Evropa

"Prelazimo iz defanzive u kontraofanzivu": Borba za Herson se rasplamsava, ključna tačka most preko Dnjepra

Komentari
"Prelazimo iz defanzive u kontraofanzivu": Borba za Herson se rasplamsava, ključna tačka most preko Dnjepra
Tanjug/AP/Vadim Ghirda - Copyright Tanjug/AP/Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinske vojne snage postepeno se kreću ka istoku Hersonske oblasti koju je Rusija zauzela na samom početku invazije, saopštio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Već neko vreme najavljuje se kontraofanziva ukrajinske vojske kako bi se ruske trupe isterale iz mesta koje su zauzele tokom ovih pet meseci koliko rat traje, a uspostavljanje ponovne kontrole nad Hersonom je visoko na spisku prioriteta vlade u Kijevu. 

Kako su rekli urkajinski vojni zvaničnici, korišćenje oružja koje su dobili od svojih partnera sa Zapada trebalo bi da im pruži dovoljnu prednost na terenu, pa su čak dali i prognoze da bi Hersonska oblast do septembra mogla ponovo da bude pod kontrolom Ukrajine. Sergej Hlan, pomoćnik guvernera Hrsonske oblasti, rekao je da je "na bojnom polju došlo do ključnog preokreta".

"Prelazimo iz defanzive u kontraofanzivu. Možemo reći da će Hersonska oblast definitivno biti oslobođena do septembra, i da će svi planovi okupatora propasti", rekao je Hlan u intervjuu za jednu ukrajinsku televiziju.

Uz pomoć oružja sa Zapada, ukrajinske snage poslednjih nedelja malo-pomalo vraćaju kontrolu nad teritorijama na jugu Hersonske oblasti, prenosi britanski Gardijan, dodajući da je Herson došao pod kontrolu ruskih trupa 3. marta, jedva nešto više od nedelju dana nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Ukrajinski zvaničnici smatraju da su Rusi uspeli da zauzmu ovaj grad delom zbog toga što njihove službe nisu uspele da unište most Antonovski koji se nalazi nad Dnjeprom, pa su zato ruske trupe mogle da uđu u grad. Međutim, u poslednjih nekoliko dana su sve češći napadi na ruska skladišta municije i druge logističke centre uovom regionu pa zbog toga ukrajinska vojska tvrdi da polako ide ka povratku kontrole nad celom oblašću.

Euronews

 

Ministarstvo odbrane Velike Britanije, koje redovno objavljuje izveštaje o toku rata u Ukrajini, označilo je most Antonovski kao "ključnu tačku", i naglasilo da bi ozbiljan vojni, ali i politički udarac za ruske trupe bio kada bi izgubili kontrolu nad ovim mostom. 

Prema izveštaju Instituta za studije rata (ISW), ukrajinske snage su 24. jula gađale ruska transportna vozila kako bi se otežali logistički procesi. Pored toga, Ukrajinci su granatiranjem oštetili sva tri mosta kojima se može ući u Herson, a koji su pod ruskom kontrolom, dok su ruske trupe pokušale "manje kopnene napade", stoji u izveštaju ISW.

Kako bi kontraofanziva mogla da izgleda

Ukrajinska kontraofanziva mogla bi da ima tri ključne mete kako bi naterali ruske trupe da se predaju u Hersonskoj oblasti, piše sajt Kijev Independent.

Prvo, trebalo bi uspostaviti kontrolu nad auto-putem M14/P47 koji se prostire istočno od Hersona i spaja taj grad sa Novom Kahovkom jednom od ključnih ruskih baza u ovoj oblasti, gde se nalaze i skladišta municije.

Dalje, trebalo bi potpuno uništiti dva mosta preko Dnjepra - jedan za putnička vozila, drugi za transport tereta, koji omogućavaju ruskim trupama da dovode pojačanja i tako osnaže svoje položaje u oblasti.

Treće, Ukrajina bi trebalo da razmisli i to o uspostavljanju kontrole nad hidroelektranom Kahovka, koja se nalazi na oko 55 kilometara od grada Hersona, jer brana ujedno služi i kao most.

Ukoliko se auto-put odseče od ruske kontrole, njihove trupe neće imati način da pređu Dnjepar, a ako se unište i mostovi, onda će jedini put preko desne obale te reke biti preko Zaporožja koje je pod ukrajinskom kontrolom, a i prilično je daleko od samog Hersona, odnosno nalazi se na oko 200 kilometara.

Ako sve ovo uspe, onda bi ruske snage u Hersonu bile suočene sa velikom prirodnom preprekom - reka Dnjepar široka je oko 350 metara blizu samog grada, a ukrajinska artiljerija biće dovoljno blizu kako bi ih sprečila da pokušaju sa improvizovanim prelascima poput pravljenja splavova ili plutajućih mostova.

Sve bi ovo oduzelo dosta vremena, ali bi se tako na najbolji način smanjila mogućnost za nanošenje štete samom gradu, piše Kijev independent.

"Rasejani" fokus ruske vojske

Granatiranje ukrajinske vojske koje ima za cilj destabilizovanje ruskih lanaca snabdevanja, radara i komandnih linija, dovelo je do toga da se, malo-pomalo, destabilizuju ruske trupe, piše časopis Forbs.

To je na jugu, oko Hersona, dozvolilo Ukrajincima da se približe ovom gradu koji je pre rata imao oko 300.000 stanovnika, čime se kontraofanziva dodatno pojačala. Još pre nekoliko meseci, kada se Kremlj intenzivno fokusirao samo na region Donbasa, to je napravilo mesta za ranjivosti na drugim teritorijama - početkom jula, kada su borbe za Donbas bile najžešće, tri četvrtine ruskih trupa bile su koncentrisane na toj teritoriji, a samo šačica u Hersonu i oko njega.

Mada je ukrajinska vojska takođe koncentrisala većinu svojih snaga na Donbas, to nije naškodilo njihovim planovima na južnom frontu - krajem maja, ukrajinske trupe krenule su da guraju rusku vojsku nazad ka Hersonu. Dva meseca kasnije, došli su na oko 25 kilometara od samog grada, iako se nisu kretali preterano brzo.

profimedia

Ruski vojnici u Hersonu

Novi raketni sistemi koje je dobila ukrajinska vojska dali su joj potrebnu prednost, pa tako prete da potuku ruske trupe južno od Dnjepra, a nedavno su ukrajinski zvaničnici saopštili da je oboren i ruski avion Su-35 koji je patrolirao oko Nove Kahovke, oko 60 kilometara istočno od Hersona. 

Ipak, reka Dnjepar i dalje ostaje ključna.

"Mostovi tamo još nisu uništeni, samo su ih načeli, što znači da sada ne mogu da se koriste za teške logističke akcije. Svejedno, da sam ja ruski vojnik u Hersonu, sada bih bio uplašen", rekao je za Forbs saradnik na Kraljevskom koledžu u Londonu Majk Martin.

Trenutno, u Hersonskom regionu su uspostavljene ruske vojno-civilne uprave, počelo je emitovanje programa ruskih TV kanala i radio stanica i uvedena je rublja kao sredstvo plaćanja. Pored toga, ruski zvaničnici koji vrše funkcije upravljanje Hersonom rekli su kako će biti formirana izborna komisija radi održavanja referenduma, na kome bi građani trebalo da glasaju o tome da li će se ta oblast pridružiti Rusiji. 

Jedna od najvećih prednosti koju nosi Hersonska oblast svakako je izlaz na Crno more, pa ruske trupe i te kako imaju razloga da se bore da taj deo Ukrajine zadrže pod svojom kontrolom. Međutim, ostaje pitanje da li imaju dovoljno vojnih kapaciteta da to zaista i učine. Mada su i jedna i druga vojska izgubile dosta u ljudstvu i opremi tokom ovih pet meseci rata, ukrajinske trupe ipak su stigle nadomak Hersona, što znači da su preokreti ipak i dalje mogući.

Komentari (0)

Evropa