budu odlikovani

Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Ruski predsednik Vladimir Putin predložio je danas na sastanku sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom da "svi zaslužni učesnici specijalne operacije u Ukrajini" budu odlikovani. Putin je čestitao ruskim trupama koje su "oslobodile" samoproglašenu Lugansku Narodnu Republiku (LNR), o čemu ga je Šojgu i lično obavestio na današnjem sastanku koji prenosi televizija.

12.40 Rusko ministarstvo odbrane: Oborili smo Suhoj ukrajinskih snaga u DNR

Ruski borbeni avion oborio je avion Suhoj Su-25 ukrajinskih vazduhoplovnih snaga u vazdušnoj borbi u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), rekao je danas novinarima portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov . On je kazao da je Suhoj-25 oboren u vazdušnoj borbi iznad naselja Jasna Poljana u DNR, preneo je TASS.

11.55 Rusija počela da prati potencijalne nuklearne eksplozije

Rusija je počela neprekidni nadzor potencijalnih nuklearnih eksplozija, javlja danas agencija Interfaks, citirajući rusko ministarstvo odbrane. Centar za praćenje eksplozija, koji je otvoren 1. juna, ima za cilj da otkrije izvore geofizičkih poremećaja koje je izazvao čovek, kao i nuklearnih eksplozija, preneo je Rojters.

"Sa ciljem da ojačamo defanzivne sposobnosti naše zemlje, počev od 1. jula, zaposleni u Glavnom centru za geofizički nadzor rade bez prestanka", navodi Interfaks.

10.07 Rusija: Posmatrači OEBS-a radili u korist ukrajinskih obaveštajaca

Specijalne snage ruske Nacionalne garde otkrile su dokumenta kojim se potvrđuje da su posmatrači OEBS radili u korist ukrajinskih obaveštajaca, saopštila je danas pres služba Nacionalne garde. "Dok smo izvodili planirane operacije, specijalne snage ruske Nacionalne garde su otkrile dokumenta OEBS u kući bivšeg šefa bezbednosne službe Ukrajine za region Herson, generala Vjačeslava Savčenka, u kojem se potvrđuje saradnja sa ukrajinskim obaveštajcima", navodi se u saopštenju, preneo je TASS.

Nacionalna garda je, dodaje se, pretražila generalovu kuću u Hersonu i tamo je, kako se tvrdi, našla skupoceni nameštaj, "palatu", ali i dokumenta OEBS u kojima se navodi da su predstavnici strane misije u Hersonu bili pod Savčenkovljevom ličnom zaštitom. "Takođe, često prisustvo osoblja OEBS u toj kući potvrdili su svedoci", dodaju iz Moskve.

09.51 Ministarstvo odbrane Velike Britanije: Rusija će prebaciti fokus na zauzimanje Donjecka

Rusija će sada gotovo sigurno prebaciti fokus na zauzimanje ukrajinskog istočnog regiona Donjeck, nakon zauzimanja grada Lisičanska, smatra britansko Ministarstvo odbrane. U najnovijem izveštaju britanske obaveštajne službe, ocenjuje se da su se ukrajinske snage povukle iz Lisičanska, grada na liniji fronta u regionu Luganska, verovatno se vraćajući na pripremljene odbrambene položaje, prenosi Gardijan.

09.15 Guverner Harkova: Ruske snage pogodile srednju školu

Ruske snage pogodile su srednju školu u okrugu Harkov jutros u četiri sata, navodi se u izveštaju guvernera tog regiona Oleha Sjunjehubova, a nema izveštaja o žrtvama. Sjunjehubov je naveo u najnovijem ažuriranom statusu na društvenim mrežama da je "neprijatelj napao gradove i sela u Harkovu, Izjumu i Bohoduhivu tokom dana". "Kao rezultat granatiranja, stambene zgrade, farme, garaže i ostali objekti, uništeni su", dodao je on, prenosi "Gardijan". Sjunjehubov je istakao da su tri osobe ubijene, a šestoro je ranjeno u napadu na selo Bezruki.

08.15 Ukrajina: Rusija pojačala snage u Crnom moru još jednom podmornicom

Rusija je pojačala svoje snage u Crnom moru još jednom podmornicom, saopštila je danas ukrajinska Operativna komanda Jug. Navedeno je da je podmornica raspoređena u severozapadnom delu Crnog mora, prenosi Interfaks Ukrajina. U pripravnosti je 28 projektila tipa "Kaliber“, dodaje se u saopštenju.

Euronews TV

08.00 Ukrajina: Ruske snage pripremaju ofanzivu na Slavjansk

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da se ruske snage konsoliduju u Lisičansku i da pripremaju ofanzivu u pravcu Slavjanska. Navedeno je da su ruske trupe u pravcu Kramatorska izvršile artiljerijsku pripremu i prešle reku Severski Donjec, prenosi Unian. Ukrajinski Generalštab dodaje da na pravcu Slavjanska ruske snage pokušavaju da uspostave kontrolu nad naseljima Bogorodičnoje, Mazanovka i Dolina i da se borbe nastavljaju.

Euronews

07.35 Blumberg: EU planira da dodeli 500 milijardi evra pomoći Ukrajini

Evropska unija planira da dodeli 500 milijardi evra finansijske pomoći Ukrajini kako bi joj pomogla da oživi ekonomiju, izvestio je danas Blumberg, pozivajući se na neimenovane izvore. Prema izvorima Blumberga, Evropska komisija traži opcije finansiranja, kao što su grantovi i zajmovi.

06.45 Švajcarska će biti domaćin međunarodne konferencije o obnovi Ukrajine nakon rata

Bezbednosne pripreme u Luganu, južnom delu Švajcarske, su u toku i to neposredno pred početak današnje konferencije o oporavku Ukrajine nakon rata sa Rusijom koji je počeo 24. februara. Lideri desetine zemalja i međunarodnih organizacija razgovaraće o posleratnoj obnovi ratom razorene zemlje, piše Euronews. Planirano je da konferencija traje dva dana, a diskusije će se fokusirati na obnovu i razvoj zemlje kao i na doprinosu međunarodnih partnera.

06.35 Peskov: Da bi Ukrajina sklopila mir, moraće da prihvati ruske zahteve

Da bi Ukrajina sklopila mir, moraće da prihvati ruske zahteve, uključujući priznanje crnomorskog poluostrva Krima kao ruske teritorije i ustupanje Donjecke i Luganske pokrajine, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

AP/Alexei Nikolsky

 

Peskov je za državnu televiziju poručio da zapadne zemlje sprečavaju mirovne pregovore sa Ukrajinom i time produžavaju sukob u toj zemlji, prenosi agencija RIA Novosti. Detaljnije u vesti.

06.20 Ukrajinska vlada: Za pet meseci poginulo najmanje 10.000 ukrajinskih vojnika

Prema tvrdnjama ukrajinske vlade, u gotovo pet meseci od početka ruske invazije poginulo je najmanje 10.000 ukrajinskih vojnika. 

06.05 Kijev potvrdio da su se ukrajinske snage povukle iz Lisičanska

Ukrajinske snage bile su primorane da se povuku iz istočnog grada Lisičanska, poslednjeg uporišta u Lugansku, saopštila je vojna komanda.

"Nastavak odbrane grada doveo bi do fatalnih posledica. Kako bi se sačuvali životi branilaca Ukrajine, doneta je odluka da se povučemo", navedeno je u saopštenju.

06.00 Turska zadržala brod sa žitom, Ukrajina tvrdi da je ukradeno

Turske carinske vlasti zadržale su ruski teretni brod koji je prevozio žito za koje Ukrajina kaže da je ukradeno, izjavio je danas ukrajinski ambasador u Turskoj Vasil Bodnar. O sudbini broda biće odlučeno u ponedeljak.

 

 

Komentari (0)

Evropa