Evropa

Nove sankcije EU protiv pojedinaca i entiteta u Belorusiji zbog ozbiljnih kršenja ljudskih prava

Komentari

Autor: Tanjug

21/06/2021

-

16:29

Nove sankcije EU protiv pojedinaca i entiteta u Belorusiji zbog ozbiljnih kršenja ljudskih prava
Nove sankcije EU protiv pojedinaca i entiteta u Belorusiji zbog ozbiljnih kršenja ljudskih prava - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministri spoiljnih poslova EU doneli su odluku o sankcionisanju 78 beloruskih pojedinaca i 8 entiteta zbog, kako se navodi, ozbiljnih kršenja ljudskih prava u Belorusiji i nasilne represije nad civilnim društvom, demokratskom opozicijom i novinarima.

U saopštenju Saveta EU navodi se da je sedam pojedinaca i jedan entitet, koji su predmet ove nove liste restriktivnih mera, sankcionisano u vezi sa prisilnim i nezakonitim sletanjem leta kompanije Rianair u Minsku, Belorusija, 23. maja 2021. godine i zadržavanjem beloruskih vlasti novinar Roman Protasevič i Sofija Sapega.

Među sankcionisanima je i nekoliko istaknutih poslovnih ličnosti koje podržavaju i imaju koristi od Lukašenkovog režima.

Restriktivne mere EU prema Belorusiji sada se primenjuju na ukupno 166 osoba i 15 entiteta.

Oni koji su imenovani podležu zamrzavanju imovine, a građanima i kompanijama EU zabranjeno je stavljanje sredstava na raspolaganje onima koji su navedeni.

Fizička lica dodatno podležu zabrani putovanja koja im onemogućava ulazak ili tranzit preko teritorija EU.

U Briselu naglašavaju da je cilj ovih sankcija pritisak na belorusko političko rukovodstvo da pokrene istinski i inkluzivan nacionalni dijalog sa širim društvom i da izbegne dalju represiju.

Priključile se i SAD i Kanada

Osim EU i Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i Kanada uvele su koordinisane sankcije protiv vlasti u Belorusiji, kao odgovor na prinudno spuštanje putničkog aviona, politički motivisano hapšenje novinara Romana Protaseviča i njegove saputnice Sofije Sapege, ali i zbog kontinuiranih napada na ljudska prava i osnovne slobode u toj zemlji.

U zajedičkom saopštenju, EU, SAD, Britanija i Kanada navode da su duboko zabrinute zbog kontinuiranih napada režima Aleksandra Lukašenka na ljudska prava, osnovne slobode i međunarodno pravo kao i da podržavaju demokratske težnje naroda Belorusije.

"Ujedinjeni smo u pozivanju da režim prekine svoju represivnu praksu prema sopstvenom narodu. Razočarani smo što se režim odlučio udaljiti od svojih obaveza vezanih za ljudska prava, pridržavanja demokratskih principa i angažmana sa međunarodnom zajednicom", navodi se u saopštenju.

Vlasti Belorusije se pozivaju da u potpunosti sarađuju sa međunarodnim istragama o događajima od 23. maja, oslobode sve političke zatvorenike, sprovedu sve preporuke nezavisne ekspertske misije u okviru Moskovskog mehanizma Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju i uđu u sveobuhvatan i istinski politički dijalog između vlasti i predstavnika demokratske opozicije i civilnog društva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa