Evropa

RAT U UKRAJINI Ukrajina prekinula diplomatske odnose sa Severnom Korejom zbog priznanja DNR i LNR

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/07/2022

-

07:44

RAT U UKRAJINI Ukrajina prekinula diplomatske odnose sa Severnom Korejom zbog priznanja DNR i LNR
RAT U UKRAJINI Ukrajina prekinula diplomatske odnose sa Severnom Korejom zbog priznanja DNR i LNR - Copyright EPA/ STATE EMERGENCY SERVICE OF UKRA. Tanjug AP/Vasilisa Stepanenko, Nariman El-Mofty

veličina teksta

Aa Aa

Počeo je 140. dan rata u Ukrajini. Snage ukrajinske vojske počele su kontraofanzivu na Herson koji je pod ruskom kontrolom, a u napadu na Novu Kahovku u toj oblasti stradalo je sedmoro osoba, saopštio je načelnik ruske lokalne civilno-vojne administracije, dok iz ukrajinskog štaba tvrde da su gađali skladište municije u tom mestu. Sa druge strane, najmanje 12 osoba je ranjeno u ruskom granatiranju ukrajinskog grada Nikolajeva na jugu zemlje, saopštio je načelnik regionalne vojne uprave. Broj poginulih u granatiranju zgrade u Donjecku pre nekoliko dana porastao je na 43. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da nije bilo razgovora o ponovnom pokretanju mirovnih pregovora sa Kijevom, dok je EU odobrila dodatnih milijardu evra pomoći Ukrajini u vidu zajmova vladi.

Ključni događaji

  • Počela ukrajinska kontraofanziva u Hersonu
  • Ukrajinci granatirali Novaju Kahovku, najmanje sedmoro poginulih
  • Ruske snage gađale Nikolajev na jugu Ukrajine, tvrde lokalne vlasti
  • U ruskom napadu na Harkov najmanje petoro povređenih, a jedna osoba je upoginula
  • Danas sastanak u Istanbulu u vezi sa izvozom ukrajinskog žita, Kuleba kaže da su na korak od dogovora
  • Portparol Kremlja rekao da nije bilo razgovora o mirovnim pregovorima
  • EU odobrila milijardu evra pomoći Ukrajini
  • Evropska svemirska agencija definitivno raskinula saradnju sa Roskosmosom
  • Severna Koreja priznala nezavisnost samoproklamovane Donjecke Narodne Republike

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.55 Institut iz Kijeva: Rusi ukrali 613 miliona dolara žita i nafte

Ukrajinski Centar za istraživanje hrane i korišćenja zemljišta pri kijevskom Institutu KSE tvrdi da su Rusi iz Ukrajine izneli više od 613 miliona dolara žita i nafte od početka rata. Prema recima jednog od eksperta Centra Romana Nejtera, do sada su oštećena ili uništena polja žitarica kapaciteta četiri miliona tona, preneo je ukrajinski sajt prm.ua. Nekim od polja još nema pristupa, jer se nalaze na teritorijama koje je okupirala ruska vojska, dodaje se u izveštaju Centra.

"Ukupan iznos štete i gubitaka usled ruske invazije u poljoprivredi je 27,6 milijardi dolara", poručili su iz Kijeva. Među njima su najveći gubici zbog neubranih useva u iznosu od 1,4 milijarde dolara, kao i zbog uništene opreme - 926 miliona dolara.

21.00 Gutereš: Važan korak ka obnavljanju crnomorske rute

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je danas da je nakon razgovora između Rusije, Ukrajine, Turske i zvaničnika UN, napravljen "značajan, suštinski korak" ka sveobuhvatnom dogovoru o obnavljanju crnomorske rute za izvoz ukrajinskog žita. "Nadamo se da ćemo sledeće nedelje moći da postignemo konačan dogovor. Ali, kao što sam rekao, potrebno nam je još mnogo dobre volje i posvećenosti svih strana", rekao je generalni sekretar UN novinarima u Njujorku, prenosi Rojters. Prema njegovim rečima, iako su se Ukrajina i Rusija obostrano angažovale "do mira nam još predstoji dugačak put".

20.45 Turska: Biće formiran koordinacioni centar za izvoz žita

Pregovori zvaničnika Rusije, Ukrajine, Turske i UN o nastavku izvoza žita iz Ukrajine putem Crnog mora doveli su do sporazuma o formiranju koordinacionog centra kako bi se osigurala bezbednost ruta, saopštio je danas turski ministar odbrane Hulusi Akar. On je dodao da će sporazum biti potpisan naredne sedmice kada se sve strane budu ponovo srele, preneo je Rojters.

20.27 Kiseljov: Ruska vojska i snage LNR došle do Severska

Ruska vojska i snage samoproglasene Luganske Narodne Republike (LNR) ušle su danas na područje grada Severska u regionu Donjecka na istoku Ukrajine, javlja TAS S. Ruska novinska agencija se poziva na izjavu Vitalija Kiseljova, pomoćnika ministra unutrašnjih poslova LNR. Rojters prenosi da je Kiseljov rekao da bi grad mogao da bude osvojen za dva dana.

18.43 Ukrajina prekinula diplomatske odnose sa Severnom Korejom

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine najoštrije je osudilo čin Severne Koreje koja je priznala Donjecku Narodnu Republiku i Lugansku Narodnu Republiku. Kako je saopšteno, zbog toga će Ukrajina prekinuti diplomatske odnose sa Severnom Korejom.

Associated Press

18.20 UNHCR: Više od devet miliona Ukrajinaca napustilo zemlju

Više od 9 miliona ljudi napustilo je Ukrajinu otkako je Rusija izvršila invaziju na tu zemlju, saopšteno je danas iz Agencije za izbeglice UN (UNHCR). Ukupno je zabeleženo 9.136.006 graničnih prelaza od početka ruske invazije 24. februara, navodi se u izveštaju UNHCR, prenosi Rojters.

17.15 EU: Ruska roba do Kalinjingrada može, ali železnicom

Evropska unija saopštila je danas da je tranzit sankcionisane ruske robe preko teritorije zemalja Unije zabranjen drumskim, ali ne i železničkim putem, a nakon što su eskalirale tenzije između Moskve i Litvanije u vezi s transporotom između Kalinjingrada i ostatka Rusije. Komisija podvlači važnost praćenja dvosmernih trgovinskih tokova između Rusije i Kalinjingrada, kako bi bilo osigurano da roba pod sankcijama ne može da uđe na carinsku teritoriju EU. Ističe se da je transport sankcionisane vojne robe zabranjen bez obzira na način transporta.

profimedia

 

17.00 Šolc: Vraćanje turbine omogućava Berlinu da nastavi da pomaže Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc pozdravio je odluku kanadske vlade da Nemačkoj isporuči turbinu koju je Siemens Enerdži servisirao u Kanadi i saopštio da to omogućava Berlinu da ostane u poziciji da pruža podršku Ukrajini. "To osigurava naše snabdevanje preko potrebnim prirodnim gasom i čuva Nemačku i Evropu u poziciji da podrže Ukrajinu pružanjem humanitarne, finansijske i vojne pomoći", naveo je Šolc u današnjem saopštenju, prenosi Rojters.

16.51 Pregovori o izvozu žita iz Ukrajine su gotovi

Pregovori ruske i ukrajinske delegacije uz posredstvo Turske i UN su završeni, objavilo je tursko Ministarstvo odbrane koje je bilo domaćin sastanka.

16.50 Konašenkov: Rusija na pregovorima u Turskoj predstavila paket predloga o rešavanju izvoza žita

Rusija je tokom pregovora u Turskoj predstavila paket predloga o brzom praktičnom rešavanju pitanja organizacije izvoza poljoprivrednih proizvoda iz crnomorskih luka, izjavio je danas portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov. "Predstavnici Ministarstva odbrane Rusije učestvuju u četvorosmernim pregovorima u Istanbulu sa kolegama iz Turske, predstavnicima UN i ukrajinskom delegacijom o organizaciji izvoza poljoprivrednih proizvoda iz crnomorskih luka. Ruska delegacija je pripremila i predstavila paket predloga o brzom praktičnom rešavanju ovog pitanja“, izjavio je Konašenkov, prenosi TASS.

16.25 Evropska svemirska agencija definitivno raskinula saradnju sa Roskosmosom

Evropska svemirska agencija (ESA) odlučila je da konačno prekine saradnju sa Roskosmosom u okviru projekta EkoMars,  izjavio je generalni direktor organizacije Jozef Ašbaher. ESA i Roskosmos su 2012. godine potpisali sporazum o zajedničkoj realizaciji projekta EkoMars čiji je glavni cilj bio traženje dokaza o postojanju života na Crvenoj planeti u prošlosti i sadašnjosti.

15.50 Blinken: Rusija odmah da prekine svoje operacije "filtracije" u Ukrajini

Vašington je danas zatražio od Moskve da oslobodi Ukrajince koje je primorala da napuste domovinu, navodeći tvrdnje o usvajanju dece iz Ukrajine i "nestanku" hiljada ukrajinskih civila.
Nezakonito premeštanje i deportacija zaštićenih osoba predstavljaju ozbiljno kršenje Ženevske konvencije o zaštiti civila i ratni zločin, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

15.45 Severna Koreja priznala nezavisnost samoproklamovane Donjecke Narodne Republike

Severna Koreja priznala je nezavisnost samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), izjavio je danas lider DNR Denis Pušilin i dodao da je to "još jedna pobeda diplomatije" te teritorije. "Međunarodni status Donjecke Narodne Republike i njena državnost nastavljaju da jačaju. Ovo je još jedna pobeda naše diplomatije", objavio je Pušilin na Telegramu, prenosi agencija RIA Novosti.

15.20 U Istanbulu pregovori četiri strane ušli u drugi sat

Sastanak ruske i ukrajinske delegacije sa Turskom i UN ušao je u drugi sat. Fotografije sa sastanka je objavilo tursko Ministarstvo odbrane.

14.53 Zarobljen treći američki državljanin u Ukrajini

Treći američki državljanin zarobljen je u Ukrajini i drže ga proruske snage, prema informacijama njegove porodice i prijatelja, kao i privatne volonterske grupe koja je specijalizovana za spaaavanje američkih građana. Radi se o Suedi Murekeziju (35), koji je prošlog meseca uhapšen u Hersonu koje drže ruske snage, gde je živeo više od dve godine, rekao je njegov brat Sele Murekezi, preneo je "Gardijan". opširnije u odvojenoj vesti.

14.35 Pušilin: Strani plaćenici će biti pogubljeni ako im žalbe budu odbijene

Strani plaćenici koji su osuđeni na smrtnu kaznu u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) biće pogubljeni ukoliko njihove žalbe budu odbijene, izjavio je danas lider DNR Denis Pušilin. "Svi strani državljani uložili su žalbe na presude. Ako sud oceni da je ova kaznena mera i kazna odgovarajuća njihovi će predmeti biti predati nadležnom organu na izvršenje presude. Smrtna kazna u DNR predviđa streljanje", poručio je Pušilin za TV kanal Solovjev uživo, a prenela je agencija TASS.

14.17 Kuleba: Nema ustupanja teritorija Rusiji, cilj Ukrajine oslobađanje svoje teritorije

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba odbacio je mogućnost ustupanja teritorije Rusiji kao deo bilo kakvog dogovora između Mosve i Kijeva.

"Cilj Ukrajine u ovom ratu je da oslobodimo naše teritorije, obnovimo svoj teriotrijalni integritet i pun suverenitet na istoku i jugu Ukrajine. To je poslednja tačka naše pregovaračke pozicije", rekao je on. Dodao je da trenutno nema mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine zbog "ruske pozicije i toga što nastavlja agresiju nad Ukrajinom".

14.10 Zelenski: Obrnova Ukrajine znači potpuno novi nivo bezbednosti zemlje koja će morati da živi pored Rusije

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski objavio je na Telegramu fotografije razorene Ukrajine uz koje je napisao da obnova Ukrajine znači obnavljanje životnih principa.

"Obnavljanje životnog prostora, obnavljanje onoga što ljude čini ljudima. Naravno, to znači izgradnju velikih razmera. Naravno, to znači ogromno finansiranje i kolosalne investicije. Naravno, to znači potpuno novi nivo bezbednosti širom naše zemlje, koja će morati da nastavi da živi pored Rusije", napisao je on.

 

 

14.00 Peskov: Očekujemo napredak u vezi sa sporazumom sa EU o trazitu robe kroz Kalinjingrad

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da očekuje napredak u vezi sa mogućim sporazumom sa EU koji bi Rusiji omogućio tranzit neke sankcionisane robe u Kalinjingrad, ali da problem još nije rešen.

"Za sada nema finalizacije ove situacije. Očekujemo određeni napredak, ali za sada ne možemo da konstatujemo da je ovaj problem rešen. Sačekajmo, trenutno treba da budemo malo strpljiviji", poručio je Peskov na konferenciji za novinare, prenosi Interfaks.

13.47 UNHCR: Većina izbeglica iz Ukrajine se nada da će se vratiti svojim kućama

Većina izbeglica iz Ukrajine nada se da će se vratiti svojim kućama, pokazala je studija UN.

Prema rezultatima ankete UNHCR oko dve trećine izbeglica iz Ukrajine očekuje da će ostati u zemljama koje su im pružile pomoć dok se bezbednosna situacija ne smiri zbog ruske invazije. Istraživanje je sprovedeno od sredine maja do sredine juna, a uključuje 4.900 ljudi koji su iz Ukrajine otišli u Češku, Mađarsku, Moldaviju, Poljsku, Rumuniju i Slovačku. Više od 5,6 miliona izbeglica je trenutno u

13.40 Sijarto: Mađarska počela pregovore o dodatnoj nabavci gasa

Mađarske vlasti su započele razgovore s drugim zemljama o kupovini dodatnih količina gasa zbog izazovne situacije u Evropi u sferi energetske bezbednosti, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Peter Sijarto na konferenciji za novinare. "Obavestio sam premijera (Viktora Orbana) jutros da smo pokrenuli komercijalne pregovore o kupovini dodatnih količina gasa, povrh naših postojećih dugoročnih ugovora", rekao je Sijarto, ne iznoseći detalje o dobavljačima i količinama gasa o kojima se pregovara, izveštava Tass.

13.30 U Istanbulu počeli pregovori Rusije i Ukrajine o izvozu žita

Kako javljaju ruski mediji, na tajnoj lokaciji u Istanbulupočeli su pregovori ruske i ukrajinske strane o izvozu žita iz Ukrajine uz posredstvo Turske i UN.

13.25 Turbina za gasovod Severni tok 1 poslata iz kanade za Evropu

Turbina za gasovod Severni tok 1, koja je bila zadržana u Montrealu zbog sankcija protiv Gasproma, na putu je ka Evropi, a još pet će u naredne dve godine biti isporučeno Kanadi radi redovnog održavanja, objavio je danas kanadski list "Gloub end Mejl" pozivajući se na dobro obaveštene izvore. "Kanadska vlada je odlučila da dozvoli remont turbina u ruskom vlasništvu u periodu do dve godine počev od sada, omogućavajući uvoz i ponovni izvoz do šest jedinica – što je daleko obimniji aranžman nego što je ranije bio objavljeno", navodi list, a prenosi agencija Tass.

12.50 Ruska artiljerija gađala ranom zorom grad Bahmut u Ukrajini, objavio je Gardijan

Na snimcima koji su objavljeni na društvenim mrežama vidi se kako projektili gađaju naselje. Kako piše Gardijan, veruje se da je napad organizovan kao odgovor na dopremanje američkih sistema HIMARS u Ukrajinu.

 

 

12.20 CNN: Žito iz Ukrajine preko Dunava, već prošlo 16 brodova

Ukrajina je probudila nade za povećanje izvoza žita uprkos ruskoj blokadi crnomorskih luka, kada je saopštila da su brodovi počeli da prolaze kroz ušće Dunava, prenosi CNN.

"U poslednja četiri dana 16 brodova prošlo je kroz ušće Bistre. Planiramo da držimo taj tempo", naveo je zamenik ministra infrastrukture Jurij Vaskov u saopštenju u utorak.

Ministarstvo je saopštilo da 16 brodova sada čeka utovar ukrajinskog žita za izvoz na strana tržišta, dok više od 90 brodova čeka na svoj red u rumunskom kanalu Sulina.

12.05 Zaharova: Rusija nije pretila nuklearnim oružjem

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da je nukearno oružje svakodnevna tema zapadnih režima, ali je dodala da ruska strana nije dala nikakve izjave u tom smislu. Uprkos svim tvrdnjama da "Rusija preti celom svetu nuklearnim oružjem", nije bilo nijedne izjave zvanične Moskve u tom smislu, preneo je TAS njenu izjavu za radio Sputnjik.

11.45 Kukis: nemačka će do kraja godine potpuno obustaviti uvoz ruske nafte i uglja

Nemačka će ove godine potpuno obustaviti uvoz ruske nafte i uglja, najavio je državni sekretar u vladi Nemačke Jerg Kukis. On je, na energetskoj konferenciji u Sidneju, rekao da će od 1. avgusta Nemačka prestati da uvozi ruski ugalj, a od 31.decembra i naftu. "Time će se u osnovi promeniti snabdevanje energijom zemlje", naglasio je Kukis, a prenose nemački mediji.

11.34 Berbok: Trenutno nema šanse za pregovore sa Rusijom

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok smatra da trenutno nema šanse za pregovore sa Rusijom. "O čemu se može pregovarati sa nekim koji nije spreman ni na dogovor sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta o humanitarnim koridorima koji bi omogućili evakuaciju civila?2; upitala je Berbok u izjavi za magazin "Štern". Ona je odbacila je zahteve za hitnim primirjem i početkom pregovora. "Koje pravo bi imala nemačka ministarka da za Ukrajinu odlučuje koji deo zemlje treba da preda, i koliko miliona građana da prepusti pod rusku vlast?2, dodala je ona.

11.20 Ruske snage tvrde: Ukrajinci pale njive s pšenicom na granici sa Hersonom

Ukrajinske snage bezbednosti pale njive sa pšenicom na granici sa Hersonskom oblašću, izjavio je danas za RIA Novosti zamenik načelnika vojne i civilne administracije Hersonske oblast Kiril Stremousov. "Leteli su helikopteri i palili polja sa pšenicom na liniji razgraničenja. To je nacistički režim i nije ih briga", rekao je Stremousov.

11.15 Moskva: Oborena tri ukrajinska vojna aviona na istoku zemlje

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su ruske snage oborile tri ukrajinska vojna aviona iznad istočne Ukrajine. Ruski borbeni avioni uništili su Su-25 i Su-24, oba aviona iz sovjetske ere, iznad Donjecke oblasti u istočnoj Ukrajini, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters. U rejonu Nikolajeva oboren je još jedan avion sovjetske proizvodnje - Mig-29, navelo je Ministarstvo odbrane Rusije, prenosi britanska agencija.

10.55 Ruska delegacija stigla u Tursku, pregovori o izvozu žita na tajnoj lokaciji

Ruska delegacija stigla je u Tursku na pregovore o izvozu žita iz Ukrajine, javile su RIA novosti. Kako je rečeno, postoji uverenje u napredak na današnjim pregovorima ruske, ukrajinske, turske i delegacije UN na tajnoj lokaciji.

10.40 Kuleba: Ukrajina i Rusija na korak od dogovora o izvozu žitarica

Ukrajina i Rusija su na korak od postizanja dogovora o izvozu žitarica, izjavio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba u intervjuu objavljenom danas u španskom listu Pais.
"Ukrajina je spremna da izvozi svoje žito. Na korak smo od postizanja sporazuma sa Rusijom. U završnoj smo fazi, i sada sve zavisi od Rusije. Ako zaista žele, uskoro će početi izvoz žitarica", rekao je on.

10.20 Guverner Harkova: Jedna osoba poginula u novom granatiranju

Jedna osoba je poginula, a najmanje pet je povređeno u ruskom granatiranju u regionu Harkova, saopštio je danas regionalni guverner Oleg Sinegubov. "Teror civilnog stanovništva Harkovske oblasti od strane ruskih okupatora se nastavlja", objavio je jutros na Telegramu Sinegubov, preneo je Gardijan.

Naveo je da se petoro povređenih osoba nalazi u bolnici i da dobijaju svu neophodnu pomoć, kao i da je njihovo stanje stabilno. Sinegubov tvrdi da su ukrajinske snage noćas osujetile raketni napad na region, kao i da se "na teritoriji regiona nastavljaju aktivna neprijateljstva, te da je ubijena osoba starosti 55 godina".

10.04 Velika Britanija: Rusija će se usredsrediti na male gradove Donbasa

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva ocenilo je danas da će se ruske snage verovatno usredsrediti na zauzimanje nekoliko malih gradova Donbasa tokom naredne nedelje, uključujući Seversk i Dolinu na prilazima Slavjansku i Kramatorsku. Kako se navodi u izveštaju britanske obaveštajne službe, urbana područja Slavjanska i Kramatorska verovatno ostaju glavni ciljevi ove faze operacije, preneo je Gardijan

09.21 LNR: Ukrajina raketama Točka-U gađala Lugansk

Oružane snage Ukrajine gotovo istovremeno su ispalile nekoliko taktičkih projektila Točka-U na grad Lugansk koji je pod konrolom ruske vojske, izjavio je za TASS danas zvaničnik samoproglašene Luganske Narodne Republike. Izvršen je raketni udar Točka-U na Lugansk. Da budem precizniji, moguće je da su bila tri projektila. Leteli su u intervalu od oko nekoliko sekundi", rekao je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova LNR Vitalij Kiseljov, navodi TASS.

Oružane snage Ukrajine ispalile su devet projektila iz HIMARS višecevnih raketnih bacača visoke mobilnosti američke proizvodnje, saopštila je danas misija samoproglašene Luganske Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre na svom Telegram kanalu. Prema ranijim izveštajima, serija snažnih eksplozija odjeknula je u Lugansku oko 23:50 časova po lokalnom vremenu, a veliki požar izbio je severno od grada, praćen zvucima koji podsećaju na detonaciju municije.

8.59 Rusija razmatra slanje gasa u Evropu preko Ukrajine i posle 2024. 

 Rusija će razmotriti nastavak slanja gasa u Evropu preko Ukrajine i nakon 2024. godine kada ističe sadašnji ugovor, sve dok evropske zemlje i dalje budu tražile ruski gas i ukrajinski nacionalni tranzitni sistem bude funkcionisao, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova, prema navodima agencije RIA novosti. Opširnije u odvojenoj vesti.

8.40 Pregovori o primirju nisu ni na vidiku

I posle 140 dana od početka rata, pregovori o primirju nisu ni na vidiku. Ujedinjene nacije procenjuju da je više od 5.000 civila ubijeno. Ukrajinske vlasti potvrdile su da su njihove snage gađale rusko skladište municije u Novaja Kahovki na jugu Ukrajine, koja je pod kontrolom ruskih snaga. S druge strane, ruske snage izvele su napade na Nikolajev i Harkov, gde je u toku evakuacija. Detaljnije pogledajte u prilogu Euronews Srbija:

Euronews Srbija

8.10 Ministarstvo odbrane Velike Britanije: Rusija će verovatno zauzeti nekoliko manjih gradova u Donbasu sledeće nedelje

Ruske snage će se verovatno usredsrediti na zauzimanje nekoliko manjih gradova u Donbasu tokom naredne nedelje, uključujući Siversk i Dolinu, ocenilo je ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, piše Gardijan.

Urbana područja Slavjanska i Kramatorska verovatno će ostati glavni cilj ove faze u vojnoj operaciji, navodi se u izveštaju britanske obaveštajne služne. Rusija takođe nastavlja da podriva legitimitet ukrajinske države i konsoliduje sopstvenu upravu i administrativnu kontrolu nad okupiranim delovima Ukrajine.

7.30 Turska će danas ugostiti Rusiju, Ukrajinu i UN zbog pregovora o žitu

Nova runda pregovora Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih nacija o izvozu ukrajinskog žita biće održana danas u Istanbulu, rekao je zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova Rusije Petar Iljičev. Očekuje se da će u razgovorima učestvovati ukrajinski predstavnici, kao i predstavnici UN u svojstvu posmatrača.

"Ruska vojska svakodnevno obaveštva o humanitarnim koridorima iz Crnog i Azovskog mora, posebno ustanovljenim za te svrhe", rekao je ruski diplomata.

7.25 Snažne eksplozije na periferiji Luganska

Nekoliko snažnih eksplozija čulo se sinoć na periferiji Luganska, javljaju ruski mediji. Kako javljaju RIA Novosti, dejstovala je protivvazdušna odbrna. 

Novinska agencija Luganski informativni centar navela je da je, prema preliminarnim podacima, raketa Točka - U oborena na nebu iznad tog grada. Agencija je objavila video-snimak na kojem se vidi vatra i stub dima koji se uzdiže iznad predgrađa Luganska, Jubljenoja.

7.15 Guverner Brjanska: Ukrajinske snage granatirale selo u Rusiji, nema žrtava niti povređenih

Guverner ruskog grada Brjanska Oleksandar Bogomaz izjavio je da su ukrajinske snage granatirale selo Bela Berezka sa oko 18 minobacačkih granata, ali da nema žrtava niti povređenih.

" Sinoć je ukrajinske artiljerija granatirala selo Bela Berezka, okrug Trubčevski. Na selo je ispaljeno oko 18 minobacačkih granata. Među civilnim stanovništvom nema žrtava i povređenih", napisao je Bogomaz na svom Telegram kanalu, prenosi agecnija RIA Novosti.

7.00 Lego prekida sve svoje poslovne aktivnosti u Rusiji

Najveći svetski proizvođač igračaka, danski Lego, objavio je da će prekinuti sve svoje poslovne aktivnosti u Rusiji. Navodi se da to uključuje raskid radnog odnosa većeg dela moskovskog tima i partnerstvo sa grupom Inventiv Ritejl koja je upravljala 81 radnjom u ime danskog brenda, što je potvrdio i predstavnik te grupe.

Gardijan navodi da je Rusija početkom maja stavila Lego proizvode na listu robe koja bi mogla da se uveze bez saglasnosti vlasnika intelektualne svojine kako bi se zaobišla ograničenja nametnuta zbog sukoba u Ukrajini.

6.55 Kijev: Gađali smo rusko skladište municije u Novaja Kahovki

Ukrajinske vlasti potvrdile su da su njihove snage gađale rusko skladište municije u Novaja Kahovki na jugu Ukrajine, koja je pod kontrolom ruskih snaga. Napad je doveo do ogromne eksplozije, a kako prenosi AP, preciznost kojom je izvršen ukazuje na to da su ukrajinske snage koristile višecevni bacač raketa HIMARS, koje su isporučile SAD. TASS dodaje, pozivajući se na predstavnika lokalne civilno-vojne administracije, da je 90 osoba povređeno u raketnom napadu ukrajinskih snaga na grad Novaja Kahovka u Hersonskoj oblasti.

6.30 Kremlj: Nije bilo razgovora o ponovnom pokretanju pregovora

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da nije bilo razgovora o ponovnom pokretanju mirovnih pregovora sa Kijevom, više od četiri meseca od početka sukoba u Ukrajini. Prema njegovim tvrdnjama, mnogi Ukrajinci žele da postanu ruski državljani, dan nakon što je Moskva objavila dekret kojim se pojednostavljuju pravila za državljane Ukrajine da dobiju ruski pasoš

6.00 Ukrajinci počeli kontraofanzivu na Herson

Ukrajinska vojska saopštila je da je započela kontraofanziva protiv ruskih snaga koje su okupirale delove južne ukrajinske regije Herson. 

Komentari (0)

Evropa