Evropa

RAT U UKRAJINI Ukrajina prvi put proslavlja Dan državnosti, UN očekuju da već sutra krene prvi brod sa žitom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/07/2022

-

08:46

RAT U UKRAJINI Ukrajina prvi put proslavlja Dan državnosti, UN očekuju da već sutra krene prvi brod sa žitom
RAT U UKRAJINI Ukrajina prvi put proslavlja Dan državnosti, UN očekuju da već sutra krene prvi brod sa žitom - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka, Vadim Ghirda, Andrii Marienko

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 155. dan rata u Ukrajini. Ukrajinske snage granatirale su most na Dnjepru u Hersonskoj oblasti, a predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je obećao obnovu i akciju obrazložio potrebom da se preseče kanal za snabdevanje ruskih snaga. Ministarstvo odbrane Ukrajine tvrdi da je napravljena "nemoguća dilema" za neprijatelja - da se povuče ili bude uništen. U Istanbulu je otvoren Koordinacioni centra za izvoz žita, ali izvoz žitarica još nije izvestan. S jedne strane Rusija očekuje da će i njeni proizvodi moći da se izvoze ovim koridorima uprkos sankcijama, dok s druge ostaje pretnja pomorskim minama od kojih strahuju brodske kompanije.

Ključni događaji:

  • U Istanbulu otvoren Koordinacioni centra za izvoz žita, Ukrajina priprema tri luke na Crnom moru 
  • "Gasprom" i "Simens" se uzajamno optužuju za zastoj isporuke turbine za gasovod "Severni tok 1"
  • Nemačka vlada odobrila prodaju 100 nemačkih haubica Ukrajini
  • Peskov tvrdi da je "pozitivno rešeno" pitanje tranzita robe do najzapadnije oblasti Rusije, Kalinjingrada
  • Zelenski: Poginulo skoro 40.000 ruskih vojnika

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

21.07 Varganov: Rusija sasvim posvećena obavezama iz istanbulskog sporazuma

Rusija je potpuno posvećena svojim obavezama u okviru četvorosmernog sporazuma postignutog u Istanbulu, rekao je danas viši savetnik ruske misije pri UN Jevgenij Varganov. On je istakao da će memorandum potpisan izmedu Rusije i UN u vezi sa plasiranjem ruske hrane i đubriva na globalno tržište ostati na snazi tri godine, prenosi Tass.

20.03 Ukrajina će povećati izvoz električne energije u Evropu

Šef ukrajinskog državnog operatera električne mreže rekao je danas da će Ukrajina povećati svoj izvoz električne energije u Evropu sa 100 na 250 mega vata nakon što dobije dozvolu od evropske mreže, odnosno Evropskog udruženja za saradnju operatora prenosnog sistema (ENTSO-E), prenosi Rojters.

Izvršni direktor državne mreže Ukrenergo Oleksandr Kudricki je dodao da odluka stupa na snagu 30. jula.

19.45 Medvedev: Komplikuje se situacija u Baltičkom moru

Odluka o pristupanju Švedske i Finske NATO ne jača bezbednost regiona, već naprotiv, komplikuje bezbednosnu situaciju u baltičkom regionu, izjavio je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Dodao je da će Rusija moći da zaštiti svoje interese i bezbednost, ako dve nordijske zemlje budu primljene u NATO. Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

18.13 UN: Prvi brod sa žitom mogao bi sutra da napusti Ukrajinu

Prvi brod sa žitaricama mogao bi da napusti sutra Ukrajinu, izjavio je na konferenciji za novinare zamenik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za humanitarna pitanja Martin Grifits. Prema njegovim rečima, to će se desiti za nekoliko dana, "nadamo se sutra", preneo je TASS.

"Naravno, u tim lukama ima brodova, sa žitom, spremnih za pokret, i oni će biti prvi koji će krenuti i onda ćemo početi sa inspekcijom i ulaskom brodova", kazao je Grifits.

16.40 Ukrajinska Rada izjednačila prava Poljaka i Ukrajinaca

Parlament Ukrajine usvojio je zakon kojim se izjednačavaju prava poljskih državljana sa onim koja uživaju državljani Ukrajine, izjavio je poslanik Rade Jaroslav Železnjak.

Na osnovu ovog zakona, Poljaci će godinu i po moći legalno da borave u Ukrajini bez posebnih dozvola i da tokom boravka uživaju sva prava i slobode koje imaju državljani Ukrajine, prenose RIA Novosti. Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

15.45 Napad u gradu Kropivnicki, najmanje petoro poginulih

Najmanje pet osoba je poginulo, a 25 je povređeno kada su danas ruske rakete pogodile hangare u školi letenja u gradu Kropivnicki, u centralnoj Ukrajini, saopštio je guverner Kirovogradske oblasti Andrij Rajkovič. Među poginulima je i jedan pripadnik vojske, kazao je Rajkovič.

15.20 Ukrajina prvi put proslavlja Dan državnosti

Ukrajina danas prvi put proslavlja 28. jul, Dan državnosti, a u obraćanju naciji predsednik Volodimir Zelenski je poručio da će Ukrajina ostati nezavisna, slobodna i nedeljiva država.

14.20 Ukrajina izabrala specijalnog tužioca za borbu protiv korupcije

Ukrajina je danas potvrdila izbor Oleksandra Klimenka za specijalnog tužioca za borbu protiv korupcije, u skladu sa uslovima vezanim za prijem u Evropsku uniju. "Borba protiv korupcije je prioritet, od kojeg zavise investiciona privlačnost i poslovna sloboda", ocenio je šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrej Jermak.

13.20 Zaharova: Još nema rezultata u pregovorima o razmeni zarobljenika

Nikakav konkretan rezultat nije postignut dosad kao rezultat pregovora o razmeni zarobljenika između Rusije i SAD, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. "Pitanje razmene ruskih i američkih državljana zatvorenih na teritoriji obe zemlje jednom je bilo tema razgovora predsednika Rusije i Amerike. Oni su dali instrukcije relevantnim organima da održe pregovore i njih sprovode adekvatne agencije. Međutim, još nema konkretnih rezultata", kazala je Zaharova, preneo je TASS.

Euronews Srbija

12.45 UN: Više od 100.000 izbeglica iz Ukrajine u Velikoj Britaniji

Više od 100.000 Ukrajinaca je stiglo u Veliku Britaniju na osnovu dva programa pomoći, posle napada Rusije na Ukrajinu, saopštila je danas vlada u Londonu. Prema podacima Ujedinjenih nacija, skoro 6,2 miliona Ukrajinaca je, bežeći od rata, našlo utočište u evropskim zemljama. U Poljskoj je registrovano više od 1,2 miliona ukrajinskih izbeglica, navodi Rojters. London je ponudio programe zasnovane na prijemu Ukrajinaca čiji članovi porodice već žive u Britaniji i mogućnosti da Britanci pruže smeštaj izbeglicama.

12.00 Zelenski razgovarao sa Vartolomejem

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski objavio je da je razgovarao sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem.

"Hvala na molitvama za Ukrajinu, željama za pobedu i mir. Pričao sam o stračnim zločinima agresora, uništavanju skoro 200 hramova", napisao je Zelenski na Tviteru.

11.07 Crnomorska flota: Rusija stekla prevlast u Azovskom moru

Ruska Crnomorska flota je u toku "specijalne operacije u Ukrajini" stekla prevlast u Azovskom moru i uspostavila kontrolu nad severozapadnim delom Crnog mora, izjavio je komandant Crnomorske flote Igor Osipov. Osipov je u čestitki povodom Dana ratne mornarice Rusije naveo da brodovi i avioni flote udarima visokopreciznim oružjem dugog dometa uništavaju "važne objekte neprijatelja" i podržavaju ofanzivna dejstva kopnenih snaga, prenosi Interfaks.

09.55 Zelenski: Ukrajina je nezavisna, slobodna i nedeljiva država

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski objavio je snimak novih napada u Ukrajini. "Nemirno jutro. Ponovo raketni teror. Nećemo odustati. Nećemo se uplašiti. Ukrajina je nezavisna, slobodna, nedeljiva država. I uvek će tako biti", napisao je Zelenski i naveo da veruje da će se "sudbina sigurno osmehnuti" Ukrajincima.

09.45 Samoproglašena DNR: Poginula četiri civila, 11 ranjenih u novom napadu

Četiri civila ubijena su, a 11 je ranjeno u prethodna 24 sata, tokom ukrajinskog bombardovanja Donjecke Narodne Republike, objavila je danas Teritorijalna odbrana samoproglašene DNR.

"U prethodnom danu, tačnije 27. jula od 8.00, do 28. jula u 8.00 sati, kao rezultat napada ukrajinske vojske, četiri osobe su ubijene, a 11 je ranjeno u DNR", navodi se u saopštenju Teritorijalne odbrane, prenosi TAS S.

09.30 Gradonačelnik Mikolajiva: U granatiranju oštećena crkva i Univerzitet za brodogradnju

Gradonačelnik Mikolajiva Oleksandar Sjenkevič objavio je još neke detalje o tome šta je sve oštećeno u ruskim udarima preko noći. On kaže da je skladište delimično uništeno nakon što je "raketa pogodila otvoreno područje" na Univerzitetu za brodogradnju u tom gradu. On je postavio slike koje navodno pokazuju veliki krater u krugu univerziteta. Takođe je naveo da su eksplozije razbile prozore na obližnjoj crkvi
 

08.50 SB UN bez zajedničke izajve o sporazumu Moskve i Kijeva

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije mogao da se usaglasi oko izjave u kojoj se pozdravlja prošlonedeljni sporazum Moskve i Kijeva iz Istanbula, kojim se deblokira izvoz žitarica i đubriva iz Ukrajine i Rusije, rekla je danas norveška ambasadorka Mona Jul za AP. U saopštenju bi se takođe pozdravila uloga generalnog sekretara UN Antonija Gutereša i turske vlade za učešće u postizanju sporazuma.

07.30 Ukrajina: Ruske snage raketirale predgrađe Kijeva i niz regiona

Ruske snage raketirale su jutros Višgorodski okrug u Kijevskoj oblasti, saopštio je načelnik Kijevske oblasne vojne uprave Oleksij Kuleba. Prema njegovim rečima, meta je bio infrastrukturni objekat, prenosi Unian.

Kako se navodi, ruske snage granatirale su i Nikolajev i Harkov. Gradonačelnik Nikolajeva Oleksandr Senkevič saopštio je da su se u gradu čule snažne eksplozije, a gradonačelnik Harkova Igor Terehov naveo je da je grad noćas gađan dva puta. Na Černigovsku oblast ispaljeno je više od 20 raketa, prenosi Interfaks Ukrajina saopštenje ukrajinske operativne komande Sever.

Associated Press • Euronews Serbia

06.37 Zelenski ponovo pozvao Štajnmajera da poseti Kijev

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je, po drugi put, nemačkog kolegu Frank-Valtera Štajnmajera da posetio Kijev, rekao je odlazeći ukrajinski ambasador u Nemačkoj Andrij Meljnik nemačkom listu "Cajt". "Još čekamo na posetu Štajnmajera Kijevu", naglasio je Meljnik.

06.25 Moskva upozorava na odmazdu nakon što je RT izgubila spor pred EU sudom

Ruska medijska kuća Raša tudej je u sredu izgubila sudsku bitku protiv zabrane EU, što je navelo Kremlj da zapreti merama odmazde zapadnim medijima. Blok od 27 članica zabranio je RT u martu zbog navodnih dezinformacija, što je odluka koju je juče potvrdio drugi najviši sud u Evropi. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je naveo da će Rusija primeniti iste sankcije protiv zapadnih medija koje Zapad sada sprovodi protiv njegove zemlje i da im neće dozvoliti da rade u Rusiji.

06.15 U Istanbulu otvoren Koordinacioni centra za izvoz žita

Zajednički koordinacioni centar za praćenje sprovođenja sporazuma o prehrambenim proizvodima otvoren je juče u Istanbulu. Turski ministar odbrane Hulusi Akar je na otvaranju centra na Univerzitetu Ministarstva odbrane rekao da on treba da omogući bezbednu isporuku žitarica iz tri ukrajinske luke.

06.00 Ministarstvo odbrane Ukrajine: Uspešno granatirani mostovi na Dnjepru

Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je da su uspešno granatirani mostovi na reci Dnjepar. "Napravljena je nemoguća dilema za ruske okupatore u Hersonu: povući se ili biti uništen od strane ukrajinske armije. Izbor je njihov", navelo je Ministarstvo na Tviteru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa