Evropa

Šreder potvrdio da se sastao s Putinom u Moskvi: Rusija želi da se pregovorima okonča sukob u Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

03/08/2022

-

09:35

Šreder potvrdio da se sastao s Putinom u Moskvi: Rusija želi da se pregovorima okonča sukob u Ukrajini
Gerhard Šreder - Copyright Tanjug/AP/Vladimir Smirnov

veličina teksta

Aa Aa

Rusija želi da se pregovorima dođe do okončanja rata u Ukrajini, a prošlomesečni sporazum o isporuci žitarica mogao bi da bude korak u tom pravcu, izjavio je nekadašnji nemački kancelar Gerhard Šreder.

"Dobra vest je da Kremlj želi rešenje putem pregovora. Prvi uspeh je dogovor o žitu, a iz njega bi možda polako mogao proizaći i prekid vatre", izjavio je Šreder za nedeljnik Štern i RTL, navodeći da se prošle nedelje sastao sa Putinom u Moskvi, prenosi Rojters.

Šreder je ocenio da se rešenja za ključne probleme kao što je Krim mogu pronaći tako što će se dozvoliti da prođe određeno vreme i da "možda neće biti potrebno više od 99 godina, kao u slučaju Hong Konga, već će se rešenje naći u sledećoj generaciji".

On je naveo da bi se Ukrajini, umesto ulaska u NATO, moglo ponuditi da bude neutralna po modelu po kom je neutralna Austrija.

Osvrnuvši se na budućnost regiona Donbas na istoku Ukrajine, gde se vode žestoke borbe, Šreder je ocenio da je tamo situacija složena i predložio da se to pitanje reši po modelu švajcarskih kantona.

"Moraće da se pronađe rešenje zasnovano na švajcarskom kantonalnom modelu", kazao je on, napominjući da ostaje da se vidi da li će se Putin vratiti na predratnu "liniju kontakta", ukoliko dođe do prekida vatre, prenosi Rojters.

Peskov: Šreder nije želeo da bude posrednik

"Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder nije tokom prošlonedeljne posete Moskvi i sastanka s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom izrazio želju da bude posrednik u rešavanju situacije u Ukrajini ili situacije s gasom", izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Šreder nije izrazio želju da postane posrednik", rekao je on na brifingu za medije odgovarajući na novinarsko pitanje, izveštava Tass.

Istovremeno, Rojters prenosi da je Peskov saopštio da je Putin informisao Šredera da je gasovod Severni tok 2 spreman za upotrebu za snabdevanje Evrope gasom.

Prema rečima portparola Kremlja, Putin je takođe rekao Šrederu da su isporuke ruskog gasa pale na oko 30 miliona kubnih metara dnevno sa 167 miliona kubnih metara nakon što je Poljska uvela embargo za gasovod Jamal-Evropa, a Ukrajina stopirala protok gasa preko merne stanice Sohranovka, jedne od tranzitnih ruta u toj zemlji.

Šreder, kancelar Nemačke od 1998. do 2005. godine, kritikovao je rat u Ukrajini, ali je odbio da osudi Putina, koga i dalje naziva bliskim ličnim prijateljem.

Nakon intenzivnih kritika, on je u maju podneo ostavku na mesto u odboru ruske državne naftne kompanije Rosnjeft i odbio nominaciju za mesto u odboru Gasproma.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa