Evropa

Simens: Turbina za Severni tok 1 spremna, čeka se da Gazprom obezbedi carinsku dokumentaciju

Komentari

Autor: Tanjug

25/07/2022

-

19:38

Simens: Turbina za Severni tok 1 spremna, čeka se da Gazprom obezbedi carinsku dokumentaciju
Simens: Turbina za Severni tok 1 spremna, čeka se da Gazprom obezbedi carinsku dokumentaciju - Copyright Tanjug AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka kompanija Simens enerdži saopštila je danas da je turbina za koju Moskva tvrdi da ograničava kapacitet protoka na gasovodu Severni tok 1, spremna za isporuku, ali se čeka da ruski Gasprom obezbedi carinsku dokumentaciju da bi transfer mogao da se nastavi.


"Transport turbine bi mogao da počne odmah. Nemačke vlasti su još početkom prošle nedelje dostavile kompaniji Semens Enerdži svu potrebnu dokumentaciju za izvoz turbine u Rusiju", navodi se u saopštenju Simensa i ističe da su u Gaspromu svesni da nedostaje carinska dokumentacija za uvoz u Rusiju koju je Gasprom, kao kupac, dužan da obezbedi, prenosi Rojters.

Gasprom nije komentarisao saopštenje nemačke kompanije, ali je ranije danas saopštio da mora da obustavi rad još jednog gasno-turbinskog motora na kompresorskoj stanici Portovaja gasovoda Severni tok zbog redovnog remonta, preneo je ranije TAS S.

Prema saopštenju Gasproma, usled obustave rada turbine, dnevni kapacitet ruske kompresorske stanice Portovaja biće smanjen na 33 miliona kubnih metara gasa od srede, 27. jula počevši od 4 sata ujutro po srednjoevropskom vremenu, što je samo polovina sadašnjih već smanjenih isporuka.

Evropski političari su više puta upozoravali da bi Rusija mogla potpuno da prekine dotok gasa ove zime, što je korak koji bi gurnuo Nemačku u recesiju i doveo do skoka cena za potrošače koji se već muče sa velikim poskupljenjima hrane i energije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa