Evropa

"Nova čelična dama" ili đak prestižnih škola: U trci za britanskog premijera ostali Liz Tras i Riši Sunak

Komentari
"Nova čelična dama" ili đak prestižnih škola: U trci za britanskog premijera ostali Liz Tras i Riši Sunak
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bivša britanska državna sekretarka odbrane Peni Mordant "ispala je juče iz igre" za naslednika Borisa Džonsona na čelu Konzervativne partije, prenosi Rojters. Sada se broj kandidata koji pretenduju na mesto Borisa Džonsona smanjio, pa je u finalu ostalo njih dvoje - bivši ministar finansija Riši Sunak i aktuelna ministarka spoljnih poslova Liz Tras.

U prethodnom kugu glasanja koje je održano u utorak, Riši Sunak je osvojio 137, Liz Tras 113, dok je Peni Mordant dobila 105 glasova. Prva dva kandidata su se odmah nakon glasanja oglasila na Tviteru gde su prokomentarisala najnoviji rezultat.

"Zahvalan sam kolegama što su mi ukazale poverenje. Radiću noć i dan kako bi preneo poruku širom zemlje", napisao je Sunak.

Oglasila se i Tras, koja se takođe kao i njen suparnik zahvalila i rekla da je spremna da nastavi sa borbom do mesta nove liderke Konzervativne stranke, ali i Velike Britanije.

"Hvala na poverenju. Spremna sam da krenem još od prvog dana", napisla je. 
Sada će oko 160.000 članova Konzervativne stranke reći svoje, a u septembru će biti i proglašen pobednik - novi premijer Velike Britanije.

Inače, oba kandidata koja su se plasirala u finale služila su Džononovoj vladi, pa bi oni mogli da se dovedu u vezu sa skandalima koji su srušili Džonsona, piše CNN. 

Jedan od događaja koji može da ih obeleži je taj što je su bili deo vlade u trenutku kada je Džonson pokušao da zašiti svog političkog saveznika Krisa Pinčera, čoveka koji je više puta optuživan za seksualne napade. Drugi skandal vezuje se za aferu "Partigejt" koja se svoj epilog dočekala 2022. godine kada je premijer Džonosn kažnjen jer je kršio propise tokom potpunog zatvaranja (lokdauna) zbog koronavirusa jer je bio na okupljanju povodom njegovog rođendana u junu 2020. godine. Pored Džonosna, tada je kažnjen i Sunak, a afera je postala poznata po tome što je prvi put u istorji kažnjen premijer zbog kršenja zakona dok je bio na funkciji.

Naime, zadatak sa kojma će oba kandidata morati da se suoče je dovoljno veliki, s obzirom da je Velika Britanija u ozbiljnoj krizi zbog visokih troškova života. Čim Džonsona zameni novi premijer, opoziciona Laburstička partija biće i više nego spremna da podseti da je njegov naslednik već bio deo njegovog kabineta. 

Džonson je u sredu prisustvovao svojoj poslednjoj sednici premijerskih pitanja u Donjem domu. Pohvalio se odgovorom svoje vlade na pandemiju i podrškom Ukrajini u njenoj odbrani od Rusije.

"Pomogli smo, pomogao sam, da u ovoj zemlji prođemo kroz pandemiju i pomognemo da se druga zemlja spasi od varvarstva. Isreno, to je dovoljno za nastavak. Misija je u velikoj meri ostvarena. Hvala svima ovde i asta la vista, bejbi", rekao je on aludirajući na reči iz filma "Terminator".

Ko je Liz Tras ili "nova čelična dama"?

Ministarka spoljnih poslova Liz Tras smatrana je favoritom za novog premijera i pre nego što je Boris Džonosn podeno ostavku, piše Skaj njuz. Poslanica je jugozapadnog Norfolka od 2010. godine, a ministarskom lestvicom počela je da se penje jako brzo nakon što je ušla u britanski parlament. Ima reputaciju nekoga ko "može da reši stvar", pa je u septrembru prošle godine postala druga žena menistarka spoljnih poslova u istoriji ove zemlje. Njena ključna dostignuća vezuju se za oslobađanje britanske državaljanke Nazanin Zagari-Retklif iz pritvora u Iranu koja je bila optužena za zaveru za svrgavanje iranske vlade, ali i za uvođenje oštrih sankcija zbog rata u Ukrajini.

Oni koji je podržavaju nazivaju je "novom čeličnom damom", aludirajući da je naslednica nekadašnje britanske premijerke Margaret Tačer. Čak se i komentarisao njen stil tokom prve debate o liderstvu navodeći da upravo oponaša Tačer.

Tanjug/AP/Frank Augstein

 

Rođena je u Oksfordu 1975. godine, zavrišila je državnu školu najpre u Pejzliju, zatim u Lidstu. Sa 18 godina studirala je politikologiju, filozofiju i eknomiju na koledžu u Oksfordu. Bila je predsednikca Liberalnih demokrata Univerziteta Oksford. Tras je izabrana za odbornicu 2006. godine a zatim za poslanika Jugozapadnog Norfolka 2010. godine. 

Sada, Tras je obećala da će Britaniji doneti najveću ekonomsku promenu u posednjih 30 godina. Navela je da će pokrenuti porast nacionalnog osiguranja, da će poništiti planirano povećanje poreza na korporacije sa 19 na 25 odsto i da će uvesti privremeni moratorijum na nivo zelene energije. 

Riši Sunak - borba s kritikama

Sunak se takođe dugo smatrao favoritom za mesto novog premijera. Bio je Džonsonov ministar finasija od 2020. do 2022. godine i stekao je uglavnom pozitivan profil u javnosti nakon uvođenja popularnih mera tokom panedemije koronavirusa, kao što su popusti na ishranu u restoranima. Nedavno je bio pod pritiskom zbog pitanja u vezi sa poreskim statusom njegove suprge Akšate Murti, multimilajrderke koja živi u Indiji. Neki konzervativci bil su zabrinuti da je Sunaku ovaj nivo ispitivanja teško pao i zabrinuti su da bi zbog ovih pitanja pokleknuo pod pritiskom premijerskog položaja. Uprkos tome, on je do sada poprilično dosledno vodio grupu Konzervativaca u prvim krugovima gasanja, piše CNN.

Anketiranje članova Konzervativaca može biti teško, posebno u ovako burnim vremenima, posebno jer je Sunak konstatno bio na drugom mestu, odmah posle Tras.

Čak i kada bi uspeo da dođe na vlast, morao bi da prevaziđe kritike politčkih neprijatelja svih pravaca. Opozicioni lideri podsećaju da je zajedno sa Džonsonom bio kažnjen zbog prisustva na zabavi tokom lokdauna za vreme trajanja pandemije koronavirusa.

Tanjug/AP/Alastair Grant

 

Prema pisanju portala Biznis standarda rođen je u Sautemptonu 12. maja 1980. godine. Sin indijskih imigranata, lekara i farmaceuta, koji su godinima živeli u Africi, nakon čega su se preselili u Englesku. Završio je neke od najprestižnijih privatnih škola, a pre nego što je ušao u politiku radio je za "Goldman saks".

Kada je reč o ekonomiji, što je Sunakova struka, zauzima značajno drugačiji stav od Džonsona. Sunak favorizuje niže poreze i stroža ograničenja javne potrošnje, a zanimljivo je da je sva tri puta glasao za predlog sporazuma o Bregzitu koji je bivša premijerka Tereza Mej postigla sa Briselom. Džonson je, pak,bio najveći kritičar tog sporazuma.

Oženjen je Akšatom Murti, ćerkom indijskog milijardera Narajane Murtija, osnivača Infosis-a. Oni su u braku od avgusta 2009. godine. Upoznali su tokom studija na Univerzitetu Stanford i imaju dve ćerke. Za Sunakovu suprugu se govori da je jedna od najbogatijih žena u Britaniji.

Komentari (0)

Evropa