Evropa

Španska pomilovanja kroz istoriju, na spisku onih kojima je "oprošteno" čak i osuđeni za terorizam

Komentari

Autor: Euronews, El Pais

22/06/2021

-

18:05

Španska pomilovanja kroz istoriju, na spisku onih kojima je "oprošteno" čak i osuđeni za terorizam
Španija pomilovanja - Copyright EPA/Chema Moya, EPA/VICTOR LERENA, EPA/JuanJo Martin

veličina teksta

Aa Aa

Pomilovanje katalonskih lidera, boraca za nezavisnost tog regiona obeležili su političku agendu Madrida u poslednjih nekoliko nedelja. Iako je malo pomilovanja podiglo toliko prašine koliko ova o kojima se danas govori, premijer Pedro Sančez nije prvi koji je preuzeo ovakav korak, piše "El Pais".

Španska vlada odobrila je danas pomilovanje devet lidera koji su služili zatvorske kazne zbog uloge u pokušaju secesije Katalonije 2017. godine.

Pomilovanja su postala kontroverzna tema poslednjih nedelja, i dodatno su ojačala političke tenzije, a tri glavne opozicione stranke okupile su se da kritikuju Sančezovu vladu.

Pomilovanja je bilo i ranije, a dogovarale su ih vlade Španske socijalističke radničke partije (PSOE) i Narodne partije (PP), ali je ovo prvi put da je izvršna vlast morala da obrazloži svoju odluku bez podrške suda za izricanje kazne ili tužilaštva.

Ovo su neki primeri pomilovanja sa kojima se Španija susretala dosad.

Tanjug/AP Photo/Emilio Morenatti

 

Alfonso Armada - lider 23-F

Najneugodnije peticije za pomilovanje sa kojima se suočila vlada Felipea Gonzalesa nazvane su po dvojici glavnih odgovornih za pokušaj državnog udara 23-F: potpukovniku Antoniju Teheru i generalu Alfonsu Armadi.

Pomilovanje je odobreno Armadi, a izvršna vlast je to opravdala generalovim nestabilnim zdravstvenim stanjem. On je tada imao 69 godina i bio je u bolnici više od godinu dana nakon moždanog udara.

EPA/Chema Moya

 

Huan Ormeće, Karlos Navaro, Žozep Marija Serviće - korumpirani političari

Mnogi političari su imali koristi od ove mere, u većini slučajeva, za zločine korupcije. Rukovodioci PSOE i PP su im to odobrili, a koristi su imali lideri iz celog političkog spektra. Među onima koje su socijalisti odobrili su i dva pomilovanja koja je dobio bivši predsednik Kantabrije Huan Oremeće, osuđen na šest godina zatvora i 14 godina suspenzije za krivično delo pronevere i drugo za prevaru počinjenu tokom njegove prve vlade (1987-1990).

Vlada Gonzalesa ga je pomilovala 1995. godine, ali je Ustavni sud naložio ponovljeno suđenje i bivši lider Kantabrije je ponovo osuđen, ovog puta na tri godine. Ponovo je bila u pitanju vlada PSOE, Hosea Luisa Rodrigeza, koja ga je 2011. godine, po drugi put, pomilovala.

Među korumpiranim političarima koje je pomilovala vlada PP, izdvajaju se trojica osuđenih za slučaj "Filesa". Karlos Navaro (osuđen na 11 godina zatvora) i Luis Olivero i Alberto Flores (10 godina). Vlada Hosea Marija Aznara uvrstila je svoja pomilovanja u paket od ukupno 1.443 dodeljenih u decembru 2000. godine.

Vlada Marijana Rahoja takođe je pomilovala korumpiranog političara, između ostalog, visokog zvaničnika Generaliteta Džozepa Marije Servićea, bivšeg generalnog sekretara Odeljenja za rad, koji je osuđen zbog prevare i pronevere javnih sredstava na četiri i po godine zatvora.

Izvršna vlast je ukinula zatvorsku kaznu i promenila je na novčanu od 3.650 evra, suprotno kriterijumima Pokrajinskog suda u Barseloni i Tužilaštva, koje se protivili ovoj meri pomilovanja.

Hose Barionuevo i Rafael Vera - umešani u akcije GAL

Premijer Hose Marija Aznar pomilovao je deset od 12 osuđenih za otmicu Sergunda Marija 1983. Među onima koji su obuhvaćeni ovom merom bili su Hose Barionuevo, bivši ministar unutrašnjih poslova, i bivši državni sekretar za bezbednost Rafael Vera.

GAL je bila ilegalno oformljena grupacija koja je vodila "prljav rat" protiv terorističke organizacije ETA.

Pomilovanje je stiglo 2001. godine nakon što su njih dvojica provela više od godinu dana u zatvoru.

Članovi ETA, Tera Ljure i Grapa

I narodna i socijalistička vlada odobrile su pomilovanja osobama osuđenim za terorizam, među njima i za pripadnike organizacije ETA. Gotovo nijedno od tih pomilovanja nije bilo javno u to vreme, ali su različiti politički lideri kasnije priznali  da je ova mera obećana u posebnim slučajevima nakon iscrpne studije kako bi se utvrdilo da se taj osuđenih distancirao od stavova ETA.

Vlada Hose Marija Aznara nikada nije priznala da je pomilovala člana ETA, ali je u jednom od svojih prvih Saveta ministara, u junu 1996. godine, pomilovala 15 bivših članova terorističke organizacije Tera Ljure. Ove mere pomilovanja počeo je da proučava poslednji Gonzalesov kabinet, ali je greška u obradi odluku prepustila Narodnoj partiji, koji ju je odobrio, mada nije objavljeno u javnosti.

Kasnije, 2007. godine pomilovan je i Sebastijan Rodrigez Ćano, koji je danas palaolimpijski plivač. Pre nego što je postao sportista, Ćano je osuđen na 84 godine zatvora zbog ubistva iz 1984. godine zbog ubistva Rafaela Padura. Tokom služenja zatvorske kazne, on je otpčeo štrajk glađu koji ga je ostavio u invalidskim kolicima.

Bio je član organizacije GRAPO.

Havijer Gomez de Ljano - sudija Nacionalnog višeg suda

U paketu od više od 1.000 pomilovanja u kom je pomilovano i troje osuđenih u slučaju "Filesa", Aznarova vlada je pomilovala i sudiju Havijera Gomeza de Ljana, uklonjenog sa pozicije nakon slučaja "Sogecable".

Pomilovan je 2000. godine čime mu je omogućen povratak pravosudnoj karijeri, uz uslov da se ne vraća u Nacionalni viši sud 25 godina.

EPA/VICTOR LERENA

 

Komandanti Yak-42

Među najkontroverznijim pomilovanjima tokom vlade Marijana Rahoja nalazi se odluka iz aprila 2012. godine nad dvojicom osuđenika u slučaju Yak-42, koji su u tom trenutku bili živi, komandantima Hose Ramona Ramireza Garsije i Migela Anhela Saeza Garsije.

Obojica su bila osuđena na 18 meseci zatvora, godinu dana suspenzije i novčanu kaznu od 900 evra za lažiranje identiteta 30 od 62 vojnika koji su poginuli u avionskoj nesreći 26. maja 2003. godine u Turskoj, na povratku iz Avganistana.

Alfredo Saenz - bankar

Vlada Hosea Luisa Rodrigeza Zapatera pomilovala je izvršnog direktora banke "Santander" Alfreda Saenza u novembru 2011. godine na posldenjem Savetu ministara nakon što je vlast prešla u ruke Rahoja.

Saenz je osuđen na tri meseca hapšenja i suspenzije iz bankarske delatnosti zbog krivičnog dela lažne optužbe i lažne prijave počinjene 1994. godine. 

Međutim, u februaru 2013. španski Vrhovni suda je izrekao presudu da je španska vlada prekoračila autoritet ovim pomilovanjem. Španska banka je tada otvorila novi postupak u tom slučaju, a Saenz se povukao iste iz "Santandera".

EPA/JuanJo Martin

 

Hesus Gil i Hose Marija Garsija - dvostruko pomilovanje

Neki osuđenici su više puta imali koristi od pomilovanja. To se dogodilo Ormećeu, ali i bivšem predsedniku Atletiko Madrida i gradonačelniku Marbelje Hesusu Gilu i novinaru Hose Mariji Garsiji.

U slučaju Gila prvo pomilovanje se dogodilo 1972. godine kada mu je oproštena četvrtina petogodišnje zatvorske kazne za ubistvo iz nehata koje mu je izrečeno za smrt 58 ljudi kada je došlo do rušenja restorana čiji je bio vlasnik.

Garsija je pomilovan istog dana, 13. jula 1990, po dve presude za nepoštovanje suda.

Komentari (0)

Evropa