Evropa

Ujedinjene nacije poslednja nada za roditelje: Pravna bitka protiv odluke da se dečak u komi isključi sa aparata

Komentari

Autor: Independent

27/07/2022

-

23:15

Ujedinjene nacije poslednja nada za roditelje: Pravna bitka protiv odluke da se dečak u komi isključi sa aparata
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Porodica Arčija Batersbija (12), dečaka koji se nalazi u komi, traži od Ujedinjenih nacija da ponovo razmotre njegov slučaj nakon što su izgubili pravne bitke za nastavak terapije kojom mu se produžava život.

Njegovi roditelji, Holi Dens i Pol Batersbi, rekli kako UN imaju protokol koji dozvoljava da se "pojedinci i porodice" žale ukoliko smatraju da su prekršena prava ljudi sa invaliditetom. Oni se nadaju da bi UN mogle zatražiti od britanske vlade da odloži odluku kojom bi se dečaku isključili aparati koji ga održavaju u životu, piše Independent.

Dečak se nalazi na aparatima za mehaničku ventilaciju od kako je primljen u bolnicu 7. aprila, nakon što je pronađen bez svesti. Doktori koji nadziru njegovo stanje u Kraljevskoj bolnici u Londonu smatraju da je moždano mrtav, i da ne bi bilo u njegovom interesu ukoliko bi se nastavilo sa veštačkim odražavanjem u životu.

profimedia

Roditelji Arčija Batersbija

Troje sudija apelacionog suda u ponedeljak je potvrdilo odluku Višeg suda, kojom se doktorima daje dozvola da prestanu sa lečenjem dečaka, a njegovi roditelji su odlučili da pokušaju putem Vrhovnog suda da apeluju da se UN umešaju u slučaj.

Arčijeva porodica tvrdi da bi prekid njegovog održavanja u životu predstavljao kršenje članova 10 i 12 Konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom i člana 6 Konvencije UN o pravima dece. Ti članovi odnose se na obavezu Velike Britanije da preduzme sve neophodne mere kako bi se osiguralo da osobe sa invaliditetom uživaju jednaka prava, kao i da se spreči smrt dece i mladih.

Advokat koji zastupa Arčijeve roditelje zatražio je da se "pauzira" odluka o prekidu lečenja, kako bi oni mogli da pripreme svu neophodnu dokumentaciju za Evropski sud za ljudska prava. Prvobitni rok koji im je dat bilo je dva sata popodne danas, ali je rok produžen, pa tako imaju vremena do dva popodne sutra, odnosno u četvrtak 28. jula.

Iako bi njihova žalba mogla da se podnese i Evropskom sudu za ljudska prava, ipak je rečeno da će se radije žaliti Ujedinjenim nacijama. 

Komentari (0)

Evropa