Evropa

Ukrajinske snage granatirale ključni most u Hersonu, ruska vojska ostala bez kanala za snabdevanje

Komentari

Autor: Euronews

27/07/2022

-

13:25

Ukrajinske snage granatirale ključni most u Hersonu, ruska vojska ostala bez kanala za snabdevanje
Ukrajinske snage granatirale ključni most u Hersonu, ruska vojska ostala bez kanala za snabdevanje - Copyright Wikipedia.org/Uaquantum at Russian Wikipedia

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinske trupe granatirale su strateški važan most za Moskvu koji ruske trupe koriste u okupiranom jugu Ukrajine dok je Rusija raketnim i artiljerijskim udarima gađala nekoliko oblasti u Ukrajini.

Ukrajinska vojska izvela je u utorak uveče udar na most Antonivski preko Dnjepra, rekao je zamenik šefa administracije za oblast Herson Kiril Stremousov.

On je rekao da je most još stoji, ali da je prelaz preko njega probušen i u rupama, što onemogućava da vozila pređu preko njega.

Most dug 1,4 kilometra pretrpeo je ozbiljnu štetu u ukrajinskom granatiranju i prošle nedelje kada je više puta gađan. Bio je zatvoren za kamione, ali je ostao otvoren za putnička vozila do udara kasno u utorak.

Ukrajinske snage su upotrebile višecevne raketne bacače HIMARS koje su isporučile SAD da bi pogodile most, tvrdi Stremousov. Međutim, Euronews navodi da ta izjava nije nezavisno verifikovana.

Most je glavni prelaz preko reke Dnjepar u Hersonskoj oblasti. Jedina druga opcija je brana u hidroelektrani u Kahovki, koja je takođe prošle nedelje bila pod udarom ukrajinske vatre, ali je ostala otvorena za saobraćaj.

profimedia

 

Ukidanje prelaza bi otežalo ruskoj vojsci da nastavi da snabdeva svoje snage u regionu.

Na početku invazije, ruske trupe su brzo zauzele oblast Herson severno od poluostrva Krim koje je Rusija anektirala 2014. Suočene su sa ukrajinskim kontranapadima, ali su se uglavnom držale.

Ukrajinski napadi na most u Hersonu dolaze u trenutku kada je većina ruskih snaga zaglavljena u borbama u istočnom industrijskom srcu Ukrajine, Donbasu, gde su polako napredovale suočene sa žestokim ukrajinskim otporom.

Ruske snage su nastavile sa artiljerijskom paljbom u istočnom regionu Donjecka, gađajući gradove i sela, rekao je regionalni guverner Pavlo Kirilenko.

U Bahmutu, ključnom gradu na liniji fronta ruske ofanzive, granatiranje je oštetilo hotel i izazvalo žrtve, rekao je Kirilenko. U toku je bila akcija spasavanja.

profimedia

 

Usred nastojanja Moskve da preuzme punu kontrolu nad istočnim regionima Donjecka i Luganska, Rusi su zauzeli marginalnu poziciju severoistočno od Bahmuta, prema jednom američkom istraživačkom centru.

Ruske snage, međutim, verovatno neće zauzeti značajnu dodatnu teritoriju u Ukrajini "pre rane jeseni“, saopštio je Institut za proučavanje rata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa