Evropa

RAT U UKRAJINI Razgovarali Blinken i Lavrov, očekuje se da tri broda natovarena žitom isplove iz luke Černomorsk

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/07/2022

-

09:01

RAT U UKRAJINI Razgovarali Blinken i Lavrov, očekuje se da tri broda natovarena žitom isplove iz luke Černomorsk
RAT U UKRAJINI Razgovarali Blinken i Lavrov, očekuje se da tri broda natovarena žitom isplove iz luke Černomorsk - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 156. dan rata u Ukrajini. Tokom jučerašnjeg dana granatirano je predgrađe Kijeva i Harkov, ali je okrašaja bilo i u Donjecku, Mikolajivu, gradu Kropivnicki. Kijev je pozvao stanovnike Donbasa na evakuaciju. Ukrajina je prvi put proslavila Dan državnosti, ustanovljen prošle godine uz poruku predsednika Volodimira Zelenskog "Nećemo se predati".

Ključni događaji:

  • Razgovarali Entoni Blinken i Sergej Lavrov
  • Očekuje se da tri broda natovarena žitom isplove iz Černomorska
  • Medvedev: Komplikuje se situacija u Baltičkom moru
  • Napad u gradu Kropivnicki, najmanje petoro poginulih
  • Američka agencija za međunarodni razvoj izdvojila je dodatnih 74 miliona dolara humanitarne pomoći za ratom pogođene Ukrajince

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.37 Zelenski: Označiti Rusiju kao državu koja sponzoriše terorizam

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je pogibija desetina zatvorenika u zatvoru u mestu Jelenovki u Donjeckoj oblasti jasan povod da se Rusija pravno prepozna kao država koja sponzoriše terorizam."Apelujem posebno na Sjedinjene Američke Države. Odluka je potrebna i potrebna je sada", izjavio je Zelenski u video obraćanju kasno danas, prenosi Rojters.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je ranije danas da je u raketiranju zatvora u Jelenovki, koje su izvele ukrajinske snage, poginulo 40 ratnih zarobljenika.Ukrajinska vojska negirala je danas da je izvela napad na zatvor na teritoriji koju drže proruske snage i optužila je Rusiju da je granatiranjem ustanove gde su smešteni i ukrajinski zarobljenici želela da sakrije mučenje i egzekucije. 

23.00 Crveni krst trazi pristup granatiranom zatvoru u Ukrajini

Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) zatražio je danas da mu se obezbedi pristup mestu napada na zatvor u mestu Jelenovki u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) u kome se nalaze ukrajinski ratni zarobljenici i ponudio je pomoć u evakuaciji ranjenih.

"MKCK je ponudio podršku u evakuaciji ranjenih i doniranju sanitetskog i forenzičkog materijala i zaštitne opreme. Trenutno, naš prioritet je da obezbedimo da ranjeni dobiju spasonosnu terapiju i da se sa telima onih koji su izgubili živote postupa na dostojanstven način", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Tanjug AP/Nina Lyashonok

 

22.47 DNR: Šest civila ubijeno u ukrajinskim napadima

Šest civila je ubijeno, a 14 ranjeno u ukrajinskim napadima u petak na teritoriji samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), saopštila je teritorijalna odbrana DNR. Prema istom izvoru, ukrajinske snage su u petak ispalile 626 projektila ka teritoriji samoproglašene republike, uključujući Uragan, Grad MLRS i artiljerijske projektile različitog kalibra, preneo je Tass.

21.08 Nove sankcije SAD za dvojicu Rusa i četiri entiteta

Američko ministarstvo finansija uvelo je sankcije dvojici ruskih pojedinaca i četiri entiteta optužujući ih da podržavaju "globalni maligni uticaj Kremlja" i operacije mešanja u izbore, uključujući one u SAD i Ukrajini.

"Pojedinci i entiteti koji su danas imenovani imali su različite uloge u pokušajima Rusije da manipuliše i destabilizuje Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike i partnere, uključujući Ukrajinu", navodi se u saopštenju Ministarstva finansija, preneo je Rojters.

Na listi sankcionisanih našli su se Rusi Aleksandar Viktorovič Jonov i Natalija Valerjevna Burlinova, a entiteti su Antiglobalizacioni pokret Rusije (AGMR), Jonov Transkontinental, STOP-imperijalizam i Centar za podršku i razvoj javne inicijative kreativne diplomatije (PICREADI). 

19.23 Blinken razgovarao s Lavrovom

Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je večeras da je razgovarao s ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom i da je od ruske strane zatražio oslobađanje pritvorenih Amerikanaca Britni Grajner i Pola Vilana. Blinken je rekao da je današnji razgovor sa šefom ruske diplomatije bio "iskren i direktan" i da je zatražio da Rusija ispuni obećanja u okviru sporazuma o izvozu žita iz Ukrajine, preneo je Rojters.

19.00 Markelov: Isporuka turbine Nemackoj iz Kanade nije u skladu sa ugovorom

Zamenik izvršnog direktora Gasproma Vitalij Markelov izjavio je da isporuka gasne turbine za Severni tok 1 Nemačkoj iz Kanade nakon remonta nije u skladu sa ugovorom.

On je rekao i da je Siemens Enerdži, koji servisira opremu za Severni tok 1, uspeo da otkloni samo četvrtinu pronađenih kvarova, preneo je Rojters. Markelov je istakao da će, čim budu otklonjeni problemi, snabdevanje gasom preko Severng toka 1 biti obnovljeno.

AP Photo/Michael Sohn

 

17.46 Očekuje se da tri broda sa žitom isplove iz Černomorska

Očekuje se da će tri broda natovarena žitom danas isploviti iz ukrajinske luke Černomorsk u okviru implementacije sporazuma o hrani, prenosi TASS, pozivajući se na neimenovani izvor u Ankari. Može se dogoditi da polazak plovila bude odložen za sutra, a što se tiče načina prolaska, razmatra se opcija da brodovi prođu bezbednim koridorom u konvoju, dodao je izvor, prenosi TASS.

Kako navodi ruska agencija, u pitanju su brodovi Polarnet pod zastavom Turske, I Maria pod zastavom Belizea i Zvezda Helena pod zastavom Maršalskih ostrva, a njihova ruta nije otkrivena.

Rusija, Ukrajina, Ujedinjene nacije i Turska potpisale su prošle nedelje u Istanbulu sporazum koji treba da osigura bezbedan prolaz brodovima koji ulaze i izlaze iz tri ukrajinske crnomorske luke, a koje je Rusija blokirala od početka napada na Ukrajinu 24. Februara ove godine, prenosi Rojters.

17.00 Kuleba: Razočaran sam što grčke kompanije pomažu Rusiji

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izrazio je razočaranje što, kako je rekao, brodske kompanije iz Grčke nastavljaju da obezbeđuju Rusiji tankere za prevoz nafte morem i tako joj pomažu da zaradi.

"Nemamo pritužbi na grčku vladu, vidimo njenu doslednu poziciju unutar EU, podršku sankcijama i davanju kandidature Ukrajini za članstvo u EU. Zato smo veoma iznenađeni stavom grčkih brodskih kompanija, koje nudeći svoje tankere, zapravo pomažu Rusiji", rekao je Kuleba za grčku televiziju "EPT".

16.23 Britanci objavili novu kartu ratnih događaja u Ukrajini

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novu kartu ratnih deđavanja u Ukrajini na kojoj je prikazano kako ruske snage kontrolišu veliki deo istočne i južne Evrope.

14.34 Kuleba: Označite Rusiju kao terorističku zemlju

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je Rusiju da je počinila ratni zločin napadom na kazneno-popravni dom Olenivka, koji je pod kontrolom proruskih snaga, i u njemu se drže ukrajinski zarobljenici. Ukrajina i Rusija su se ranije u toku dana optuživale da su odgovorne za napad na Olenivku, a Moskva je navela da je broj poginulih u napadu 47.

14.14 Lider DNR spreman da poseti Kim Džong Una

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin spreman je da poseti Severnu Koreju i sastane se sa šefom te države Kim Džong Unom, saopštilo je danas predstavništvo samoproglašsene DNR u Rusiji. Ranije je ambasada Severne Koreje saopštila da su njihov ambasador u Moskvi Šin Hong Čul i predstavnica DNR u Rusiji Olga Makejeva razgovarali o razvoju bilateralnih odnosa.

14.03 Borisov: Rusija nije odredila datum povlačenja sa ISS

Rusija nije odredila datum kada će se povući sa Međunarodne svemirske stanice (ISS), izjavio je danas generalni direktor ruske svemirske agencije Roskosmos Jurij Borisov, javio je Interfaks. On je prošle sedmice imenovan za generalnog direktora Roskosmosa, preneo je Rojters. Borisov je ranije rekao predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da je Roskosmos odlučio da napusti ISS posle 2024. godine.

13.13 Ukrajinska vojska: Nismo napali zatvor sa ukrajinskim zarobljenicima

Ukrajinska vojska negirala je danas da je izvela napad na zatvor na teritoriji koju drže proruske snage, pošto je prethodno rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je u napadu ubijeno 47 ukrajinskih ratnih zarobljenika.

"Zapravo, istina je da su Oružane snage Ruske Federacije izvele artiljerijsko granatiranje na kazneno-popravnu ustanovu u naselju Olenivka, u donjeckoj oblasti, gde se takođe drži ukrajinski ratni zarobljenici. Na taj način, ruski okupator je ispunuo svoj zločinački cilj - da optuži Ukrajinu za 'ratne zločine', a takođe, agresor je želeo da sakrije mučenje zatvorenika i egzekucije", naveo je ukrajinski generalštab, prenosi Rojters.

13.09 Peskov: Razgovor Putina i Bajdena zasad nije u planu

Za sada ne postoje planovi za organizovanje telefonskog razgovora između ruskog predsednika Vladimira Putina i američkog predsednika DŽozefa Bajdena, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitri Peskov. Nešto ranije, prema rečima portparola Stejt departmenta Neda Prajsa, Rusija je prihvatila zahtev SAD za razgovor američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

12.58 Zelenski: Ukrajina spremna da počne isporuke žita

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je njegova zemlja spremna da započne isporuke žita iz luka na Crnom moru, kao i da očekuje signal od UN i Turske da krene sa isporukama. Iz kabineta Zelenskog je saopšteno da je on posetio crnomorsku luku Čornomorsk koja je bila pod blokadom Rusije, kako bi video pripreme za početak isporuka dogovorenih prošle sedmice u Turskoj uz posredovanje UN, prenosi Rojters.

Associated Press • Euronews Serbia

12.20 Severna Makedonija poslala tenkove ukrajinskoj vojsci

Ministarstvo odbrane Severne Makedonije potvrdilo je da su snimci koji su se pojavili na društvenim mrežama, a na kojima se vidi transport tenkova, autentični i da je reč o tenkovima koje Skoplje šalje kao donaciju Ukrajini. Ministarstvo odbrane navelo je da je reč o tenkovima koji su deo tenkovskog bataljona koji uskoro treba da bude rasformiran, prenosi Plusinfo. Kako kažu iz makedonskog ministarstva, reč je o tenkovima treće generacije koji bi zbog razvoja tehnologije za nekoliko godina bili nekonkurentni i nekompatibilni sa težnjama Skoplja da nabavi zapadnu vojnu opremu.

Euronews Srbija

12.02 Lavrov: Uskoro ćemo predložiti datum za razgovor sa Blinkenom

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da će Moskva uskoro predložiti datum za telefonski razgovor za američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom. Blinken je u sredu saopštio da je Vašington dao "značajnu ponudu" kako bi se omogućilo oslobađanje američke košarkašice Britni Grajner i bivšeg marinca Pola Vilana koji su u zatvoru u Rusiji. Kako je navedeno iz izvora u americkoj administraciji, Vašington je voljan da razmeni osuđenog ruskog trgovca oružjem Viktora Buta koji se nalazi u američkom zatvoru za svoje dvoje državljana.

11.13 Orban: Do mira u Ukrajini samo kroz dogovor Rusije i SAD-a

Zapadna vojna strategija u vezi sa rusko-ukrajinskim konfliktom ne funkcioniše, a mir u Ukrajini se može postići samo kroz razgovore sa Rusijom i SAD, rekao je danas premijer Mađarske Viktor Orban. On je odbacio ideju da bi ukrajinska vojska mogla da pobedi Rusiju, nazvavši to iluzijom. Prema njegovom mišljenju, sankcije EU, koje imaju za cilj da destabilizuju Rusiju, takođe ne funkcionišu.

11.02 FSB: Uhapšeni ukrajinski ekstremisti zbog terorizma

Ruska Federalna bezbednosna služba (FSB) sprečila je teroristički napad u ruskom regionu Lipeck, koji su planirala trojica članova ekstremističke grupe Ukrajinski desni sektor, rečeno je službe FSB za TAS S. Ukrajinski desni sektor je zvanično zabranjen u Rusiji.

10.45 Ekspertska misija SAD i 37 država za ljudska prava u Rusiji

Sjedinjene Američke Države i još 37 zemalja formiraće ekspertsku misiju koja će biti zadužena da razmatra situaciju u vezi sa ljudskim pravima u Rusiji, najavio je portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs. Kako je naveo u saopštenju, razmatranje ljudskih prava, koje je pokrenuto pozivanjem na Moskvoski mehanizam Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), predstavlja odgovor na nedavne postupke Rusije da, kako se tvrdi, ograniči slobodu izražavanja i mirnog okupljanja, kao i na navode o mučenju zatvorenika u Rusiji, prenosi Rojters.

10.11 Senkevič: Četvoro mrtvih u granatiranju Mikolajeva

U jutrošnjem granatiranju Mikolajeva, na jugu Ukrajine, koje su izvele ruske snage, poginule su četiri osobe, a sedam ih je ranjeno, saopštio je načelnik regionalne administracije Vitalij Kim. Gradonačelnik Mikolajeva Oleksandr Senkevič naveo je da je napad izveden kasetnim granatama, prenosi Ukrinform.

Associated Press • Euronews Serbia

09.54 DNR: Ukrajinci granatirali zatvor, 47 poginulih, 130 ranjenih

47 ljudi je poginulo, a 130 je ranjeno kada su ukrajinske oružane snage granatirale zatvor u Jelenovki u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Repulici (DNR), gde se nalaze ukrajinski ratni zarobljenici, saopštio je danas prvi zamenik ministra informisanja DNR Danil Bezsonov.

Bezsonov je na Telegramu naveo da su ukrajinske snage, koje su izvele napad tokom noći, najverovatnije koristile višecevni bacač raketa Himars.

Rusko ministarstvo odbrane navodi da su ukrajinske trupe izvele udare iz višecevnih raketnih sistema HIMARS na pritvorski centar u Jelenovki, gde se nalaze zarobljeni pripadnici ukrajinskih snaga, među njima i pripadnici bataljona Azov, prenose RIA Novosti.

09.00 RIA: Prvi brod sa žitom napustiće Odesu u toku dana

Prvi brod sa žitom može da napusti luku Odesa u toku dana, rekao je upućen izvor za agenciju RIA Novosti. "Planirano je danas, ako ne bude više sile“, rekao je taj izvor, ne navodeći šta bi se moglo podrazumevati pod "višom silom“. Predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN potpisali su 22. jula sporazume o izvozu ukrajinskog žita i ukidanju ograničenja na izvoz ruskih proizvoda, dodaje agencija.

08.30 Više od 40 raketa na Nikopoljski i Krivoroški okrug

Ruske snage su noćas raketirale Nikopoljski i Krivoroški okrug Dnjepropetrovske oblasti, saopštio je načelnik regionalne vojne administracije Valentin Rezničenko. Prema njegovim rečima, ruske snage su u Nikopolju gađale stambeni kvart, a oštćeno je šest privatnih kuća i pomoćnih objekata, prenosi Interfaks Ukrajina. Oštećen je dalekovod, pa je nekoliko hiljada domaćinstava u Nikopolju bez struje, dodao je Rezničenko.

Euronews TV

08.20 Gradonačelnik: Dva udara na Harkov

Ruske snage gađale su jutros dva puta centralni deo Harkova, saopštio je gradonačelnik Igor Terehov. Naveo je da su pogođene dvospratna kuća i jedna od visokoškolskih ustanova, prenosi Unian. Za sada nema informacija o žrtvama.

08.00 Rusija prihvatila zahtev SAD za razgovor Blinken-Lavrov

Rusija je prihvatila zahtev SAD za razgovor američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, izjavio je portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs. On je rekao da Vašington i dalje očekuje da će se razgovor održati narednih dana, preneo je Rojters.

07.30 Medvedev: Komplikuje se situacija u Baltičkom moru

Odluka o pristupanju Švedske i Finske NATO-u ne jača bezbednost regiona, već naprotiv, komplikuje bezbednosnu situaciju u baltičkom regionu, izjavio je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Dodao je da će Rusija moći da zaštiti svoje interese i bezbednost, ako dve nordijske zemlje budu primljene u NATO. Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

07.15 UN: Prvi brod sa žitom mogao bi sutra da napusti Ukrajinu

Prvi brod sa žitaricama mogao bi da napusti Ukrajinu već danas, izjavio je na konferenciji za novinare zamenik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za humanitarna pitanja Martin Grifits. 

"Naravno, u tim lukama ima brodova, sa žitom, spremnih za pokret, i oni će biti prvi koji će krenuti i onda ćemo početi sa inspekcijom i ulaskom brodova", kazao je Grifits.

S kakvim problemima se suočavaju brodovi koji bi trebalo da isplove pročitajte u odvojenom tekstu.

06.50 Ukrajina je prvi put proslavila Dan državnosti

Ukrajina je juče prvi put proslavila 28. jul Dan državnosti, a u obraćanju naciji predsednik Volodimir Zelenski je poručio da će Ukrajina ostati nezavisna, slobodna i nedeljiva država.

06.35 Ukrajina izabrala specijalnog tužioca za borbu protiv korupcije

Ukrajina je juče potvrdila izbor Oleksandra Klimenka za specijalnog tužioca za borbu protiv korupcije, u skladu sa uslovima vezanim za prijem u Evropsku uniju. "Borba protiv korupcije je prioritet, od kojeg zavise investiciona privlačnost i poslovna sloboda", ocenio je šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrej Jermak.

06.00 Zelenski: Nastavljeni napadi

"Samo u prvoj polovini dana, i to samo u Kijevu, oglasile su se četiri sirene za vazdušnu opasnost", rekao je u sinoćnjem obraćanju predsednik Ukrajine Volodimir zelenski. On je naveo da je ruska vojska je izvršila raketne napade na Kijevsku oblast, Kropivnjicki, pogodila Mikolaiv, i "nastavila seriju strateški besmislenih i brutalnih napada na Donbas".

Komentari (0)

Evropa