Evropa

RAT U UKRAJINI Granatiran ključni most u Hersonu, Ukrajina priprema tri luke na Crnom moru za izvoz žitarica

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

27/07/2022

-

08:40

RAT U UKRAJINI Granatiran ključni most u Hersonu, Ukrajina priprema tri luke na Crnom moru za izvoz žitarica
RAT U UKRAJINI Granatiran ključni most u Hersonu, Ukrajina priprema tri luke na Crnom moru za izvoz žitarica - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka, Michael Shtekel, Eugene Hoshiko, Oleksandr Ratushniak, Bernat Armangue

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini ušao je u 154. dan. Tokom jučerašnjeg dana nastavljeni su raketni napadi ruske vojske na Mikolajiv i Odesu, a čelnici samoproglašene LNR tvrde da su ruske snage preuzele kontrolu nad Ugljegorskom termoelektranom u Svetlodarsku. Nemačka je isporučila Ukrajini tražene raketne bacače, a Evropska unija donela je odluku o produženju sankcija Rusiji za novih šest meseci, do kraja januara 2023.

Ključni događaji:

  • EU produžila sankcije Rusiji
  • Kiseljov: Ruske snage preuzele najveću termoelektranu u Ukrajini
  • Nove isporuke oružja Ukrajini
  • Nastavljeni raketni napadi na Mikolajiv i Odesu
  • Rusija se povlači iz projekta Međunarodne svemirske stanice posle 2024.
  • Ukrajina je granatirala ključni ruski most u okupiranom gradu Hersonu koji služi kao ruta za snabdevanje ruskih snaga
  • Granatiran Bahmut u Donjeckoj oblasti, prema prvim informacijama poginula je najmanje jedna osoba
  • Gasprom i Simens se uzajamno optužuju za zastoj isporuke turbine za gasovod Severni tok 1 

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

22.11 LNR: Vojska Rusije preuzela kontrolu nad elektranom Ugljegorsk

Teritorija najveće termoelektrane u Donbasu, Ugljegorsk, potpuno je očišćena od ukrajinskih trupa, izjavio je portparol samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Ivan Filiponenko. On je dodao da će sledeći korak biti njeno deminiranje.

20.40 Najavljen prvi razgovor Blinkena i Lavrova od početka rata

Američki šef diplomatije Entoni Blinken danas je rekao da planira "uskoro" da razgovara sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom. Biće to prvi razgovor šefova diplomatije SAD-a i Rusije od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara ove godine.

17.20 Kijev: Rusija zloupotrebljava nuklearku Zaporožje

Gradonačelnik ukrajinskog grada Enerhodara Dmitro Orlov optužio je danas ruske vojnike da koriste nuklearnu elektranu Zaporožje kao tvrđavu iz koje otvaraju vatru.

"Okupatori su počeli da koriste teško naoružanje u blizini Zaporoške nuklaerane elektrane, u stambenim naseljima. Ova situacija je primećena tokom prošle nedelje. Okupatori granatiraju grad Nikopolj, na suprotnoj obali reke i dobro znaju da ukrajinske oružane snage neće odgovoriti na ove napade jer mogu da oštete nuklearnu elektranu", rekao je Orlov za ukrajinsku televiziju Espreso.

16.45 Gasprom i Simens se uzajamno optužuju za zastoj isporuke turbine za gasovod Severni tok 1 

Ruski Gasprom i nemački Simens razmenili su uzajamne optužbe zbog zastoja isporuke tubine za gasovod Severni tok 1. Zamenik generalnog direktora Gasproma Vitalij Markelov izjavio je da kompanija još nije dobila od Simensa turbinu za gasovod Severni tok 1, dok iz Simensa tvrde da da Gasprom mora da obezbedi carinska dokumenta kako bi omogućio uvoz turbine u Rusiju. Opširnije u odvojenoj vesti.

Euronews

16.10 Peskov najavio recipročne mere zapadnim medijima u Rusiji

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je naveo da će Rusija primeniti iste sankcije protiv zapadnih medija koje Zapad sada sprovodi protiv Rusije. "Ni mi njima nećemo dozvoliti da rade u našoj zemlji i tu neće biti nikakve promene", podvukao je Peskov.

15.00 Ukrajina priprema tri luke na Crnom moru za izvoz žitarica

Ukrajinska mornarica potvrdila je u sredu da su počeli radovi u tri ukrajinske crnomorske luke u cilju pripreme za nastavak izvoza žitarica.

"U vezi sa potpisivanjem sporazuma o deblokadi ukrajinskih luka za izvoz žitarica, nastavljeni su radovi u lukama Odesa, Černomorsk i Pivdenj", saopštila je mornarica na Fejsbuku. "Odlazak i dolazak brodova u morske luke će se vršiti formiranjem karavana koji će pratiti vodeći brod.

14.45 Ministarstvo odbrane Ukrajine: Uspešno granatirani mostovi na Dnjepru

Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je da su uspešno granatirani mostovi na reci Dnjepar. "Napravljena je nemoguća dilema za ruske okupatore u Hersonu: povući se ili biti uništen od strane ukrajinske armije. Izbor je njihov", navelo je Ministarstvo na Tviteru.

13.59 U Istanbulu otvoren Koordinacioni centra za izvoz žita

Zajednički koordinacioni centar za praćenje sprovođenja sporazuma o prehrambenim proizvodima otvoren je danas u Istanbulu, a turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao je da se nastavljaju pripreme za polazak prvih brodova iz ukrajinskih luka.

Akar je na otvaranju centra na Univerzitetu Ministarstva odbrane Turske rekao da on treba da omogući bezbednu isporuku žitarica iz tri ukrajinske luke, a delatnost centra, u čijem sastavu se nalaze predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN, koordinisaće UN. 

13.45 Most u Hersonu više nije siguran za prelazak vozlima

Nakon ukrajinskog granatiranja mosta Antonivski preko Dnjepra taj prelaz više nije siguran za vozila, već se njime može preći na drugu obalu samo pešice.

Ukrajinske snage su upotrebile višecevne raketne bacače HIMARS koje su isporučile SAD da bi pogodile most, tvrdi Stremousov. Međutim, Euronews navodi da ta izjava nije nezavisno verifikovana. Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

13.30 Ukrajinski parlament odobrio imenovanje Kostina za novog državnog tužioca

Ukrajinski parlament odobrio je danas imenovanje Andrija Kostina za novog državnog tužioca, saopšteno je iz kancelarije državnog tužioca. Imenovanje Kostina na tu funkciju podržalo je 299 poslanika u parlamentu, koji broji 450 mesta, navedela je kancelarija na Telegramu, a prenosi Rojters.

12.50 Peskov: Postignut dogovor o tranzitu robe u Kalinjingrad

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, izjavio je danas da je "pozitivno rešeno" pitanje tranzita robe do najzapadnije oblasti Rusije, Kalinjingrada.

Evropska unija je shvatila da je za Rusiju "suštinski važno" pitanje tranzita robe u kalinjingradsku enklavu, saopštio je Peskov.  U razgovoru sa novinarima, on je kazao da su dešavanja u vezi sa tim pitanjem "pozitivna" i da je postignut dogovor o deblokadi tranzita ka Kalinjingradu, prenosi Rojters. "Krizna situacija je rešena, to je pozitivan razvoj događaja. Ponekad vidimo seme zdravog razuma čak i usred antiruske histerije. Nadajmo se da će ovo seme nastaviti da daje plodove", rekao je Peskov, prenosi TASS.

12.30 Zelenski pozvao po drugi put Štajnmajera da poseti Kijev

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je, po drugi put, nemačkog kolegu Frank-Valtera Štajnmajera da posetio Kijevu, rekao je odlazeći ukrajinski ambasador u Nemačkoj Andrij Meljnik listu „Cajt“. "Još čekamo na posetu Štajnmajera Kijevu", naglasio je on.

12.00 Tanja Fajon doputovala u Kijev

Slovenačla ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon doputovala je u Kijev, a u današanjoj objavi na svom Tviter profilu navela je da je to izraz podrpke koju Slovenija iskazuje Ukrajini.

"U Kijevu sam da izrazim političku i praktičnu podršku Slovenije Ukrajini i njenom hrabrom narodu", navela je Fajon.

11.10 Napad u Bahmutu u Donjecku, pogođen hotel

Najmanje jedna osoba je danas poginula, a četiri su povređene u ruskom napadu u gradu Bahmut u Donjeckoj oblasti, kada je pogođen hotel, saopštili su lokalni zvaničnici.

"Prema preliminarnim informacijama, ima stradalih i ranjenih, a spasilačke operacije su u toku", naveo je guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko na Fejsbuku. Prema navodima lokalnih službi za vanredne situacije, do sada je potvrđeno da je poginula jedna osoba, a da su četiri povređene.

10.30 Gardijan: Granatiran ključni most u Hersonu

Ključni ruski most u okupiranom gradu Hersonu na jugu zemlje pogođen je raketama ukrajinskih snaga za koje se činilo da pojačavaju operacije za izolaciju grada, piše Gardijan.

Detonacije su na Antonivskom mostu preko reke Dnjepar, jednom od glavnih ruskih ruta snabdevanja u Hersonu, pri čemu ruska protivraketna protivraketna odbrana očigledno nije uspela da presretne udare.

Ukrajinske oružane snage objavile su jednominutni snimak na Telegramu na kojem se navodno vidi raketna paljba u sredu nešto posle 1 ujutru. „Trenutak leta preko Antonivskog mosta“, saopštile su snage. U drugoj seriji video snimaka postavljenih u Telegram gde su se mogle čuti glasne eksplozije, vojska je dodala: „Eksplozije u oblasti Antonivskog mosta.

10.20 Sremousov: Ukrajinci lansirali 36 raketa na most preko Dnjepra u Hersonu

Ukrajinske trupe izvršile su udar na jedini most preko Dnjepra u Hersonskoj oblasti, koji ruske snage koriste za snabdevanje, saopštio je danas zamenik šefa administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov. Ukrajinska vojska izvršila je udar koristeći američke višecevne raketne bacače HIMARS, naveo je Sremousov, prenosi AP.

Granatirani most je glavni prelaz preko reke Dnjepar u Hersonskoj oblasti, a jedina druga opcija za prelazak reke je brana u hidroelektrani u Kahovki, koja je takođe prošle nedelje bila pod udarom ukrajinske vatre, ali je ostala otvorena za saobraćaj, navodi AP.

"Oko 36 raketa lansirano je sinoć na Hersonsku oblast. Većina je, naravno, oborena, ali su neke od njih pogodile svoj cilj“, saopštio je Sremousov, prenosi TASS.

 

 

09.50 Ministarstvo odbrane Ukrajine objavio snimak jutra na frontu

Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je snimak jutra na frontu. "Dobra šolja kafe garantuje vam dobar dan. Posebno ako govorimo o dobroj šolji kafe na prvoj liniji fronta", navodi se u objavi i dodaje da je u pitanju 43. artiljerijska brigada.

09.30 Velika Britanija: Plaćenici "Vagner grupe" ratuju u Donbasu

Ruska privatna vojna kompanija „Vagner grupa“, koja okuplja plaćenike, verovatno je donela prevagu ruskoj strani u bitkama u regionu Donbasa na istoku Ukrajine, saopštila je danas britanska vojna obaveštajna služba. Pripadnici „Vagner grupe“ su vodili borbe u regionu Vuhlehirske elektrane i obližnjeg sela Novoluhanske, objavilo je britansko Ministarstvo odbrane na Tviteru, prenosi Rojters.

Ranije je BBC preneo da britanska obaveštajna služba tvrdi da se u istočnoj Ukrajini bori oko 1.000 plaćenika ove kompanije.

09.00 Zelenski imenovao novog državnog tužioca

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski imenovao je Andrija Kostina, poslanika iz redova njegove partije, za novog državnog tužioca. Zelenski je svoju odluku dostavio parlamentu, koji sada treba da glasa kako bi potvrdio imenovanje Kostina, preneo je Rojters. Kostin će zameniti Irinu Venediktovu, koja je smenjena ranije ovog meseca.

08.45 Džonson Zelenskom uručio nagradu Vinston Čerčil

Britanski premijer Boris Džonson uručio je virtuelno ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom nagradu Vinston Čerčil za liderstvo. Kako su preneli britanski mediji, Džonson je na ceremoniji kojoj su prisustvovali članovi porodice Čerčil, Međunarodnog društva Čerčil i Zelenski putem video veze, rekao da veruje da duh Vinstona Čerčila "hoda sa Zelenskim" i da je sa Zelenskim u svakom izazovu kroz koji ukrajinski predsednik prolazi.

08.30 Državljani Moldavije žrtve ukrajinskog napada na Brijansk

U napadu ukrajinskog drona na granični punkt Trojobortnoje u ruskoj oblasti Brijansk poginuo je jedan državljanin Moldavije, a drugi je zadobio povrede, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova i evropskih integracija Moldavije. Prema navodima Ruskog istražnog komiteta, jedan ukrajinski dron kvadrokopter bacio je eksplozivnu napravu na vozilo kod kontrolnog punkta Trojobortnoje. Prema rečima guvernera Brijanske oblasti Aleksandra Bogomaza četiri osobe su povređene, a jedna je kasnije podlegla povredama.

08.00 EU produžila sankcije Rusiji

Evropska unija odlučila je obnoviti sankcije Rusiji za novih šest meseci, do kraja januara 2023. godine. Odluka, formalnost koju su obavili ministri energetike EU, odnosi se na sankcije koje su prvi put uvedene 2014. i značajno su proširene nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru ove godine.

07.15 Kiseljov: Ruske snage preuzele najveću termoelektranu u Ukrajini

Ruske snage preuzele su kontrolu nad Ugljegorskom termoelektranom u Svetlodarsku, saopštio je juče pomoćnik ministra unutrašnjih poslova samoproglašene Luganske Narodne Republike Vitalij Kiseljov. Reč je o najvećoj termoelektrani u Ukrajini. Termoelektranu su od 22. maja držale jedinice Oružanih snaga Ukrajine, koje su se povukle iz Svetlodarska i okolnih naselja zbog pretnje opkoljavanjem, napisao je Kiseljov na Telegramu.

06.50 Nemačka isporučila raketne bacače Ukrajini

Ministarka odbrane Nemačke Kristin Lambreht saopštila je da je Nemačka isporučila Ukrajini tražene raketne bacače. Radi se o tri teška oružana sistema tipa "Mars II". Pored toga Ukrajincima su predate tri pancerhaubice. Lambreht je najavila da će uslediti isporuka sistema za vazdušnu odbranu Iris-T i tri oklopna vozila.

06.15 Ukrajinske vlasti: Novi napad na Odesu

Ruske snage ponovo su izvele raketni napad na lučki grad Odesu na jugu Ukrajine, gađajući privatne zgrade u priobalnim selima u ranim jutarnjim satima, preneo je Gardijan pozivajući se na lokalne zvaničnike.

06.00 Veliki požar u Donjecku, granatirano skladište nafte

Veliki požar izbio je u skladištu nafte u Budenovskom okrugu u Donjecku, kao posledica granatiranja ukrajinske vojske, javila je agencija RIA Novosti. Požar, sa plamenovima visokim desetine metara, video se u nekoliko okruga Donjecka, dok su goreli rezervoari sa gorivom.

Associated Press • Euronews Serbia

Komentari (0)

Evropa