Evropa

Džonson objavio da podnosi ostavku: Tužan sam što napuštam najbolji posao na svetu, počinje proces izbora novog lidera

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/07/2022

-

13:35

Džonson objavio da podnosi ostavku: Tužan sam što napuštam najbolji posao na svetu, počinje proces izbora novog lidera
Džonson objavio da podnosi ostavku: Tužan sam što napuštam najbolji posao na svetu, počinje proces izbora novog lidera - Copyright Tanjug AP/Stefan Rousseau/PA via AP

veličina teksta

Aa Aa

Britanski premijer Boris Džonson obratio se javnosti i saopštio da podnosi ostavku na mesto lidera Konzervativne partije. Međutim, on će ostati na mestu premijera do jeseni, odnosno dok ne bude izabran novi lider partije.

"Jasno je da je sada volja Konzervativne partije da postoji novi lider stranke, a samim tim i novi premijer", rekao je Boris Džonson.

Naveo je da bi proces izbora novog lidera trebalo da počne sada i da će raspored biti objavljen sledeće nedelje.

"Znam da će biti mnogim ljudima biti lakše, biće i onih koji su razočarani. Želim da znate koliko sam tužan što ostavljam najbolji posao na svetu, ali tako je kako je", naveo je Džonson.

On je istakao da niko u politici nije nezamenjliv. "Naš briljantni i darvinistički sistem će proizvesti još jednog lidera", kaže on i dodaje da će mu pružiti podršku.

"Pre svega, želim da se zahvalim vama, britanskoj javnosti, na ogromnoj privilegiji koju ste mi dali", rekao je dodajući da će služiti javnosti dok novi premijer ne bude postavljen.

On je istakao da Velika Britanija mora da nastavi da raste i da oslbađa potencijal svakog dela Ujedinjenog Kraljevstva.

Tanjug AP/Alberto Pezzali

 

Svoje obraćanje premijer Velike Britanije završio je rečima da će, dok se ne nađe njegova zamena, služiti interesima javnosti.

"Biti premijer je obrazovanje samo po sebi – proputovao sam sve delove Velike Britanije i naišao na toliko ljudi koji poseduju neograničenu britansku originalnost i koji su spremni da se pozabave starim problemima na nove načine. Čak i ako sada stvari mogu izgledati mračno, naša zajednička budućnost je zlatna", zaključio je Džonson. 

Nekoliko trenutaka nakon što je Boris Džonson završio svoj govor, oglasila se ministarka spoljnih poslova Liz Tras koja je na Tviteru napisala da je premijer "doneo ispravnu odluku".

"Vlada je pod Borisovim vođstvom imala mnoga dostignuća - Bregzit, vakcine i podršku Ukrajini. Sada su nam potrebni smirenost i jedinstvo, i da nastavimo s poslom dok se ne nađe novi lider", rekla je.

Škotska premijerka Nikola Sterdžon izjavila je pak, da premijeru Borisu Džonsonu "ne bi trebalo dozvoliti da ostane na tom poslu" i dodala da bi opšti izbori bili u interesu te zemlje.

"Teško mi je da poverujem da bi neko mogao da predloži da on ostane na mestu premijera još tri do četiri meseca“, navela je Stardžon u televizijskoj izjavi, prenosi Rojters.

Upitana o opštim izborima, ona je ocenila da bi njihovo održavanje u ovom trenutku bilo "u interesu Velike Britanije kao celine", ali je i dodala da je malo verovatno da će do izbora doći, navodi Rojters.

Ostavka dolazi nakon pritisaka

Podsetimo, pritisci na Džonsona da odstupi sa funkcije trajali su već neko vreme, otakako je nekoliko ministara podnelo ostavke, što je Džonsonovu vladu stavilo na najveći test do sada. Dvojica ključnih ministara su u utorak podneli ostavke, a to je u sredu uradio još jedan visoki funkcioner, što je nekim britanskim medijima bilo dovoljno za naslove da je Džonson stigao do "kraja igre".

Prvo je ministar zdravlja Sadžid Džavid obrazložio na Tviteru svoju ostavku, a samo nekoliko minuta kasnije usledio je isti potez ministra finansija Rišija Sunaka. Kako su naveli, ostavke su podneli zbog nagomilanih izazova i gubitka poverenja u premijera.

Dan kasnije i ministar za brigu o deci i porodici Vil Kvins podneo je ostavku i u pismu naveo da "sa velikom tugom i žaljenjem oseća da nema izbora".

U pozadini svega se zapravo krije skandal jednog britanskog poslanika Krisa Pinčera, optuženog za nedolično seksualno ponašanje, a ostavke su usledile nakon što se Džonson izvinio, kako je reako, za grešku jer nije shvatio da je Pinčer nepodoban za posao u vladi.

Tanjug/ AP Photo/Paul White

 

Kris Pinčer, čija je uloga bila da održava disciplinu među torijevskim članovima parlamenta, podneo je ostavku u pismu koje je krajem juna uputio Borisu Džonsonu, a zatim ga je Konzervativna partija suspendovala zbog incidenta koji je izazvao u pijanom stanju, u kojem je navodno pipao dvojicu muškaraca na jednom događaju.

Afera "Partigejt"

Ovo je samo još jedan u nizu problema u čijem centru se našao britanski premijer, a Džonsonova vlast uzdrmana je i aferom "partigejt", a potom i glasanjem o poverenju održanom prošlog meseca, koje je Džonson ipak "preživeo".

O čemu se radi? U javnost je isplivalo da se premijer sa kolegama iz kabineta i partije više puta susretao u sedištu Vlade Dauning strit 10, i zabavljao uz piće tokom lokdauna kada su oklupljanja bila zabranjena.

Zbog toga je policija vodila istragu, a zatim utvrdila da je bilo čak 136 prekršaja, a da je neke od njih počinio i sam Džonson, njegova žena i ministar Riši Sunaka. Premijer se na kraju izvinio, a morao je da plati i simboličnu kaznu.

Džonson postao premijer nakon ostavke Tereze Mej

Boris Džonson preuzeo je funkciju premijera u leto 2019. godine nakon što je Tereza Mej podnela ostavku kraljici. Ona se povukla zbog pobune konzervativnih poslanika zbog njene politike prema Bregzitu. 

Izabran je za novog lidera Konzervativne partije a u pobedničkom govoru je rekao da će osnovni ciljevi njegove vlade biti sprovođenje Bregzita i ujedinjavanje zemlje. Na izborima unutar partije pobedio je Džeremija Hanta i to sa 92.000 osvojenih glasova, nasuprot 46.000.

Džonson je bivši gradonačelnik Lonona i šef diplomatije Velike Britanije.

Šta sada sledi?

U Konzervativnoj stranci se pokreću novi izbori, a prema pravilima, za kandidaturu novog čoveka neophodna je podrška osam poslanika.

Posle izjašnjavanja svih kandidata, Torijevci ulaze u seriju glasanja dok se ne dođe do dvoje kandidata. Oni moraju da dobiju pet odsto glasova da bi uopšte bili u konkurenciji. U drugom krugu im treba 10 odsto glasova.

U narednim krugovima sledi eliminacija kandidata sa najmanjim brojem glasova, a dvoje koji su ostali u konkurenciji do pobede dolaze tako što glasaju svi članovi Konzervativaca, a ne samo poslanici i pobednik je onaj sa većim brojem glasova

Koliko će vremena trebati za sprovođenje glasanja odlučuje Odbor poslanika odnosno Komitet iz 1922. godine i on može odlučiti i o promeni pravila glasanja.

Tanjug AP/House of Commons

 

Posle toga Kraljica od njih traži da predlože sastav Vlade. Za sastav vlade nisu neophodni opšti izbori koji su zakazani za januar 2025. godine ali novi premijer može doneti odluku da se oni održe i ranije.

Realno bi bilo da Boris Džonson ostane na vlasti do jeseni sve do izbora novog lidera kao i u slučajevima Tereze Mej i Dejvida Kamerona. Postoji malo verovatna opcija da kraljica izabere vršioca dužnosti iz postojećeg kabineta ali to se u praksi vrlo retko dešava.

Boris Džonson i u ostavci ima ista ovlašćenja ali ne i mogućnost da uvodi neku sasvim novu politiku. I dalje on predstavlja politiku Velike Britanije i može menjati članove kabineta iz svoje stranke, a može i da predloži dodelu viteških titula i imenovanja u Dom lordova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa