Evropa

RAT U UKRAJINI Novo granatiranje Mikolajiva, Pentagon demantuje da su uništeni sistemi HIMARS

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

03/08/2022

-

07:38

RAT U UKRAJINI Novo granatiranje Mikolajiva, Pentagon demantuje da su uništeni sistemi HIMARS
RAT U UKRAJINI Novo granatiranje Mikolajiva, Pentagon demantuje da su uništeni sistemi HIMARS - Copyright AP/AP Photo, Efrem Lukatsky, Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 161. dan rata u Ukrajini. Sinoć je prvi brod natovaren žitaricama koji je krenuo iz Odese, stigao na obalu Turske što je potvrdilo i tamošnje Ministarstvo odbrane. Kada je situacija na frontu u pitanju, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u sinoćnjem video-obraćanju naciji situaciju u istočnom regionu Donjeck, koja je pod snažnim napadima ruskih snaga, opisao kao "pakao koji rečima ne može da se opiše".

Ključni događaji:

  • Pregledan brod sa ukrajinskim žitaricama, nastavlja plovidbu ka Libanu
  • Zelenski situaciju u Donjecku opisao kao "pakao"
  • SAD pozvale Rusiju na razmenu zarobljenika
  • Španija će davati ukrajinskim izbeglicama 400 evra mesečno
  • Pentagon demantovao navode Rusije da je uništila šest sistema HIMARS
  • Kijev: Rusi iz Belgoroda raketirali Harkov
  • Granatiran Mikolajiv, oštećene višespratnice, tvrde lokalne vlasti

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

22.32 LNR: Ruske trupe nadomak predgrađa Solerada

Ruske trupe su se približile jugoistočnoj periferiji ukrajinskog grada Soledara, izjavio je danas pomoćnik ministra unutrašnjih poslova samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Vitalij Kiselev. Zamenik ministra informisanja samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Danil Bezsonov rekao je ranije danas da su "savezničke snage uništavale snažna uporišta ukrajinsih oružanih snaga" duž cele linije fronta kod Avdejevke, Soledara i Artjomovska.

21.42 Poginula žena komandant raketnog diviziona u DNR

Komandant raketnog diviziona u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) Olga Kačura, poznata pod kodnim imenom "Korsa“, poginula je u Gorlovki, saopštio je gradonačelnik tog grada Ivan Prihodko. Kačura je bila gardijski pukovnik, počasni građanin Gorlovke, značajna figura i simbol Narodne milicije DNR, preneo je Sputnjik.

Pristupila je redovima zaštitnika Donbasa još 2014. godine, saopštio je Prihodko. Od tada je komandovala divizijom višecevnog raketnog bacača "Grad" u Gorlovki.

Associated Press • Euronews Serbia

20.11 Gutereš najavio istragu o napadu na Olenivku

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš najavio je danas da će pokrenuti istragu kojom će se utvrditi činjenice o napadu na ukrajinski grad Olenivka na prvoj liniji fronta u kojem su ubijeni zatvorenici koje su, kako je rekao, držali "separatisti koje podržava Moskva". "Rusija i Ukrajina tražile su da se sprovede istraga", rekao je Gutereš novinarima, prenosi Rojters. Generalni sekretar UN je naveo da se priprema misija za koju će, kako je dodao, biti potrebna saglasnost i Rusije i Ukrajine.

19.08 Fomin: Ukrajina krši zakone o ratnim zarobljenicima

Ukrajina se ne pridržava međunarodnog zakona o ratnim zarobljenicima, jer se praktikuju mučenja, ponižavanja, premlaćivanja, uskraćivanja lečenja i vansudska pogubljenja kao i iznude od porodica ratnih zarobljenika, upozorio je danas zamenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin. On je istakao da je bilo brojnih slučajeva premlaćivanja, sakaćenja, vanprocesnog streljanja i uskraćivanja medicinske pomoći ratnim zarobljenicima.

18.08 Ukrajina: Rusija priprema udarne snage za rodni grad Zelenskog

Ukrajinska vojska upozorila je danas da je Rusija počela da formira udarne snage za napad na Krivi Rog, rodni grad ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. Iz južne vojne komande ukrajinske vojske tvrde i da je moguće da Moskva priprema nove ofanzivne operacije u južnoj Ukrajini. Južna komanda tvrdi da je Rusija "počela da stvara udarnu grupu u pravcu Krivog Roga".

16.51 Zaharova: Slanje tenkova Ukrajini velika greška Skoplja

Rusija smatra "velikom greškom" odluku makedonskih vlasti da doniraju tenkove T-72 Ukrajini, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. "Iako se radi o zastareloj opremi, ostaje činjenica da je Skoplje lojalan saveznik NATO-a i da je uključeno u isporuku oružja Ukrajini, čime doprinosi nastavku zločinačke aktivnosti režima u Kijevu nad civilnim stanovništvom u Donbasu", dodala je Zaharova.

Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo odbrane Severne Makedonije, reagujući na izjave Zaharove, ističu da je "Severna Makedonija suverena država koja samostalno donosi odluke, rukovodeći se principima poštovanja međunarodnog prava, poveljom UN, principima i obavezama OEBS-a da zaštiti bezbednosnu arhitekturu i globalnu stabilnost", prenosi "Nova Makedonija".

Ministarstvo odbrane Severne Makedonije nije preciziralo broj ovih tenkova koji se šalju u Ukrajinu. Reč je o tenkovima koje je Skoplje još 2001. godine nabavilo od Ukrajine.

16.16 Zelenski: Prvi brod sa žitom je samo delić naših potreba

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ne vidi veći značaj prve izvozne pošiljke žitarica iz njegove zemlje otkako je počeo rat sa Rusijom, navodeći da je to delić useva koje Kijev mora da proda, a što bi pomoglo spasavanju uništene ekonomije. Zelenski je to rekao nakon što je u Turskoj završena inspekcija broda koji je krenuo ka svom konačnom odredištu u Libanu, što je u skladu sa sporazumom koji treba da omogući ublažavanje globalne krize sa hranom, prenosi Gardijan.

Tanjug/AP Photo/Khalil Hamra

 

14.11 Peskov: Rusija spremna na pregovore pod sopstvenim uslovima

Rusija je bila i ostala spremna da diplomatskim putem reši ukrajinski problem, ali Moskva će to činiti pod svojim uslovima i oni će biti ispunjeni na ovaj ili onaj način, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Zaista, Rusija je bila i ostala spremna da diplomatskim putem reši ukrajinski problem – pod sopstvenim uslovima. Ovde je jednostavno umesno još jednom podsetiti da su ti uslovi dogovoreni u Istanbulu. I o njima su se složile obe strane – pregovarači Rusije i Ukrajine... Na ovaj ili onaj način, oni će biti obezbeđeni “, istakao je Peskov.

13.40 Zelenski: Kina ne sme pomagati Rusiji

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da Kina ne sme pomagati Rusiji u ratu protiv Ukrajine i da Peking, u kranjem slučaju, mora ostati neutralan. Odgovarajući posredstvom video veze na pitanja australijskih studenata, Zelenski je rekao da bi voleo da se Kina pridružila osudi ruske invazije na Ukrajinu. Peking balansira i zaista je neutralan, što je bolje nego da se Kina pridruži Rusiji.

"Važno nam je da Kina ne pomaže Rusiji", izjavio je Zelenski.

13.10 Nove sankcije SAD za Rusiju, na listi i navodna Putinova partnerka

Sjedinjene Države uvele su novi set sankcija pripadnicima ruske elite, uključujući oligarhe i jednu ženu — nekadašnju olimpijsku šampionku u ritmičkoj gimnastici Alinu Kabajevu. Opširnije u odvojenoj vesti.

profimedia

 

12.48 Konašenkov: Uništeno pet dronova, skladiše poljskog oružja...

Ruski PVO sistemi oborili su proteklog dana pet ukrajinskih bespilotnih letelica u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) i Harkovskoj oblasti i presreli dve balističke rakete Točka-U u Hersonskoj oblasti, saopštio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane, general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Konašenkov tvrdi da su ruske trupe izvršile udar preciznim projektilima na skladište naoružanja koje je isporučila Poljska i municiju u Lvovskoj oblasti. Vazdušno-kosmičke snage Rusije eliminisale su "preko 50 militanata" tako što su udarile na mesto razmeštanja ukrajinske vojske u Nikolajevki u DNR, saopštio je on.

12.25 Pregledan brod sa žitaricama, nastavlja plovidbu ka Libanu

Inspekcijski tim je završio pregled prvog broda za prevoz žitarica, koji je napustio ukrajinske luke u ratnim uslovima, i plovilo je spremno da prođe kroz Bosfor i otputuje na svoje konačno odredište, Liban, saopštilo je tursko Ministarstvo odbrane. Razoni, kako tvrde Ujedinjene nacije, prevozi 26.527 tona kukuruza, navodi AP.

11.03 IAEA: Situacija u nuklearnoj elektrani Zaporožje sve ozbiljnija

Situacija oko nuklearne centrale Zaporožje na jugu Ukrajine je "nestabilna" i svakog dana postaje sve ozbiljnija, upozorio je Rafael Grosi, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koji nastoji da tamo pošalje UN misiju. Ističe da je prekinut lanac snabdevanja opremom i rezervnim delovima, zbog čega nisu sigurni da li elektrana dobija sve što je potrebno. 

"Svi principi bezbednosti prekršeni su na jedan ili na drugi način. Mi ne možemo dozvoliti da se to nastavi", rekao je Grosi.

10.20 Rojters: Počinje pregled prvog broda sa žitom iz Ukrajine

Tim inspektora uputio se čamcem da proveri prvi brod za prevoz žitarica koji je napustio ukrajinske luke u ratnim uslovima, prenosi Rojters, pozivajući se na današnji izveštaj turskog državnog emitera TRT Haber. Brod Razoni isplovio je u ponedeljak pod zastavom Sijera Leonea iz ukrajinske luke Odesa, a trebalo bi da ga pregledaju rusko, ukrajinsko, tursko i osoblje Ujedinjenih nacija, navodi Rojters.

09.44 Kim: Rusi granatirali Mikolajiv, oštećene višespratnice

Ruske snage ponovo su granatirale Mikolajiv, uništen je supermarket i oštećene višespratnice, apoteka i prodavnice, saopštio je danas načelnik regionalne administracija Vitalij Kim. Naveo je da su ruske snage napale Mikolajiv i sinoć i to višecevnim raketnim sistemima Smerč. U tom napadu oštećeni su jedno industrijsko preduzeće i stambeni objekti, prenosi Interfaks Ukrajina.

09.10 Šreder: Rusija želi da se pregovorima okonča sukob u Ukrajini

Rusija želi da se pregovorima dođe do okončanja rata u Ukrajini, a prošlomesečni sporazum o isporuci žitarica mogao bi da bude korak u tom pravcu, izjavio je nekadašnji nemački kancelar Gerhard Šreder.

On je naveo da bi se Ukrajini, umesto ulaska u NATO, moglo ponuditi da bude neutralna po modelu po kom je neutralna Austrija.  Opširnije u odvojenom tekstu.

09.07 Nove sankcije SAD za Rusiju, na listi i navodna Putinova partnerka

Sjedinjene Države uvele su novi set sankcija pripadnicima ruske elite, uključujući oligarhe i jednu ženu — nekadašnju olimpijsku šampionku u ritmičkoj gimnastici Alinu Kabajevu. Američki Sekretarijat za finansije Kabajevoj je poništio vizu i nametnuo joj druga materijalna i imovinska ograničenja. Opširnije u odvojenoj vesti.

08.40 Kijev: Rusi iz Belgoroda raketirali Harkov

Ruske snage su iz Belgoroda raketirale Harkov, objavio je na Telegramu načelnik oblasne vojne uprave Harkova Oleg Sinegubov.

"Oko 4 sata ujutru Rusi su dva puta udarili na Harkov. Rakete su lansirane iz Belgoroda, iz PVO sistema S-300. U Holodnohirskom okrugu, neprijateljska raketa je pogodila zemlju. Još jedna ruska raketa je pogodila teritoriju civilnog industrijskog objekta u Novobavarskom okrugu. Zgrada je oštećena. Za sada nema žrtava", napisao je Sinegubov.

08.20 Ukrajina: Ruski projektil pao uz granicu s Poljskom

Ruski projektil pogodio je sinoć ukrajinski vojni objekt u Červonohradu nedaleko od zapadne granice Ukrajine s Poljskom, članicom NATO-a, objavile su lokalne vlasti. Još nema informacija o pričinjenoj šteti, napisao je regionalni guverner Maksim Kozicki na Telegramu.

08.11 Rusija tvrdi da su SAD direktno umešane u rat u Ukrajini

Uloga američke obaveštajne službe stavljena je pod lupu, nakon što je Rusija optužila Belu kuću da dostavlja obaveštajne podatke koje Kijev koristi za izvođenje raketnih udara dugog dometa, prenosi londonski Gardijan. Rusko ministarstvo odbrane tvrdi je da je Vašington "direktno umešan" u rat i da je preneo obaveštajne podatke koji su doveli do "masovne smrti civila".

"SAD su odgovorne za ukrajinske raketne napade na naseljena područja u istočnom Donbasu i drugim regionima. Ovo nepobitno dokazuje da je Vašington, suprotno tvrdnjama Bele kuće i Pentagona, direktno umešan u sukob u Ukrajini", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva odbrane.

08.00 Prvi brod sa ukrajinskim žitom stigao do obala Turske

Prvi brod koji je prekjuče isplovio iz Odese sa ukrajinskim žitom za svetsko tržište stigao je u Tursku, potvrdilo je tamošnje Ministarstvo odbrane. Brod Razoni koji plovi pod zastavom Sijera Leonea napustio je pre dva dana ukrajinsku luku Odesu.

Tanjug/AP Photo/Khalil Hamra

 

07.15 Pentagon: Nije tačno da je Rusija uništila šest sistema HIMARS

Pentagon je sinoć demantovao tvrdnje Rusije da je od početka sukoba u Ukrajini ruska vojska uništila šest američkih raketnih sistema HIMARS. U izveštaju agencije Intefaks se navodi da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu juče izjavio da je Rusija uništila sisteme HIMARS, prenosi Rojters.

06.40 SAD pozivaju Rusiju na razmenu zarobljenika

SAD pozivaju Rusku Federaciju da prihvati ponudu koju je Vašington već dao Moskvi o razmeni zarobljenika, ali ne žele da razgovaraju javno o detaljima, saopšteno je iz Bele kuće, a prenosi TASS.

06.00 Zelenski: Situacija u Donjecku je pakao koji se ne može opisati rečima

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u svom sinoćnjem video-obraćanju naciji situaciju u istočnom regionu Donjeck, koja je pod snažnim napadima ruskih snaga, opisao kao pakao. "Napadi na Pisku i Avdijivku su pakao koji ne mogu opisati rečima. Uprkos pošiljkama američkih raketa, još uvek ne možemo da potpuno slomimo rusku nadmoć u artiljeriji i ljudstvu", rekao je Zelenski, prenosi "Kijev independent".

Komentari (0)

Evropa