Evropa

RAT U UKRAJINI Kijev: Uništili smo devet ruskih aviona na Krimu, G7: Rusija da preda kontrolu nad Zaporožjem

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/08/2022

-

07:00

RAT U UKRAJINI Kijev: Uništili smo devet ruskih aviona na Krimu, G7: Rusija da preda kontrolu nad Zaporožjem
RAT U UKRAJINI Kijev: Uništili smo devet ruskih aviona na Krimu, G7: Rusija da preda kontrolu nad Zaporožjem - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Počeo je 168. dan rata u Ukrajini. Tokom prethodnog dana došlo je do nekoliko eksplozija u blizini Novofjodorovke na aerodromu na Krimi. Stradala je jedna osoba. Moskva tvrdi da je eksplodirala municija, dok kijevski izvori navode da su ih izazvale ukrajinske snage. I dalje nije otklonjena opasnost kada je u pitanju nuklearka u Zaporožju, a svet je dodatno zabrinut zbog činjenice da je otkazana najavljena inspekcija misije Međunarodne agencije za atomsku energiju. I dalje nema nadde da bi uskoro moglo doći do pregovora - nema uslova za sastanak Putina i Zelenskog, saopštava Moskva, dok ukrajinski predsednik poziva Zapad da zabrane ulazak svim Rusima.

Ključni događaji:

  • Nekoliko eksplozija odjeknulo kod ruske vojne vazduhoplovne baze na Krimu, poginula je jedna osoba, povređeno osam
  • Ukrajina tvrdi da je na Krimu uništila dever ruskih vojnih aviona
  • Finska i Estonija traže zabranu izdavanja turističkih viza državljanima Rusije
  • Otkazana poseta misije Međunarodne agencije za atomsku energiju nuklearnoj elektrani Zaporožje
  • SAD šalju Ukrajini 89 miliona dolara za uklanjanje mina
  • UNHCR: Ukrajinu do sada napustilo 10,5 miliona ljudi
  • Ministri zemalja G7 zatražili su da Rusija preda Ukrajini kontrolu nad nuklearnom elektranom Zaporožje

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.05 Zelenski: Odgovorićemo na rusko granatiranje Marganeca

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je večeras da će Kijev odgovoriti na rusko granatiranje grada Marganec, kao i da će razmotriti sve načine kako bi Rusiji naneo što više štete i tako brzo okončao rat. Prema tvrdnjama ukrajinske strane, 13 osoba je poginulo, dok je 10 ranjeno danas kada su rusko snage ispalile rakete na Marganec sa teritorije nuklearne elektrane u regionu Dnjepropetrovska koju su prethodno osvojile.

 

 

"'Oružane snage Ukrajine, naše obaveštajne i bezbednosne agencije, neće ostaviti današnje rusko granatiranje regiona Dnjepropetrovska bez odgovora", poručio je Zelenski u svom redovnom večernjem obraćanju, preneo je Rojters.

 

 

22.32 Poverioci Ukrajine pristali na dvogodisnje zamržavanje duga

Prekomorski kreditori Ukrajine podržali su zahtev Kijeva za dvogodišnje zamrzavanje isplate skoro 20 milijardi dolara u međunarodnin obveznicama, pokazuje današnji odgovor na regulatorni podnesak, što će omogućiti da Ukrajina izbegne neredovnost u otplatama dugovanja.

Skoro šest meseci od početka rata u Ukrajini, bez nagoveštaja da će mirovni sporazum ili prekid vatre biti uskoro postignuti, poverioci oko 75 odsto nerešenog, aktivnog dugovanja Ukrajine pristali su na zahtev Kijeva, prenosi Rojters. Opširnije u odvojenoj vesti.

22.00 Kreditori zamrzli dugove Ukrajine

Inostrani kreditori Ukrajine složili su se da na dve godine zamznu otplatu skoro 20 milijardi dolara ukrajinskog duga, javlja danas Rojters. Kako prenosi Kijev indipendent, Ukrajina, kojoj će ovo finansijski pomoći tokom rata s Rusijom, saopštila je da će u sledeće dve godine sačuvati oko pet milijardi dolara i pored svojih opadajućih sredstava. 

20.27 Ukrajina: Najmanje sedam osoba poginulo u ruskom napadu na Bahmut

Najmanje sedam civila je stradalo, a šest ranjeno u ruskom granatiranj u grada Bahmut u Donjeckoj oblasti, saopšteno je iz kancelarije glavnog tužioca Ukrajine. Oštećene su višespratnice, kuće i prodavnice, javljaju ukrajinski mediji.

19.30 Gradonačelnik: Granatiran Mikolajiv

Gradonačelnik Nikolajeva Oleksandar Sjenkovič izjavio je da su ruske snage granatirale taj grad, prenosi Rojters. Prema njegovim rečima, u grantiranju tri osobe su povređene, a oštećene su i kuće.

 

 

17.38 Kijev ponovo pozvao EU i zemlje G7 da ne izdaju vize Rusima

Ukrajina je danas ponovo pozvala Evropsku uniju i zemlje G7 da prestanu da izdaju vize građanima Rusije jer, kako je navela, oni podržavaju invaziju na Ukrajinu.

"Velika većina Rusa podržava rat protiv Ukrajine. Mora im se oduzeti pravo da prelaze međunarodne granice dok ne nauče da ih poštuju", napisao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba na Tviteru, preneo je Rojters.

 

 

16.40 G7: Ruske akcije značajno povećavaju nuklearni rizik

Ministri spoljnih poslova Grupe sedam (G7) izrazili su danas u zajedničkom saopštenju duboku zabrinutost zbog, kako su naveli, ozbiljne pretnje koju predstavljaju ruske akcije oko nuklearne elektrane Zaporožje. Kako su naveli u saopštenju, akcije ruskih oružanih snaga značajno povećavaju rizik od nuklearnog incidenta i ugrožavaju stanovništvo Ukrajine, susednih država i međunarodne zajednice, preneo je BBC.

15.17 IAEA: Granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje prekršilo sve standarde

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi, izjavio je danas da je granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje prekršilo gotovo svih sedam standarda nuklearne bezbednosti i sigurnosti.

Kako je rekao Grosi, stručnjaci IAEA veruju da granatiranje nije izazvalo neposrednu pretnju nuklearnoj bezbednosti, na osnovu informacija koje je pružila Ukrajina, preneo je BBC.

"Sve vojne aktivnosti koje ugrožavaju nuklearnu bezbednost moraju da budu zaustavljene", poručio je Grosi.

profimedia

 

15.00 Ukrajina objavila da će kroz naftovod Družba nastaviti dostavu Slovačkoj, ako uplati tranzitnu taksu

Ukrajina je objavila da će se protok nafte kroz južni krak naftovoda Družba nastaviti danas ukoliko primi uplatu za tranzitnu taksu od slovačke rafinerije Slovnaft, izjavio je Ričard Sulik, slovački ministar ekonomije.

Sulik je na konferenciji za novinare, koju je uživo prenosila televizija, rekao da je do obustave protoka prošle nedelje došlo zato što je jedna zapadna banka odbila da obradi transakciju za tranzitnu taksu koju je Rusija uplatila Ukrajini, prenosi Rojters.

14.50 Ukrajinci tvde da su uništili devet ruskih ratnih brodova na Krimu

Ukrajinske vazduhoplovne snage tvrde danas da je devet ruskih ratnih aviona uništeno u utorak u velikim eksplozijama u vazdušnoj bazi na Krimu, prenosi AP. Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je da Kijev nije odgovoran za jučerasnje eksplozije u ruskoj vazdušnoj bazi na Krimu. Podoljak je sugerisao da se možda radi o diverzantskim akcijama partizanskih jedinica, preneo je Rojters.

14.00 Ministri G7 traže da Rusija preda Kijevu kontrolu nad Zaporožjem i ostalim nuklearnim postrojenjima u Ukrajini

Ministri spoljnih poslova sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) – Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Japana, Velike Britanije, Francuske, Kanade i Italije, zatražili su danas od Rusije da odmah preda Ukrajini kontrolu nad atomskom centralom Zaporožje, najvećom nuklearkom u Evropi.

"Rusija mora odmah povući vojsku van međunarodno priznatih granica Ukrajine i poštovati teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine", saopštili su šefovi diplomatija G7. Oni su zatražili da Rusija, pored elektrane Zaporožje, preda kontrolu i nad drugim atomskim postrojenjima u okviru međunarodno priznatih granica Ukrajine, kako bi se osigurao njihov bezbedan rad, javlja Rojters.

13.37 Konačenkov: Ruske snage u Nikolajevskoj oblasti uništile vozilo Gepard

Ruske snage su u napadu na Nikolajevsku oblast, uništile protivvazduhoplovno borbeno vozilo Gepard, koje je Nemačka isporučila Ukrajini, saopštio je danas portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

"U reonu naselja Novopavlovka u Nikolajevskoj oblasti uništeno je borbeno vozilo Gepard koje je Nemačka isporučila kijevskom režimu", rekao je Konašenkov, preneo je TAS S.

13.25 Evropska komisija: Već vidimo sjajne rezultate u smanjenju potrošnje ruskog gasa i nafte

Evropska komisija je objavila da više od 85 odsto građana EU smatra da bi zemlje članice trebalo da smanje svoju zavisnost od ruskog gasa i nafte što pre kao podršku Ukrajini.

"Već vidimo sjajne rezulate: naše snabdevanje gasom iz drugih izvora povećano je za 75 odsto u odnosu na prošlu godinu", objavila je Evropska komisija.

13.00 Brod sa ukrajinskim žitom uplovio u luku Drač

Brod sa 6.000 tona žitarica iz Ukrajine uplovio je danas u luku Drač, na jadranskoj obali Albanije, preneo je "Albenijen dejli njuz". "Brod ''Jaohar Ranim'' sa oko 6.000 tona ukrajinskog žita stigao je u sredu oko 08.37 časova u luku Drač“, navodi se u izveštaju.

Kako je precizirano, utovar broda je završen 28. jula. To je prvi brod koji je prošao ovu rutu od početka rata između Rusije i Ukrajine 24. februara.

12.55 Kuleba: Korišćenje prenda AI za iskrivljivanje stvarnosti je neprihvatljivo

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pohvalio je sve iz Amnesti internešenela koji su odlučili da daju otkaz nakon izveštaja o ratu u Ukrajini.

"Pohvaljujem hrabrost zaposlenih u Amnesti internešenelu koji su odlučili da odu nakon obmanjujućeg izveštaja o Ukrajini. Teška odluka, ali jedina moralno ispravna. Korišćenje brenda AI za iskrivljavanje stvarnosti i igranje na ruku ruskoj propagandi je neprihvatljivo", napisao je on na Tviteru.

12.40 Od ponoći Potpuna zabrana uvoza uglja iz Rusije u EU

Države članice Evropske unije (EU) neće više moći da uvoze ugalj iz Rusije pošto u ponoć završava prelazni period za početak primene tog embarga u bloku koji čini 27 država članica. Embargo na uvoz ruskog uglja je bio deo petog paketa sankcija koji je EU donela u aprilu ove godine, a postaće pravosnažan od četvrtka nadalje, prenose zapadne agencije. Opširnije o tome pročitajte u odvojenoj vesti.

12.10 Porastao izvoz žitarica iz Ukrajine, dogovor o žitu iz Istanbula daje rezultate

Ukrajinski izvoz žitarica, uljarica i biljnog ulja porastao je za 22,7 odsto u julu na mesečnom nivou, na 2,66 miliona tona, zahvaljujući većim isporukama pšenice i ječma, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede.

Izvoz žitarica iz Ukrajine je od početka rata oštro pao pošto su crnomorske luke - ključna izvozna ruta - bile zatvorene, što je podstaklo rast globalnih cena hrane i izazvalo strah od nestašica u Africi i na Bliskom istoku. Moskva i Kijev su uspeli prošlog meseca da zaključe sporazum o deblokadi ukrajinskih luka na Crnom moru i omogućavanju isplovljavanja brodova koji prevoze žito.

11.50 Objavljeni satelitski snimci pre eksplozije na aerodromu na Krimu

Juče je na Krimu zabeležena eksplozija na aerodromu. Prema zvaničnim podacima jedna osoba je poginula, a više je povređeno

Tanjug/Planet Labs PBC via AP

 

11.00 Danska šalje 130 vojnih istruktora u Veliku Britaniju da obučavaju ukrajinsku vojsku

Danska će poslati vojne instruktore u Britaniju za obuku ukrajinskih vojnika, a takođe ima za cilj da obučava ukrajinske oficire u Danskoj, rekao je danski ministar odbrane u danas objavljenom intervjuu listu Jillands-Posten.

Rojters navodi da intervju prethodi konferenciji u Kopenhagenu u četvrtak na kojoj se očekuje da će britanski, danski i ukrajinski ministri odbrane razgovarati o dugoročnoj podršci Ukrajini, uključujući vojnu obuku, čišćenje mina i snabdevanje oružjem.

"U kratkom vremenu, Danska šalje 130 vojnih instruktora na britanski projekat obuke“, rekao je za novine ministar odbrane Morten Bodskov.

10.34 Mađarska kompanija MOL nudi Kijevu da plati tranzitnu taksu umesto Transnjefta

Mađarska naftna i gasna kompanija MOL potvrdila je da su isporuke ruske nafte preko južnog kraka naftovoda Družba prestale pre nekoliko dana i saopštila da je započela pregovore da preuzime u ime Transnjefta obavezu plaćanja tranzitne takse Ukrajini.

Mađarski informativni portal Origo objavio je da je MOL ponudio plaćanje naknade za tranzit u ime Transnjefta, ali da nije dobio odgovor od Ukrajine, prenosi Raša tudej.

„Iako MOL ima dovoljno rezervi za nekoliko nedelja, radi na rešavanju ovog pitanja i pokrenuo je pregovore o tome da preuzme na sebe izmirenje obaveze po osnovu naknade za tranzit“, navodi se u saopštenju mađarske energetske kompanije.

10.00 U eksploziji na Krimu povređeno 13 ljudi, jedna osoba poginula

Broj ljudi koji su povređeni u eksplozijama na aerodromu u naselju Novofjodorovka na Krimu, porastao je na 13, saopštilo je regionalno ministarstvo zdravlja.

"Od 8.30 časova 10. avgusta 2022. godine, jedna osoba je poginula, a 13 je povređeno u incidentu u naselju Novofjodorovka, Saški okrug“, navodi se u današnjem saopštenju ministarstva na Telegramu, prenosi TASS. Kako je precizirano, desetoro povređenih, među kojima dvoje maloletne dece, dobilo je ambulantnu negu, još dvoje je zbrinuto u bolnici, a jedan pacijent je zadržan na bolničkom lečenju.

08.20 Ministarstvo odbrane Velike Britanije: Rusija je formirala novu formaciju snaga

Rusija je formirala veliku novu formaciju kopnenih snaga za podršku svojim operacijama u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

Ova jedinica, nazvana 3. armijski korpus, bazirana je u gradu Mulino, istočno od glavnog grada Rusije Moskve, objavilo je ministarstvo u svom dnevnom obaveštajnom biltenu na Tviteru, prenosi Rojters. U izveštaju obaveštajaca se takođe dodaje da se pred ruskim komandantima i dalje nalaze „konkurentni operativni prioriteti“, jačanje ofanzive u istočnom ukrajinskom regionu Donbasa, kao i osnaživanje odbrane od kontranapada ukrajinskih snaga na jugu zemlje, navodi britanska agencija.

08.10 Guverner Dnjepropetrovska: U granatiranju poginulo 13 osoba

U ruskom granatiranju regiona Dnjepropetrovsk u centralnoj Ukrajini poginulo je 13 osoba, saopštio je danas guverner te oblasti Valentin Rezničenko, revidirajući prvobitni bilans stradalih u kojem je navedeno da je 21 osoba izgubila život. U gradu Marganec u toj oblasti oštećeno je 20 zgrada, dodao je Rezničenko, prenela je agencija Rojters. On je ove podatke objavio na drustvenoj mreži Telegram.

Euronews TV

07.55 Poljanski: Rusija zatražila sastanak Saveta bezbednosti UN o Zaporožju

Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski potvrdio je zahtev Moskve da se 11. avgusta održi sastanak Saveta bezbednosti UN, na kojem bi se razgovaralo o pitanju ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje.

"Potvrđujem. Zatražili smo sastanak o ukrajinskom granatiranju nuklearne elektrane Zaporožje . Ovo pitanje zahteva detaljan razgovor sa našim kolegama iz Saveta bezbednosti. Ukrajinske provokacije ne smeju se sakriti od javnosti “, napisao je ruski zvaničnik na svom Telegram kanalu, komentarišući informacije koje je ranije objavio anonimni izvor u Ujedinjenim nacijama, prenosi TAS S.

07.26 Zelenski: Ruski rat je započet sa Krimom, mora da se završi njegovim oslobađanjem

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski kazao je da će Ukrajina biti potpuno oslobođena.

"Ruski rat protiv Ukrajine i cele Evrope je započet sa Krimom i mora da se završi sa Krimom - njegovim oslobađanjem. Rusija je naše poluostrvo, koje je uvek bilo i biće jedno od najboljih mesta u Evropi pretvorila u jedno od najopasnijih mesta u Evropi. Ali, mi ćemo vratiti ukrajinski Krim", rekao je on u video obraćanju.

07.20 Kijev odbacuje optužbe Moskve da je odgovoran za eksploziju na Krimu

Kijev nije odgovoran za jučerasnje eksplozije u ruskoj vazdušnoj bazi na Krimu , saopštio je Mihail Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, sugerišući da se možda radi o diverzantskim akcijama partizanskih jedinica, prenosi Rojters.

Na pitanje novinara da li Ukrajina preuzima odgovornost za eksplozije na Krimu, Podoljak je odgovorio: „Naravno da ne. Šta mi imamo sa tim?", navodi britanska agencija.

07.15 Ruski zvaničnik: Od početka avgusta iz Ukrajine izvezeno 370.000 tona hrane

Više od 370.000 tona hrane izvezeno je iz ukrajinskih luka u 12 brodova od početka avgusta, rekao je načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom Mihail Mizincev.

"Od 1. avgusta, 12 brodova je isplovilo iz ukrajinskih luka, a ukupno 375.000 tona hrane je izvezeno, od čega je 307.000 tona kukuruza, 6.000 tona suncokretovog ulja, 50.300 tona brašna i 11.000 tona soje", kazao je Mizincev, preneo je TASS.

07.10 Višnjevski: Gutereš da omogući posetu IAEA Zaporožju

Rusija očekuje da generalni sekretar UN Antonio Gutereš preduzme korake kako bi se omogućila poseta predstavnika Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nuklearnoj elektrani u Zaporožju, rekao je danas predstavnik ruskog ministarstva za neširenje i kontrolu oružja Igor Višnjevski.

"Sada mnogo zavisi od Sekretarijata UN i od generalnog sekratara Antonia Gutereša lično, zato što je on taj čija je reč podrške toj poseti neophodna. On ne treba samo to da podrži, već mora da učini da se to i dogodi", rekao je Višnjevski novinarima.

07.00 SAD šalju Ukrajini 89 miliona dolara za uklanjanje mina

Američki Stejt department odobrio je danas pomoć vrednu 89 miliona dolara za čišćenje mina u Ukrajini. Ta pomoć će biti iskorišćena za obučavanje 100 ukrajinskih timova koji će uklanjati ubojna sredstva, rekao je neimenovani zvaničnik Stejt departmenta, preneo je Rojters.

06.50 Vereščuk: Eksplozije kod ruske vojne vazduhoplovne baze na Krimu delo Ukrajinaca

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk je današnje eksplozije kod važne ruske vojne vazduhoplovne baze na poluostrvu Krimu pripisala napadu ukrajinske vojske.

"Današnje eksplozije u Novofjodorovki samo su još jedan podsetnik na to kome pripada Krim. Pripada Ukrajini", napisala je Vereščuk na društvenim mrežama.

06.40 Finska i Estonija traže zabranu izdavanja turističkih viza Rusima

Vlade Estonije i Finske pozivaju i druge zemlje EU da prestanu da izdaju turističke vize ruskim građanima, navodeći da ruski građani ne bi trebalo da imaju mogućnosti da turistički putuju po Evropi dok Kremlj vodi razorni rat u Ukrajini. Estonska premijerka Kaja Kalas napisala je u utorak da je „poseta Evropi privilegija, a ne ljudsko pravo“ i da je „ sada vreme da se okonča turizam iz Rusije“. Opširnije u odvojenoj vesti.

06.30 Nekoliko eksplozija odjeknulo na Krimu

Nekoliko eksplozija dogodilo se u blizini Novofjodorovke kod aerodroma na Krimu. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je eksplodiralo više komada avio municije. Jedna osoba je poginula od posledica eksplozija, saopštio je šef proruske administracije na Krimu Sergej Aksjonov na društvenim mrežama, dok je Ministarstvo zdravlja tog regiona navelo je da osam osoba povređeno, među kojima i dvoje dece.

Tanjug/AP/UGC

 

06.17 MSP Rusije: Otkazana poseta IAEA nuklearki u Zaporožju

Služba Ujedinjenih nacija za bezbednost i sigurnost (UNDSS) u poslednjem trenutku je otkazala posetu misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nuklearnoj elektrani Zaporožje, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Rusije. Kako je podsetilo Ministarstvo, generalni direktor IAEA Rafael Grosi planirao je da predvodi tu misiju, čija je poseta dogovorena 3. juna, prenosi agencija TASS.

"U bliskoj koordinaciji sa agencijom uspeli smo da rešimo sve probleme vezane za organizaciju ove posete, teške s obzirom na trenutne okolnosti. Ali u poslednjem trenutku, Služba UN za bezbednost i sigurnost dalo je crveno svetlo za posetu, koja je otkazana. Vlasti Kijeva su to iskoristile da pojačaju provokacije i granatiranje nuklearne elektrane", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

06.05 UNHCR: Ukrajinu do sada napustilo 10,5 miliona ljudi

Više od 10,5 miliona ljudi napustilo je Ukrajinu od početka napada Rusije na tu zemlju 24. februara. Najnovije podatke objavila je agencija UN za izbeglice na svom sajtu, prenosi Rojters.

Komentari (0)

Evropa