Evropa

Ponovo teče ruski gas kroz Severni tok 1, ali u manjem obimu - neizvesnost zbog izjava Putina

Komentari

Autor: Deutsche Welle

21/07/2022

-

08:07

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Gasovod Severni tok 1 od jutros je ponovo otvoren kako je planirano, prenosi "Dojče vele". Gasovod je poslednjih deset dana bio zatvoren zbog "planiranog održavanja", rekao je operater.

Predsednik nemačke federalne mrežne agencije Klaus Miler objavio je na Tviteru da je gasovod počeo da radi sa 30 odsto svog kapaciteta i da je taj iznos zagarantovan dva sata. On je, međutim, rekao da nije uobičajeno da se tok promeni u toku istog dana.

Ruski proizvođač gasa Gasprom saopštio je da njegove isporuke gasa Evropi kroz Ukraniju preko ulazne stanice Sudža iznose danas 42,2 miliona kubnih metara (mcm), što je povećanje u odnosu na 40,1 miliona kubika dan ranije, prenosi Rojters. Ukrajina je odbila zahtev za isporuke gasa preko ulazne stanice Sohranovka, dodao je Gasprom.

Pre radova na održavanju, navodi "Die Welt", gasovod je snabdevao Evropu približno istom količinom, odnosno sa 40 odsto svog kapaciteta.

Inače, Evropa s nestrpljenjem iščekuje povratak gasa iz Rusije zbog straha da će Moskva odlučiti da potpuno zatvori Severni tok 1, što bi potencijalno moglo da izazove energetsku krizu. Nemačka je optužila Kremlj da koristi energiju kao "oružje".

"Moskva ne okleva da kao oružje koristi isporuke žitarica i energije. Moramo biti odlučni u tome da se zaštitimo", rekao je nemački kancelar Olaf Šolc ranije ove nedelje.

Ruski predsednik Vladimir Putin je pak, ranije ove nedelje sugerisao kako bi stvari mogle da se odvijaju nadalje. Zbog "sporog napretka u održavanju" obim isporuke mogao bi biti dodatno smanjen, rekao je on tokom posete Teheranu.

Evropska komisija je pozvala u sredu zemlje EU da smanje potrošnju gasa za 15 odsto od 1. avgusta ove godine, pa sve do 31. marta 2023. i daju posebna ovlašćenja da nameće potrebne uštede u slučaju da Rusija preseče gasovod.

"Rusija koristi energiju kao oružje i stoga, u svakom slučaju, bilo da se radi o delimično velikom prekidu gasa ili potpunom - Evropa mora biti spremna", rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Gasprom je inače već smanjio izvoz gasa kroz Severni tok na 40 odsto normalnog kapaciteta krajem maja i tokom juna.

Međutim, posle velikog pritiska, Kanada je u nedelju prevezla turbinu za gasovod Severni tok u Nemačku, nakon što su radovi na popravci završeni.

Popravljena turbina je navodno na putu za Rusiju i očekuje se da će stići najranije u nedelju. Putin je takođe upozorio da bi tokovi gasa mogli biti smanjeni na 20 odsto kapaciteta od sledeće nedelje jer bi još jedna turbina trebalo da bude poslata na održavanje krajem ovog meseca.

Komentari (1)

Branko

21.07.2022 10:29

Imaju strah za Ruskog gasa jer dolazi zima da nebi se ljudi posmrzavsli i industrija stala. A isti dan EU saglasna o novom paketu sankcije prema Rusiji. Onda nema strah.

Evropa