Evropa

Nemačka isporučila Ukrajini raketne bacače, EU produžila sankcije Rusiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/07/2022

-

07:01

Nemačka isporučila Ukrajini raketne bacače,  EU produžila sankcije Rusiji
Nemačka isporučila Ukrajini raketne bacače, EU produžila sankcije Rusiji - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka, Russian Defense Ministry Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini ušao je u 153. dan. Prvi brodovi koji će trasportovati žito iz ukrajinskih crnomorskih luka mogli bi da krenu u roku od nekoliko dana, izjavio je danas je zamenik portparola UN Farhan Hak. Uporedo sa naporima da se reši kriza oko blokiranog žita, rasplamsava se i borba za Herson nakon kontraofanzive ukrajinskih snaga na ovu oblast, koju je Rusija zauzela na početku rata. 

Ključni događaji:

  • Zelenski smenio komandanta jedinice za specijalne operacije 
  • UN: Izvoz žita crnomorskom rutom moguć za nekoliko dana
  • Borba za Herson se rasplamsava, ključna tačka most preko Dnjepra
  • Sastanak SB UN o Ukrajini 29. jula
  • Granatiran Donjck, buknuo požar u skladištu nafte
  • Ponovo je granatirana Odesa, i dalje se utvrđuje da li ima povređenih

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

22.00 Džonson virtuelno uručio Zelenskom nagradu "Ser Vinston Čerčil"

Britanski premijer Boris Džonson je virtuelno ukrajnskom predsedniku Volodimiru Zelenskom uručio nagradu Ser Vinston Čerčil za liderstvo.

Kako su preneli britanski mediji, Džonson je na ceremoniji kojoj su prisustvovali članovi porodice Čerčil, Međunarodnog društva Čerčil i Zelenski putem video veze, rekao da veruje da duh Vinstona Čerčila ''hoda sa Zelenskim'' i da je sa Zelenski u svakom izazovu kroz koji ukrajinski predsednik prolazi. Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

21.10 Državljani Moldavije žrtve ukrajinskog napada na Brijansk

U napadu ukrajinskog drona na granični punkt Trojobortnoje u ruskoj oblasti Brijansk poginuo je jedan državljanin Moldavije, a drugi je zadobio povrede, saopšteno je danas iz ministarstva spoljnih poslova i evropskih integracija Moldavije.

"Prema podacima ambasade Moldavije u Moskvi, jedan državljanin Moldavije je poginuo, a drugi je hospitalizovan na odeljenju intenzivne nege Centralne okružne bolnice u gradu Sevska u Brijanskoj oblasti", navodi se u saopštenju Ministarstva.

19.52  EU produžila sankcije Rusiji

Evropska unija odlučila je obnoviti sankcije Rusiji za novih šest mjeseci, do kraja januara 2023. Odluka, formalnost koju su obavili ministri energetike EU, odnosi se na sankcije koje su prvi put uvedene 2014. i značajno proširene nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru ove godine.

Associated Press • Euronews Serbia

18.19 Kiseljov: Ruske snage preuzele najveću termoelektranu u Ukrajini

Ruske snage preuzele su kontrolu nad Ugljegorskom termoelektranom u Svetlodarsku, saopštio je danas pomoćnik ministra unutrašnjih poslova samoproglašene Luganske Narodne Republike Vitalij Kiseljov. Reč je o najvećoj termoelektrani u Ukrajini.

Termoelektranu su od 22. maja držale jedinice Oružanih snaga Ukrajine, koje su se povukle iz Svetlodarska i okolnih naselja zbog pretnje opkoljavanjem, napisao je Kiseljov na Telegramu.

17.44 Moskva: Polovina ruske vojske učestvuje u "operaciji" u Ukrajini

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da samo polovina ruske vojske učestvuje u specijalnoj vojnoj operaciji, kako oni nazivaju invaziju na Ukrajinu, i da je broj angažovanih vojnika dovoljan da se ispune zadaci koje je postavio vrhovni komandant.

16.40 Mišustin: Rusija će preusmeriti izvoz energenata u Aziju

Rusija će morati da načini veliko preusmeravanja izvoza energenata i primarno će se fokusirati na Aziju, izjavio je danas ruski premijer Mihail Mišustin.

"Suočavamo se sa ozbiljnim preusmeravanjem izvoza, prevashodno okrećemo naš fokus ka azijsko-pacifičkom regionu. Sigurno, taj fokus će biti usmeren ka prijateljskim zemljama sa kojima održavamo dobre trgovinske veze", kazao je Mišustin, preneo je TASS.

15.48 Erdogan 5. avgusta u poseti Sočiju

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan boraviće 5. avgusta u jednodnevnoj poseti Rusiji i to u Sočiju, objavio je Rojters pozivajući se na predsedništvo Turske. Navodi se da nisu poznati detalji posete.

15.22 Lambreht: Isporučili smo raketne bacače Ukrajini

Ministarka odbrane Nemačke Kristin Lambreht saopštila je da je Nemačka isporučila Ukrajini tražene raketne bacače. Radi se o tri teška oružana sistema tipa "Mars II". Pored toga Ukrajincima su predate tri pancerhaubice.

Lambreht je najavila da će uslediti isporuka sistema za vazdušnu odbranu Iris-T i tri oklopna vozila.

Raketni bacači "Mars II" su sistem dužine od 7,07 metara i širine 3,25 metara, koji može da u jednoj minuti ispaljuje 12 raketa zemlja-zemlja, što je duplo više nego američki HIMARS sistem, i može pogoditi metu udaljenu do 80 kilometara.

13.53 Napadi na Mikolajiv iz Crnog mora

Ruska vojska uništila je za dan osam ukrajinskih skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja u južnoj Mikolajivskoj oblasti i u istočnoj Donjeckoj, saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov, prenosi Interfaks.

Ukrajinski zvaničnici naveli su ranije da je Rusija noćas izvela "masovni raketni napad" na jug zemlje, uključujući udare na infrastrukturu u crnomorskoj luci Mikolajiv. 

"Masivan raketni udar izveden je na jug Ukrajine, iz pravca Crnog mora, uz korišćenje avijacije", rekao je gradonačelnik Oleksandr Senkevič za ukrajinsku državnu televiziju, ne navodeći detalje, preneo je Rojters. 

On je na Telegramu naveo da su u MIkolajivu odjeknule snažne eksplozije, dodao je Gardijan. Senkevič je apelovao na građane da ostanu u skloništima. 

"Vazdušni napadi će se nastaviti čak i nakon završetka policijskog časa", naveo je Senkevič.

Profimedia

 

13.35 Velika Britanija uvela sankcije ministru pravde Rusije i proširila listu sankcionisanih osoba

Britanska vlada saopštila je danas da je uvela sankcije šefovima nekoliko ruskih regiona, ministru pravde Rusije Konstantinu Čujčenku kao i drugim zvaničnicima. Na dopunjenoj listi sankcionisanih su i premijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Vitalij Kocenko, kao i potpredsednik vlade samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Vladislav Kuznjecov, javio je TASS. Sankcije uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine, preneo je Rojters.

13.10 Savet EU produžio sankcije privredi Rusije

Savet EU danas je odlučio da do 31. januara 2023. godine produži restriktivne mere usmerene na određene sektore privrede Ruske Federacije.

”Ove sankcije, prvi put uvedene 2014. godine kao odgovor na ruske akcije koje destabilizuju situaciju u Ukrajini, značajno su proširene od februara 2022. godine, u svetlu ničim izazvane i neopravdane vojne agresije Rusije na Ukrajinu”, navodi se u saopštenju Saveta EU.

12.50 Zemlje EU usvojile hitan plan o gasu, smanjena potrošnja od 15 odsto

Države članice Evropske unije postigle su politički dogovor o potrebi za smanjenom potrošnjom gasa zbog zabrinutosti da bi Rusija mogla u potpunostiobustaviti isporuke ovog energenta. Države članice pristale su da smanje svoju potražnju za gasom za 15 odsto u poređenju sa prosečnom potrošnjom u proteklih pet godina, između 1. avgusta 2022. i 31. marta 2023.

12.45 Peskov: Nadamo se da će turbina Severnog toka 1 uskoro biti instalirana

Turbina za gasovod Severni tok 1 još nije stigla posle remonta u Kanadi, ali se Moskva nada da će što pre biti instalirana, saopštio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je takođe rekao da sankcije uvedene Rusiji otežavaju rad Severnog toka 1, preneo je Rojters. Simens enerdži poslao je 24. jula Gaspromu izvoznu licencu Kanade, koja omogućava transport remontovane turbine za gasovod Severni tok, piše moskovski Komersant.

12.20 Ugašen požar u skladištu nafte u Donjecku

Vatrogasci su ugasili požar u skladištu nafte u Budenovskom okrugu u Donjecku, izazvan ukrajinskim granatiranjem, izjavio je danas gradonačelnik Aleksej Kulemzin.

"Požar u skladištu nafte u Budenovskom okrugu u Donjecku je suzbijen. Prema dostupnim informacijama, nema žrtava", objavio je na Telegramu Kulemzin, a prenela je agencija TASS. On je ranije za rusku agenciju rekao da je požar izbio kao posledica granatiranja ukrajinske vojske. Prethodno je TAS S preneo da se požar, čiji je plamen bio visok više desetina metera, video iz više okruga Donjecka i da su goreli rezervoari sa gorivom.

11.40 Zelenski objavio snimak granatiranja sela Zatoka u Odesi

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pokazao je snimak granatiranja u Odesi, objavili su ukrajinski mediji.

10.10 DNR: U ukrajinskom granatiranju DNR stradao jedan civil, ranjeno pet

Ukrajinska vojska je tokom proteklog dana 52 puta granatirala teritoriju samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), poginuo je jedan i ranjeno pet osoba, saopštila je danas misija DNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

"U protekla 24 sata, misija je registrovala 52 slučaja bombardovanja ukrajinske vojske. Prema dostupnim informacijama, u Gorlovki je stradao jedan civil, a još pet osoba, među kojima su deca rođena 2007. i 2008. godine, zadobila su rane različite težine", navodi se u saopštenju misije DNR, prenela je ruska agencija TASS.

09.35 Zvaničnik samoproglašenje DNR: Oslobodićemo teritoriju do kraja avgusta

Samoproglašena Donjecka Narodna Republika (DNR) biće oslobođena od ukrajinskih snaga do kraja avgusta, tvrdi danas prvi zamenik ministra informisanja DNR Danil Bezsonov. "Siguran sam da će teritorija DNR biti potpuno oslobođena do kraja avgusta", rekao je Bezdonov za TV kanal Solovjev uživo, a prenela je ruska agencija TAS S.

09.15 Lokalizovan požar u skladištu nafte u Donjecku

Veliki požar, koji je izbio u skladištu nafte u Budenovskom okrugu u Donjecku nakon granatiranja ukrajinske vojske, lokalizovan je, saopštilo je danas Ministarstvo za vanredne situacije samoproglašene Donjecke Narodne Republike.

Ministarstvo je na Telegramu navelo da je sprečeno širenje požara na privatni sektor. Nastavlja se akcija gašenja požara, dodaje ministarstvo, a prenose RIA Novosti. Prethodno je TAS S preneo da se požar, čiji je plamen bio visok više desetina metera, video iz više okruga Donjecka i da su goreli rezervoari sa gorivom.

09.00 Zelenski: Na ruski "rat gasom" odgovoriti jačim sankcijama

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je Evropu da odgovori na ruski "rat gasom" tako što će pojačati sankcije Moskvi.

profimedia

 

"Ucenjivanje Evrope gasom, koje se samo pogoršava svakog meseca, potrebno je terorističkoj državi kako bi pogoršasla život svakog Evropljanina. I to se zapravo može shvatiti kao podsticaj da osmi paket sankcija EU bude značajno jači nego prethodnih sedam nedavno odobrenih", naglasio je Zelenski. Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

08.20 Ukrajinske vlasti: Novi napad na Odesu

Ruske snage ponovo su izvele raketni napad na lučki grad Odesu na jugu Ukrajine, gađajući privatne zgrade u priobalnim selima u ranim jutarnjim satima, prenosi Gardijan pozivajući se na lokalne zvaničnike. Načelnik regionalne vojne administracije Sergij Bratčuk rekao je da će objaviti više detalja na Telegramu kasnije danas. "Raketni napad na Odesu strateškim avionima", naveo je Bratčuk.

07.50 Gradonačelnik MIkolajiv: Veliki napad na luku, ljudi da ostanu u skloništima

Ruske snage izvele su napad na lučku infrastrukturu u Mikolajivskoj oblasti, na jugu Ukrajine, izjavio je danas gradonačelnik Nikolajeva Oleksandr Senkevič. "Masivan raketni udar izveden je na jug Ukrajine, iz pravca Crnog mora, uz korišćenje avijacije", rekao je Senkevič za ukrajinsku državnu televiziju, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

On je na Telegramu naveo da su u Nikolajevu ođeknule snažne eksplozije, dodaje Gardijan. Senkevič je apelovao na građane da ostanu u skloništima. "Vazdušni napadi će se nastaviti čak i nakon završetka policijskog časa", naveo je Senkevič.

07.30 Veliki požar u Donjecku, granatirano skladište nafte

Veliki požar izbio je u skladištu nafte u Budenovskom okrugu u Donjecku, kao posledica granatiranja ukrajinske vojske, javlja danas agencija RIA Novosti. Požar, sa plamenima visokim desetine metara, vidi se u nekoliko okruga Donjecka, dok gore rezervoari sa gorivom, a na licu mesta nalaze se pripadnici Ministarstva za vanredne situacije i Narodne milicije DNR, preneo je TASS.

Misija DNR u Zajedničkom centru za koordinaciju i kontrolu prekida vatre izvestila je ranije da su ukrajinske snage granatirale Budenovski okrug u Donjecku, koristeći tri granate kalibra 155 milimetara. Pored toga, kako je navela misija, na različite oblasti Donjecka ispaljeno je 15 raketa Grad i 12 granata kalibra 152 milimetara.

07.10 Rojters: Gasprom naglo povećao pritisak u gasovodu koji prenosi gas za Evropu

Ruski energetski gigant Gasprom naglo je, bez prethodne najave, povećao pritisak u gasovodu kojim se ruski gas isporučuje u Evropu, saopštio je danas ukrajinski državni operater gasovoda. Kako je upozorila ukrajinska kompanija, takvi porasti pritiska mogli bi da izazovu vanredne situacije, uključujući pucanje gasovoda, a operateri gasovoda dužni su unapred da obaveste jedni druge o tome. Gasprom nije bio dostupan za komentar, prenosi Rojters.

06.40 Zelenski optužio Rusiju za teror u Evropi, traži strože sankcije

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u svom video obraćanju optužio Moskvu da koristi ograničenja u snabdevanju gasom kako bi sprovela, kako tvrdi, teror u Evropi i pozvao Evropsku uniju da pojača sankcije Rusiji.

"Sve ovo Rusija radi namerno da bi što više otežala Evropljanima da se pripreme za zimu. I to je otvoreni gasni rat koji Rusija vodi protiv ujedinjene Evrope - upravo tako ga treba doživljavati", navodi se u objavi Zelenskog na Fejsbuku.

06.30 Rusija upozorava Ukrajinu zbog nuklearke Zaporožje

Rusija je upozorila Ukrajinu da obustavi "provokacije kod nuklearne elektrane Zaporožje koje bi mogle biti imati velike posledice", rekla je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. "Upozoravamo režim Zelenskog da prestane sa provokacijama kod najveće evropske nuklearke koje bi mogle da izazovu nuklearni akcident, sa mogućim posledicama koje bi prevazišle Ukrajinu", rekla je Zaharova, prenosi TASS.

06.20 Erdogan: Turska očekuje od Ukrajine i Rusije da se pridržavaju obaveza

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da Turska očekuje od Kijeva i Moskve da se pridržavaju svojih obaveza prema sporazumu koji su potpisali u vezi sa izvozom ukrajinskih žitarica. On je u intervjuu državnoj televiziji TRT Haber naveo da će operativni aspekt mehanizma biti koordinisan iz centra u Istanbulu, sa predstavnicima svih strana, preneo je Rojters. Iz UN je prethodno saopšteno da je izvoz žita crnomorskom rutom moguć za nekoliko dana.

06.17 Zelenski smenio komandanta jedinice za specijalne operacije 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski smenio je s dužnosti komandanta jedinice za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine Grigorija Galagana i na njengovo mesto postavio Viktora Horenka. General-major Grigorij Galagan postavljen je za komandanta jedinice ze specijalne operacije u avgustu 2020. godine. Od 2014. do 2019. godine učestovao je u vojnim opercijama u Donbasu. 

06.10 Borba za Herson se rasplamsava, ključna tačka most preko Dnjepra 

Ukrajinske vojne snage postepeno se kreću ka istoku Hersonske oblasti koju je Rusija zauzela na samom početku invazije, saopštio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Već neko vreme najavljuje se kontraofanziva ukrajinske vojske kako bi se ruske trupe isterale iz mesta koje su zauzele tokom ovih pet meseci koliko rat traje, a uspostavljanje ponovne kontrole nad Hersonom je visoko na spisku prioriteta vlade u Kijevu. Opširnijje u odvojenom tekstu.

06.00 Sastanak SB UN o Ukrajini 29. jula

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće u petak, 29. jula sastanak o Ukrajini, pokazuje ažurirani program rada objavljen na sajtu ove organizacije. Kako prenosi TASS, očekuje se da će u fokusu sastanka biti primena sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica, kao i ruske hrane i đubriva, koji su postignuti 22. jula u Istanbulu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa