Evropa

Prva debata Tras i Sunaka: Verbalni sukob u trci za premijera Velike Britanije zbog teme o troškovima života

Komentari

Autor: Euronews/AP

26/07/2022

-

09:25

Prva debata Tras i Sunaka: Verbalni sukob u trci za premijera Velike Britanije zbog teme o troškovima života
Prva debata Tras i Sunaka: Verbalni sukob u trci za premijera Velike Britanije zbog teme o troškovima života - Copyright Tanjug/Jacob King/PA via AP

veličina teksta

Aa Aa

Održana je prva TV debata u kojoj su se sukobili dvoje kandidata koji su ostali u trci za za sledećeg premijera Velike Britanije, a tema je bila kako pomoći porodicama koje se bore sa rastućim troškovima života.

Upravo ova tema je pokazala kako Liz Tras i Riši Sunak imaju suprotne ekonomske vizije - ministarka spoljnih poslova je obećala da će smanjiti poreze čim preuzme dužnost, koristeći pozajmice da bi to moglod a se "pokrije". Sa druge strane, bivši ministar finansija rekao je da će prvo staviti inflaciju pod kontrolu, tvrdeći da bi plan Tras povećao javni dug i dugoročno pogoršao životne uslove, objavio je Euronews.

Atmosfera je postala napeta kada je Sunak rekao da "nije moralno tražiti od naše dece da plaćaju dugove koje mi nismo spremni da platimo", na šta je Tras odgovorila da se on bavi "projektom straha", i da je razumno pozajmiti novac za obnovu ekonomije od pandemije koronavirusa, s obzirom na to da se ništa slično nije desilo "u poslednjih sto godina".

Njih dvoje se bore da naslede Borisa Džonsona, koji je 7. jula dao ostavku na mestu lidera vladajuće Konzervativne stranke nakonnekoliko meseci skandala, što je kulminiralo masovnim ostavkama ministara iz njegove vlade. Kampanja za budućeg lidera Konzervativaca i, samim tim, premijera Velike Britanije, pokazala je da unutar partije vladaju velike podele, prenosi Euronews.

Tras i Sunak žele da osvoje poverenje glasača time što će ojačati određene prakse koje više pripadaju desnom političkom spektru, kao što je plan da se neki tražioci azila prebace u Ruandu. Ovakva ideja manje je popularna kod glasača uopšteno gledano, nego kod konzervativaca, ali za sada je cilj doći na čelo konzevrativne partije.

Izbori za rukovodstvo odvijaju se u vreme povećanih troškova života, jer rastu cene i hrane i energenata, delom zbog rata u Ukrajini. Dok mnoge zemlje doživljavaju ekonomske turbulencije, u Velikom Britaniji je to pogoršano izlaskom iz Evropske unije, što je zakomplikovalo putovanja i poslovne odnose sa najvećim trgovinskim partnerom UK.

I Sunak i Tras su snažne pristalice Bregzita, koji je obeležio Džonsonovu vladu. Oboje su negirali da je Bregzit odgovoran za ogromne redove vozila koja čekaju da pređu u Francusku u luci Dover poslednjih dana.

Kladionice kažu da je Tras favorit za pobedu, jer ima više šansi među konzervativnim glasačima. Sa druge strane, Sunak ima veću podršku šire populacije. Pobednika će izabrati oko 180.000 članova Konzervativne partije i on će automatski postati premijer, upravljajući zemljom od 67 miliona stanovnika. Članovi stranke će glasati tokom leta, a rezultat će biti objavljen 5. septembra.

Džonson ostaje privremeni premijer dok se ne izabere njegov naslednik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa