Evropa

Objavljeni satelitski snimci baze na Krimu: Uništeno najmanje osam vojnih aviona, uzrok eksplozije i dalje nepoznat

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Gardijan, Tanjug

11/08/2022

-

08:00

Objavljeni satelitski snimci baze na Krimu: Uništeno najmanje osam vojnih aviona, uzrok eksplozije i dalje nepoznat
Objavljeni satelitski snimci baze na Krimu: Uništeno najmanje osam vojnih aviona, uzrok eksplozije i dalje nepoznat - Copyright Tanjug/AP/Planet Labs PBC

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje osam vojnih aviona uništeno je u eksploziji koja se dogodila u utorak u ruskoj vazdušnoj bazi Saki na Krimu, pokazuju satelitski snimci koje je napravila američka kompanija Planet Labs.

Kako prenosi Gardijan, satelitski snimci pokazuju više uništenih borbenih aviona u bazi Novofedorovika što bi moglo da ukaže na mogućnost ciljanog napada.

Snimke je privatni satelitski operator Planet Labs napravio 9. avgusta oko osam ujutru, verovatno četiri sata pre napada, kao i sutradan, 10. avgusta nešto je 17 časova.

Uzrok ekplozije predmet spora

Uzrok eksplozije nije poznat. Rusko ministarstvo saopštilo je da je do eksplozije došlo zbog detonacije municije, ali nije otkriveno kako je do detonacije došlo. Odgovornost za napad ukrajinska strana je odbacila.

Iz Moskve, naime, tvrde da je u pitanju "propust pri protivpožarnoj zaštiti" i insistiraju da skladište nije granatirano, dok ukrajinski zvaničnici sugerišu da su eksplozije izazvali "partizanski diverzanti", pratično Ukrajinci koji se protive ruskoj aneksiji Krima.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je municija eksplodirala u bazi Saki, u blizini Novofjodorovke, i da je u pitanju "nekoliko paketa avio-municije", ali su insistirali da skladište nije granatirano, a i podignut je nivo upozorenja na terorističke napade. Takođe, ruska državna novinska agencija Tass navela je da je "glavni uzrok eksplozija kršenje pravila protivpožarne zaštite", pozivajući se na anonimni izvor iz ruske vlade. Dok sa jedne strane ruski zvaničnici tvrde da nijedan avion nije oštećen, ukrajinske vazduhoplovne snage danas su saopštile da je u eksplozijama uništeno čak devet ruskih ratnih aviona.

Bura se, međutim, podigla i na društvenim mrežama gde se pojavio niz spekulacija da su skladište pogodile ukrajinske rakete dugog dometa, dok su vojni stručnjaci tumačili kako je moguće da su čak u pitanju i ATACMS sistemi američke proizvodnje, iako se sa sigurnošću ne zna ni da li ih Ukrajina zapravo poseduje.

Ukrajinski zvaničnici nisu potvrdili da su u eksplozije umešani pripadnici ukrajinske vojske. Međutim, kako prenosi "Njujork tajms", jedan od viših vojnih zvaničnika iz Kijeva rekao je, pod uslovom da ostane anoniman, kako ukrajinska vojska zapravo jeste odgovorna. On je dodao da se vojna baza u kojoj je municija eksplodirala često koristi za "napade na ukrajinske snage". Američki list prenosi i da taj zvaničnik nije rekao koje je oružje korišćeno, već samo da je u pitanju "uređaj koji je isključivo ukrajinske proizvodnje".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa