Evropa

Ruski mediji: Simens predao Gaspromu dokumentaciju za turbinu

Komentari

Autor: Tanjug

25/07/2022

-

09:43

Ruski mediji: Simens predao Gaspromu dokumentaciju za turbinu
AP/Dmitry Lovetsky - Copyright AP/Dmitry Lovetsky

veličina teksta

Aa Aa

Simens enerdži poslao je 24. jula Gaspromu izvoznu licencu Kanade, koja omogućava transport remontovane turbine za gasovod Severni tok, piše moskovski Komersant.

Ovaj list, pozivajući se na svoje izvore, navodi da zbog kašnjenja papira turbina nije 23. jula krenula iz Nemačke za Finsku. Turbina je tada trebalo da krene iz Libeka u Nemačkoj do Finske, a odatle za Rusiju, ali to nije bilo moguće jer Gasprom nije imao potrebnu dokumentaciju.

Komersant tvrdi da turbina koja se nalazi u Nemačkoj može da bude poslata u Rusiju tek polovinom nedelje, ali pod uslovom da Gasprom pošalje dokumenta neophodna za carinsku kontrolu.

Gasprom se tri puta obraćao Simensu sa zahtevom da dostavi taj dokument, kojim se potvrđuje izuzimanje Gaspromove opreme iz kanadskog režima sankcija prema Rusiji, navodi list.

Prema sadašnjem ugovoru sa Simensom za popravku turbina, Gasprom je trebalo da preuzme remontovanu turbinu u Kanadi, ali nakon što je ta zemlja uvela direktne sankcije ruskoj kompaniji, to je postalo nemoguće, pa je Simens preuzeo isporuku turbine u Rusiju, ali otpremna dokumentacija nije promenjena.

Gasprom je od 16. juna smanjio isporuke gasa preko Severnog toka, navodeći kao razlog probleme sa održavanjem turbina. Kompanija je tada saopštila da Simens zbog sankcija koje je Kanada uvela ne može da vrati sa popravke gasne turbine.

Kanada je kasnije odlučila da izuzme opremu Gasproma od sankcija do kraja 2024. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa