Evropa

Nehamer: Austrijski non-pejper imao je nameru da podstakne zemlje Zapadnog Balkana

Komentari

Autor: Tanjug

07/07/2022

-

14:12

Nehamer: Austrijski non-pejper imao je nameru da podstakne zemlje Zapadnog Balkana
Karl Nehamer - Copyright Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Brža integracija Crne Gore u Evropsku uniju stvorila bi pozitivnu vibraciju koja bi se prenela i na ostale zemlje Zapadnog Balkana da još brže koračaju evropskim putem, poručio je danas u Beču crnogorski premijer Dritan Abazović.

Abazović, kojem je poseta Austriji prva bilateralna poseta jednoj članici EU kao novog premijera, izrazio je uverenje da je Crna Gora idealna država koja može da oživi proces proširenja.

On je ukazao da je Austrija najveći prijatelj Crne Gore, koja uporno zagovara proces proširenje EU.

"Samim tim pokazuje veliku naklonost prema onome što su ambicije Crne Gore, a to je da postane prva naredna članica EU", rekao je Abazović na zajedničkoj pres konferenciji sa austrijskim kancelrom Karlom Nehamerom.

Abazović je dodao da su on i Nehamer saglasni da nije samo u interesu Podgorice, već i same Unije, da Crna Gora što pre postane članica.

Proširenjem bi EU pokazala veću solidarnost u Evropi i stvorila region blagostanja koji bi se bavio temama budućnosti, a ne prošlosti, dodao je Abazović.

Prema njegovim rečima, Austrija ima značajnu ekonomsku ulogu u Crnoj Gori, a Nehameru je ukazao na nekoliko potencijalnih infrastrukturnih i turističkih projekata.

Zahvalio se Austriji na "non pejperu", koji, kaže, nudi ono što treba Zapadnom Balkanu, a to je nada da vrata evropske porodice nisu zatvorena, već da ova krizna predstavlja novu šansu za stvaranje lepše budućnosti.

Kancelar Nehamer je podvukao da je za Austriju, Zapadni Balkan važan geostrateški prostor, kako po pitanju bezbednosti, tako i privrede, jer profitira od svojih investicija u tom regionu.

Najavio je da će Austrija nastaviti da podržava Crnu Goru i ostale zemlje Zapadnog Balkana na putu ka EU, te istakao da je bitno da EU prepozna taj prostor kao strateški važan.

Austrijski non-pejper, rekao je Nehamer, imao je nameru da podstakne da se zemljama Zapadnoga Balkana da status učesnika na neformalnim sastancima Unije, i tako pokaže interes za region.

Upitan za preduslove koje mora da ispuni Crna Gora na tom putu, kao i temeljni sporazum sa SPC, Nehamer je kazao da Podgorica ima punu podršku kada sa Srbijom sklapa sporazum koji treba da doprinese stabilnosti.

"Potrebna je stabilnost i jedinstvo kandidata da bi se postigli uspesi u pristupnom procesu", dodao je on.

Abazović je ukazao da Temeljni ugovor nema veze sa pristupnim procesom, već da je na tom putu važno rešiti pitanja sudskog saveta, ustavnog suda, tužilaštva, gde će, najavio je, biti konkretnih rezultata do 30. jula.

"Čuli smo da moramo da isporučimo rezultate. Ne tražimo specijalni status, već moramo imati rezultate. Šansa koja se ukazala Crnoj Gori ne sme se propustiti", poručio je Abazović.

Po pitanju Temeljnog ugovora, rekao je da "kombinovanim pitanjima" želi da dođe do većine u skupštini.

 

 

"Nekome je najvažniji Temeljni ugor, a nekome pravni savet. Partije različito gledaju koja su pitanja prioritetna. Mislim da treba da odradimo svoju evropsku agendu", podvukao je premijer Crne Gore.

On je istakao da je njegova vlada nastala da odbkokira evropski put.

Nehamer je ocenio da je Crna Gora ostvarila najveći napredak od svih država regiona na putu ka EU.

Ukazao je da je BiH zemlja kojoj treba pružiti podršku u prevazilaženju tenzija i ponuditi perspektivu, dodajući da svaka država Zapadnog Balkana mora zasebno da se procenjuje i prati.

Kada je reč o skeptičnosti građana Austrije prema proširenju na Zapadni Balkan, Nehamer je rekao da je to normalno u trenutno doba nesigurnosti.

Abazović je, na pitanje kako to da on podržava austrijski "non pejper", dok je njegov prethodnik (Zdravko Krivokapić) imao nameru da Crna Gora do 2024. postane članica EU, rekao da su jedno želje, a drugo mogućnosti.

"Da smo imali malo odgovornije vlade koje su trebalo da se bore protiv organizovanog kriminala i korupcije, a mislim na period od 2014. do 2017. bili bismo mnogo bliži EU, ako ne i članica Unije. Sada pokušavamo da budemo uspešniji od prethodnika da damo novi impuls pristupnom procesu“, naglasio je Abazović.

"Čitao sam ''non-pejper'' kao želju da se stavi akcenat na Zapadni Balkan, a to ne rade mnoge zemlje u EU. Mi ne vodimo sebičnu politiku i radujemo se statusu kandidata Ukranije i Moldavije, ali isto volimo kada neko prepozna značaj da se Crna Gora ili zemlje regiona približe EU. To kod naših građana budi nadu“, naglasio je Abazović.

Ocenio je da je situacija u korist proširenja EU bolja nego ranije, jer postoji veća solidarnost.

Komentari (0)

Evropa