Evropa

Francuz preživeo 16 sati u moru, spasioci tvrde da je bilo "na granici nemogućeg"

Komentari

Autor: Euronews/Reuters

04/08/2022

-

10:57

Francuz preživeo 16 sati u moru, spasioci tvrde da je bilo "na granici nemogućeg"
Francuz preživeo 16 sati u moru, spasioci tvrde da je bilo "na granici nemogućeg" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Francuz (62) preživeo je 16 sati u moru koristeći vazdušni mehur u svom prevrnutom brodu.

Španska obalska straža spasila je muškarca iz ledenih voda Atlantskog okeana, koja je za taj podvig rekla da je bio "na ivici nemogućeg". Oni su pronašli njegov brod okrenut licem nadole, nakon što su  u ponedeljak uveče primili signal kojim se traži pomoć. Međutim, mornar je morao da sačeka do jutra na spas, jer je more bilo previše uzburkano.

Poziv za pomoć poslat je u blizini Galicije, a dan ranije muškarac je na plovidbu krenuo iz Portugala.

Tri helikoptera i spasilački brod su radili na njegovom spasavanju - jedan od helikoptera je primetio prevrnuti brod dok je sunce zalazilo, i poslao ronioca da proveri da li ima znakova života.

Francuz je udarao u unutrašnjost svog broda da bi obavestio spasioce da je živ. Pronađen je u neoprenskom odelu za preživljavanje i potopljen u vodu do kolena.

More je tada bilo previše uzburkano da bi se pokušalo spasavanje, a vidljivost je postajala sve lošija. Zbog toga su pripadnici obalske straže odlučili da sačekaju do jutra, motreći sve vreme na mornara i njegov brod.

Sledećeg dana, dva ronioca došla su ispod broda kako bi pomogli da se čovek oslobodi.

Visente Kobelo, član tima za specijalne operacije obalske straže, rekao je španskim medijima da je muškarac potom skočio u ledenu vodu i zaplivao ispod čamca da bi stigao do svojih spasilaca.

"Samoinicijativno je ušao u vodu i zaronio van, uz pomoć ronilaca koji su morali da ga izvuku jer mu je bilo teško da izađe u odelu", rekao je Kobelo. Čovek je prebačen na sigurno i prebačen u bolnicu na preglede, a ubrzo je otpušten bez problema.

Komentari (0)

Evropa