Evropa

Poljanski: Vreme da SAD priznaju svoju ulogu u državnom udaru u Ukrajini 2014

Komentari

Autor: Tanjug

13/07/2022

-

11:32

Poljanski: Vreme da SAD priznaju svoju ulogu u državnom udaru u Ukrajini 2014
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vreme je da SAD priznaju svoju ulogu u državnom udaru u Ukrajini 2014, izjavio je danas prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

"Opšte je poznato da su SAD pokušale da svrgnu predsednika Venecuele. Sada se čeka priznanje ključne uloge SAD u ilegalnom puču na Majdanu u Ukrajini 2014. godine, što je takođe javna tajna", napisao je ruski diplomata na Tviteru, prenosi TASS.

Poljanski je tako komentarisao priznanje nekadašnjeg visokog zvaničnika Bele kuće Džona Boltona da je učestvovao u pripremama izvođenja državnih udara u inostranstvu.

Podsetimo, kada je 21. novembra 2013. godine tadašnje ukrajinsko državno rukovodstvo sa predsednikom Viktorom Janukovičem na čelu, odbilo da potpiše sveobuhvatni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, iste večeri došlo je do okupljanja demonstranata na Majdanu, Trgu nezavisnosti u Kijevu.

Te demonstracije označile su početak građanskog protesta koji je pod imenom „Euromajdan“ prerastao u masovni pokret protiv proruskog rukovodstva, koje je nekoliko meseci kasnije pobeglo iz zemlje.

Ukrajinski tužoci, koji su pokrenuli krivični postupak protiv Janukoviča zbog masovnih ubistava civila, saopštili su da su 104 osobe ubijene, a 2.500 povređeno kao rezultat nasilnih akcija vlasti protiv demonstranata od 18. do 20. februara 2014.

Zaharova: Izjava Boltona zahteva reakciju i analizu

Izjave bivšeg američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, o učešću u organizovanju državnog udara u inostranstvu, apsolutno su nova saznanja koja zahtevaju analizu, saopštila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Ne sećam se da je neko ko je bio na tako visokom položaju i ko je bio direktno odgovoran za međunarodnu politiku SAD, javno pričao da se bavio planiranjem državnih udara u drugim zemljama. Dakle, ne podržavanjem ''demokratskih snaga'', kako su oni ranije govorili, ne pomaganjem razvoju demokratije, pluralizma i tako dalje. Nego na takav način, da čovek, koji je mnogo godina i za vreme različitih predsednika imao vlast, sa uživanjem i apsolutno drsko kaže da se bavio planiranjem državnih udara u inostranstvu - ja se ne sećam“, izjavila je Zaharova za radio Sputnjik.

Prema njenim rečima, to "zahteva, naravno, reakciju" i "zahteva dalju analizu".

"Zato što je važno znati u kojim drugim delovima sveta su SAD planirale državni udar", zaključila je ruska zvaničnica.

Bolton je u razgovoru za CNN juče izjavo da postupci bivšeg predsednika Donalda Trampa, koji su doveli do napada na Kapitol 6. januara 2021, nisu predstavljali pokušaj državnog udara, za koji je naveo "da zahteva lukavo i razrađeno planiranje".

"Kao neko ko je pomogao u planiranju državnog udara, ne ovde već na drugim mestima, znam da je potrebno mnogo rada, a on to nije uradio", dodao je Bolton.

Na pitanje da pojasni na šta se poziva u komentaru o planiranju puča, Bolton je naveo neuspeli pokušaj puča u Venecueli 2019. protiv predsednika Nikolasa Madura, iako je dodao da američka vlada nije imala "mnogo posla" s tim.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa