Evropa

RAT U UKRAJINI Tenzije na Krimu, gradonačelnik Marijupolja tvrdi da je organizovan atentat na njega

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

20/08/2022

-

09:46

RAT U UKRAJINI Tenzije na Krimu, gradonačelnik Marijupolja tvrdi da je organizovan atentat na njega
RAT U UKRAJINI Tenzije na Krimu, gradonačelnik Marijupolja tvrdi da je organizovan atentat na njega - Copyright AP/Frank Augstein, profimedia, Tanjug AP/David Goldman, Andrii Marienko

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 178. dan rata u Ukrajini. U fokusu svetske javnosti i dalje je nuklearna elektrana u Zaporožju i najave da bi Rusi pod čijom je okupacijom mogli da je prespoje na svoj energetski sistem. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš apelovao je da se to ne radi, a brojni stručnjaci ukazuju na rizičnost samog postupka. Zaporožje je bila i tema telefonskog razgovora između francuskog i ruskog prededsnika, u kojem je Emanul Makron izrazio zabrinutost za ovaj deo ratom zahvaćene zemlje ali i samu nuklearnu elektranu. Za to vreme, vode se pregovori, ali i dalje nije izvesno da li će i kada stručnjaci IAEA obići postrojenje elektrane.

Ključni događaji:

  • SAD šalju Ukrajini novu vojnu pomoć od 775 miliona dolara
  • Erdogan ponudio sastanak Zelenski-Putin u Turskoj
  • UN: Još nema najave o poseti IAEA nuklearki u Zaporožju
  • Putin Makronu: Pomoći ćemo misiji IAEA da poseti Zaporožje
  • Estonija traži osmi paket sankcija protiv Rusije
  • Energoatom: Ruske snage planiraju da isključe nuklearku Zaporožje
  • Pogođen stambeni deo grada Voznesenka, poginulo 12 civila

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

21.45 Šojgu: Rusija počinje masovnu proizvodnju hipersoničnih krstarećih raketa

Rusko ministarstvo odbrane počinje sa masovnom proizvodnjom hipersoničnih krstarećih raketa "cirkon", rekao je danas ministar odbrane Sergej Šojgu. "Počinjemo serijsku proizvodnju ''cirkona''. Zapravo, projektil je već stavljen u službu. Sva dokumenta po pitanju ovog oružja biće potpisana ove godine", kazao je Šojgu za TV kanal Rosija-1, preneo je TASS.

20.00 Rusi tvrde da su Ukrajinci izveli artiljerijski napad na Zaporožje

Ukrajinske snage bezbednosti izvele su večeras artiljerijski udar uz pomoć zapadnog naoružanja na nuklearnu elektranu Zaporožje, rekle su RIA Novostima gradske vlasti Energodara.

"Na teritoriji nuklearke Zaporožje zabeleženi su artiljerijski udari. Prema dobijenim podacima, prilikom napada je korišćeno zapadno dalekometno oružje, vatra je ispaljena sa suprotne strane Dnjepra. Granate su eksplodirale u neposrednoj blizini jedne administrativnih zgrada stanice. Kritični objekti postrojenja nisu oštećeni", rekao je predstavnik gradskih vlasti.

18.20 Pogođen stambeni deo grada Voznesenka, poginulo 12 civila

Ukrajinski zvaničnici saopštili su danas da je 12 civila povređeno kada je ruski projektil pogodio stambeni deo u gradu Voznesenku, nedaleko od nuklearne elektrane. Guverner regiona Nikolajev Vitalij Kim naveo je na Telegramu da su među povređenima i četiri deteta, kao da je naneta i materijalna šteta privatnim kućama i jednoj petospratnici, preneo je Rojters. Grad se nalazi na oko 30 kilometara od druge najveće nuklearke u Ukrajini, Pivdenoukrajinsk.

17.50 Gradonačelnik Marijupolja tvrdi da je organizovan atentat na njega

Na gradonačelnika Marijupolja Konstantina Ivaščenka danas je pokušan atentat, u kojem nije povređen, saopšteno je danas iz njegovog kabineta. "Da, pokušan je atentat, ali svi su živi", izjavio je za TASS neimenovani dobro upućeni izvor. Napad se dogodio nedaleko od Zoološkog vrta u Marijupolju, mesto incidenta je blokirala policija i potvrdila da nije bilo žrtava.

17.10 Rusija optužila Ukrajinu da koristi hemijske otrove u Zaporoškoj oblasti

Ministarstvo odbrane Rusije optužilo je danas Ukrajinu da je protiv ruskih vojnika u Zaporoškoj oblasti koristila otrovnu hemijsku supstancu usled koje je nekoliko vojnika hospitalizovano zbog trovanja. Rusija priprema zvanični dopis Organizaciji za zabranu upotrebe hemijskog oružja (OZHO) sa dokazima o testiranju ruskih vojnika sa simptomima teškog trovanja hospitalizovanih po završetku svoje misije u Zaporoškoj oblasti, saopštilo je ministarstvo odbrane, prenosi TAS S.

15.40 Jahta ruskog oligarha Dmitrija Pumpjanskog stavljena na aukciju

Superjahta Aksiom vredna 63 miliona funti (75 miliona dolara) stavljena je na aukciju nakon što su Velika Britanija, EU i SAD sankcionisale njenog vlasnika, ruskog oligarha Dmitrija Pumpjanskog.
Jahtu Aksiom su u martu zaplenile britanske vlasti na Gibraltaru nakon što je američka banka JP Morgan saopštila da vlasnik tog broda Pumpjanski nije platio zajam od 17 miliona funti (20 miliona dolara), prenosi BBC.

Brod dužine 72,5 metra u utorak će biti ponuđen na aukciji na sudu Admiraliteta bitanske prekomorske teritorije i po svemu sudeći biće prvi zaplenjeni luksuzni brod prodat na aukciji otkako su uvedene sankcije za uticajne bogate Ruse zbog rata u Ukrajini. Detaljnije u posebnoj vesti.

14.15 Gutereš pozdravio vest o tome da je pšenica iz Ukrajine krenula ka Africi

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pohvalio je vest o tome da su brodovi sa tovarima ukrajinske pršenice krenuli ka Africi. On se ovim povodom oglasio na svom Tviter nalogu i pozdravio sve koji su, kako kaže, uključeni u ovu humanitarnu operaciju.

12.30 Deca povređena u napadu na stambenu zgradu u Nikolajevskoj oblasti

Više dece navodno je povređeno u ruskom napadu na stambenu zgradu u Nikolajvskoj oblasti u Ukrajini, prenosi Gardijan. Novinar BBC iz Ukrajine, koji je na Tviteru objavi fotografiju oštećene zgrade, rekao je da je četvoro dece starosti između tri i 17 godina teško povređeno. Takođe, povređeno je i petoro odraslih.

11.51 Moskva: Oboren dron, pao na zgradu štaba Crnomorske flote

Dron koga su ruske snage oborile iznad štaba Crnomorske flote u Sevastopolju na Krimu, pao je na krov i zapalio se, tvrdi na svom Telegram kanalu gradski guverner Mihail Razvožajev, prenosi TAS S.

"Protivvazdušna odbrana flote se aktivirala. Dron je oboren tačno iznad sedišta flote. Zapalio se nakon pada na krov. Napad nije uspeo“, rekao je Razvožajev.

Ranije danas, guverner Sevastopolja prijavio je napad dronom na štab Crnomorske flote, bez žrtava. Policija je blokirala ulaze u zgradu, a lokalnom stanovništvu se savetuje da ostane kod kuće, ako je moguće, navodi ruska agencija.

U poslednjem napadu na sedište ruske Crnomorske flote 31. jula, šest osoba je povređeno kada je dron napunjen eksplozivom udario u ovaj objekat, podseća TASS. 

11.00 Eksplozije u štabu Crnomorske flote na Krimu

Više izveštaja o jutrošnjim eksplozijama na Krimu pokazuju da je bespilotna letelica (UAV) udarila u sedište Crnomorske flote u Sevastopolju, piše Gardijan. IZ.RU saopštio je na svom Telegram nalogu da je, prema rečima guvernera Sevastopolja Mihaila Razvožajeva, dron udario u krov sedišta Crnomorske flote, prenosi Gardijan koji dalje navodi da nije zvanično potvrdio ovaj izveštaj.

10.50 Ministarstvo odbrane Ukrajine: Do 20. avgusta gubici ruske vojske iznose 44.900 osoba

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je da je ukupno eliminisalo 44.900 ruskog osoblja, što je povećanje za 200 u odnosu na dan ranije, prenosi Gardijan i dodaje da nezavisno od toga oni nisu proverili ove cifre.

09.25 Još dva broda sa žitaricama napustila ukrajinsku luku Černomorsk

Turska je saopštila da su još dva broda koja prevoze žito napustila ukrajinsku luku Černomorsk, čime je ukupan broj brodova koji su napustili ukrajinske crnomorske luke prema sporazumu o izvozu žitarica uz prosedovanje UN sada 27, piše Gardijan.

Kako prenosi Rojters, Zumrut Ana i MV Okean C, koji imaju dozvolu da krenu sa plovidbom 20. avgusta, bili su natovareni sa 6.300 tona suncokretovog ulja i 25.000 tona pšenice, navodi se u saopštenju koordinacionog centra uspostavljenog da omogući bezbedan prolaz.

Ukrajinska uprava morskih luka saopštila je danas da su tri ukrajinske luke počele da utovaruju hranu na sedam brodova, koji će potrošačima isporučiti 66.500 tona pšenice, kukuruza i suncokretovog ulja. Ukrajinski izvoz žitarica je od početka rata, piše dalje Gardijan pozivajući se na Rojters, bio u bolokadi jer glavne, vitalne, luke u Ukrajni bile zatvorene. To  je to proteklih meseci  izazvalo globalni problem sa hranom, pre svega u Africi i na Bliskom istoku.

Krajem jula crnomorske luke su deblokirane u skladu sa sporazumom između Moskve i Kijeva, uz posredovanje UN i Turske.

09.10 Zelenski: Rusiji potrebni gasovodi kako bi "snabdevala" Evropu problemima

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ocenio je da su Rusiji potrebni gasovodi Severni tok 1 i Severni tok 2 da bi, kako je naveo, "snabdevala" Evropu problemima.

"Rusiji su potrebni "tokovi" da bi snabdevala Evropu problemima, a ne da bi pomagala u gasu", rekao je Zelenski u video obraćanju, prenosi Interfaks Ukrajina.

08.55 Generalštab Oružanih snaga Ukrajine: Rusija je pokrenula masovnu ofanzivu u Donbasu

Rusija je pokrenula masovnu ofanzivu u Donbasu na nekoliko pravaca, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine. Borbe se vode na pravcu Slavjanska, Kramatorska i Bahmuta, prenosi Unian. Navodi se da na tim pravcima ruske snage granatiraju oblasti pojedinih naselja.

08.50 Snažne eksplozije u Melitopolju 

Snažne eksplozije čule su se rano jutros u ukrajinskom gradu Melitopolju koji je pod ruskom kontrolom, prenosi TASS sa lica mesta. Agencija Ria Novosti izveštava, pozivajući se na izjavu zvaničnika ruske civilno-vojne uprave Zaporoške oblasti Vladimira Rogova da su se nešto posle ponoći čule četiri eksplozije a da su sistemi ruske PVO oborili dve ukrajinske rakete.

On je za TASS pojasnio da su, prema prvim informacijama, oružane snage Ukrajine granatirale grad iz višecevnih raketnih bacača HIMARS.

08.10  SAD šalju Ukrajini novu vojnu pomoć od 775 miliona dolara

Sjedinjene Američke Države će Ukrajini poslati novu vojnu pomoć vrednu 775 miliona dolara, u kojoj će između ostalog biti i najmanje 10 dronova za praćenje, izvestile su juče agencije AP i Rojters pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike. Državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je sinoć da je sa najnovijim paketom pomoći od 775 miliona dolara, Amerika do sada vojno pomogla Ukrajini sa 10,6 milijardi dolara, saopštio je Stejt department.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalio se na pomoći navodeći da ona predstavlja još jedan korak ka porazu neprijatelja.

07.58 Rjabkov: Ruske trupe sprečavaju "černobiljski scenario"

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je juče da rusko vojno prisustvo u nuklearnoj elektrani Zaporožje na jugu Ukrajine predstavlja garanciju protiv "černobiljskog scenarija". Portparol ruskog MSP-a Ivan Nečajev izjavio je prethodno da je predlog UN da se oblast oko nuklearne elektrane demilitarizuje "neprihvatljiv".

07.40 Erdogan ponudio sastanak Zelenski-Putin u Turskoj

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan saopštio je juče da je tokom razgovora u Lavovu ponudio ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom da Ankara organizuje njegov sastanak sa ruskim liderom Vladimirom Putinom u Turskoj.

07.25 UN: Još nema najave o poseti IAEA nuklearki u Zaporožju

Još nema šta da se najavljuje o poseti misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) žaporoškoj nuklearnoj elektrani, rekao je juče zamenik portparola generalnog sekretara UN Farhan Hak.

"Već smo jasno rekli da imamo sposobnost i mehanizme koji mogu pomoći da se IAEA tim dovede preko Kijeva u Zaporožje", rekao je Hak, prenosi Tass. Dodao je da će to biti urađeno onda kada budu postignuti potrebni dogovori za tako nešto.

Tanjug/AP

 

07.10 Putin Makronu: Pomoći ćemo misiji IAEA da poseti Zaporožje

Ruski predsednik Vladimir Putin potvrdio je danas u razgovoru sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom spremnost Rusije da inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) pruži neophodnu pomoć prilikom posete nuklearnoj elektrani Zaporožje, saopštila je pres služba Kremlja. Navodi se da je razgovor održan na inicijativu francuske strane i da su dvojica lidera istakla značaj što hitnijeg odlaska misije IAEA u nuklearku Zaporožje. Opširnije u odvojenoj vesti.

07.00 Gutereš u Odesi: Još mnogo posla oko izvoza hrane

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je tokom jučerašnje posete Odesi da i dalje ima mnogo da se uradi kako bi se obezbedio globalni pristup ukrajinskim prehrambenim proizvodima i ruskoj hrani i đubrivu, nakon što je postignut sproazum o izvozu hrane uz posredništvo Turske i UN.

Tanjug AP/Kostiantyn Liberov

 

06.55 Estonija traži osmi paket sankcija protiv Rusije

Vlada Estonije odlučila je na jučerašnjoj sednici da Evropskoj komisiji uputi formalni predlog za usvajanje osmog paketa sankcija Rusiji, prenosi agencija BNS pozivajući se na estonskog ministra spoljnih poslova Urmasa Reinsalua. Kako se navodi u izveštaju, Estonija želi da osmi paket proširi na ekonomske, energetske i trgovinske sankcije Rusiji i da uključi dodatne pojedince na listu sankcija.

06.30 U jučerašnjem napadu poginula jedna osoba

U  ruskim raketnim napadima juče ujutru na Harkov jedna osoba je poginula, saopštila je regionalna služba za vanredne situacije. Napadi su izvedeni na tri okruga, a nakon toga došlo je do više požara, prenosi Interfaks Ukrajina.

06.15 Zelenski: Nijedan ruski napad neće ostati bez odgovora

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski sinoć je stanovnicima gradova koji su najviše bili pod ruskim granatiranjem poručio da će Ukrajina odgovoriti na svaki ruski napad.

"Utvrdićemo identitet svakog okupatora koji naređuje i izvodi ove udare na gradove. I sve ćemo ih na ovaj ili onaj način privesti pravdi. Nijedan ubica se neće sakriti. I definitivno ćemo vratiti sve što teroristi pokušavaju da ostave u ruševinama", poručio je Zelenski.

 

Komentari (0)

Evropa