Evropa

RAT U UKRAJINI Aktivirani sigurnosni sistemi u Zaporožju, nuklearna elektrana nakratko isključena sa mreže

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/08/2022

-

07:07

RAT U UKRAJINI Aktivirani sigurnosni sistemi u Zaporožju, nuklearna elektrana nakratko isključena sa mreže
RAT U UKRAJINI Aktivirani sigurnosni sistemi u Zaporožju, nuklearna elektrana nakratko isključena sa mreže - Copyright Tanjug AP/Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 183. dan rata u Ukrajini. Ruska invazija traje već pola godine, a "svetlo na kraju tunela" nije ni na vidiku. Tokom jučerašnjeg dana sirene za vazdušnu opasnost prekinule su fudbalsku utakmicu u Ukrajini. Nešto kasnije, granatirana je železnička stanica u Dnjepropetrovskom, gde je najmanje 15 ljudi poginulo što je saopštio predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski na sednici Saveta bezbednosti UN u koju se uključio putem video-linka. S druge strane, ukrajinske oružane snage ponovo su počele da granatiraju grad Energodar u Zaporoškoj oblasti. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg smatra da će se ovaj rat završiti za pregovaračkim stolom.

Ključni događaji

  • Nuklearna elektrana Zaporožje nakratko isključena sa mreže
  • Boris Džonson tokom posete Kijevu obećao dodatni paket vojne pomoći Ukrajini
  • Rusija nudi milion rubalja (oko 14.000 evra) za pomoć u hapšenju komandanata ukrajinskog ekstremističkog bataljona Azov
  • Gutereš je pozvao eksperte Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da što pre posete nuklearnu elektranu Zaporožje
  • Granatirana železnička stanica u Dnjepropetrovskom, poginulo 22 ljudi
  • Stoltenberg ističe da će se rat u Ukrajini "najverovatnije završiti za pregovaračkim stolom", i dodao da će podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

   Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.20 Poljanski: IAEA bi mogla uskoro da poseti Zaporožje

Delegacija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) mogla bi da poseti nuklearnu elektranu Zaporožje krajem avgusta ili početkom septembra, izjavio je večeras prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitri Poljanski za TV kanal Sojovjev, a preneo TASS.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je veoma blizu mogućnosti da pošalje misiju u najveću evropsku nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini, rekao je jutros generalni direktor te agencije Rafael Grosi za TV Frans 24.

21.44 U Kijevu promenjeno 95 naziva ulica sa ruskim imenima

Glavni grad Ukrajine Kijev promenio je danas nazive 95 ulica u sklopu akcije da se "pročiste" ruska i sovjetska imena, saopštio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko. Jedna od glavnih ulica Kijeva se sada zove London, dok je druga dobila naziv Ponovno rođenje Ukrajine. Na ovu ideju došlo se kada je predsednik Volodimir Zelenski u sredu 24. avgusta na Dan nezavisnosti Ukrajine rekao da se ta zemlja "ponovo rodila" kada ju je Rusija napala.

20.15 Bela kuća: Rusija treba da demilitarizuje oblast oko Zaporožja

Rusija bi trebalo da pristane da se demilitarizuje zona oko nuklearne elektrane Zaporožje, koja je u ruskim rukama još od marta, rekla je danas portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer. Ona je rekla novinarima da je danas tokom razgovora sa Volodimirom Zelenskim američki predsednik Džozef Bajden ponovio da pruža podršku Ukrajini protiv Ruske agresije, preneo je Rojters.

19.33 Zelenski razgovarao s Bajdenom, zahvalan na podršci i pomoći

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je imao odlican razgovor sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom i zahvalio mu je na bezrezervnoj podršci. Ovaj razgovor dolazi dan nakon što je Bajden objavio odluku o novoj vojnoj pomoći Ukrajini vrednoj blizu tri milijarde dolara, uključujući protivvazdušne projektile, artiljeriju, dronove i radare, podseća "Gardijan". Novi paket je najskuplja američka vojna pomoć Kijevu dosad, čime je ukupna pomoć Bajdenove administracije Kijevu prešla 13 milijardi dolara.

19.12 Nuklearka Zaporožje ponovo radi

Poslednji dalekovod nuklearne elektrane Zaporožje u ukrajinskom gradu Energodaru, koji je pod kontrolom ruskih snaga, ponovo radi nakon što je isključen sa mreže ranije u toku dana, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), citirajući zvaničan Kijev. U regulatornom telu UN za nuklearnu energiju kažu da se još ne zna tačan razlog ispadanja sa mreže.

18.53 DNR: Ukrajinska vojska gađala hemijsku fabriku

Trafostanica na teritoriji hemijskog kombinata "Stirol" u ukrajinskom gradu Gorlovki, koji je pod ruskom kontrolom, gori nakon granatiranja ukrajinske vojske, a u plamenu je i krov zgrade na teritoriji državnog preduzeća "Transamijak", rekao je gradonačelnik Gorlovke Ivan Prihodko. Zajednički centar za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (JC C C) samoproglašene DNR je ranije izvestio da su Gorlovku danas granatirale ukrajinske trupe, a da su za to koristili granate kalibra 155 mm NATO i rakete tipa "grad".

18.46 Bankarski gigant sa Vol Strita napušta rusko tržište

Bankarski gigant sa Vol Strita, Sitigrup, saopštio je danas da će zatvoriti podružnice u Rusiji za poslovanje s privredom i stanovništvom počev od ovog tromesečja i očekuje da će ga to koštati oko 170 miliona dolara u narednih 18 meseci. Ova američka banka, sa najvećim prisustvom u Rusiji, najavila je još u aprilu 2021. izlazak iz poslova sa stanovništvom u Rusiji u okviru šireg plana napuštanja nekih prekomorskih tržišta. Plan izlaska iz Rusije je u martu proširila i na poslove s privredom nakon ruske invazije na Ukrajinu, ali nije uspela da nađe kupca ni za jedan od navedenih biznisa, prenosi CNBC.

17.56 Uhapšenim radnicima nuklearke u Zaporožju će se suditi u DNR

Uhapšeni radnici nuklearne elektrane Zaporožje, koji su prenosili poverljive informacije Službi bezbednosti Ukrajine (SBU), poslati su u samoproglašenu Donjecku Narodnu Republiku (DNR) da im se tamo sudi, izjavio je danas načelnik vojno-civilne uprave Zaporoške oblasti Jevgenij Balicki.

Kako je naveo, privedeni zaposleni odmah su dali iskaz i jedan od njih je bio povezan sa SBU. Prema njegovim rečima, zločini nad nuklearnom elektranom "nemaju granica", jer ovo se sada ne tiče samo životne sredine, već i opstanka čitavih naroda, ukoliko se nešto, kako je rekao, ne daj Bože desi.

17.42 Nuklearna elektrana Zaporožje isključena sa mreže

Nuklearna elektrana Zaporožje u gradu Energodar isključena je danas sa mreže, saopštila je ukrajinska državna kompanija "Energoatom". "Energoatom" navodi da je nuklearka isključena sa ukrajinske elektrodistribucione mreže nakon što je dalekovod oštećen posle požara u okolini termoelektrane, preneo je "Gardijan". "Akcije okupatora su dovele do totalnog isključenja nuklearne elektrane sa elektrodistribucione mreže, prvi put u istoriji te elektrane. Tri dalekovoda nuklearke su nešto ranije oštećene tokom terorističkih akcija ruskih snaga", naveo je "Energoatom".

Kao rezultat, poslednja dva reaktora koja su radila, od ukupno šest, isključena su sa mreže. "Energoatom" kaže da bezbednosni sistemi funkcionišu normalno i radi se na povezivanju jednog od reaktora na mrežu.

Associated Press

17.22 Braun: Šokirana sam vojnim udarima na civile u Čaplinu

Visoka zvaničnica Ujedinjenih nacija u Ukrajini Deniz Braun izjavila je danas da je šokirana vojnim udarima u kojima su u sredu ubijena deca i drugi civili u ukrajinskom gradu Čaplinu i pozvala sve strane da se pridržavaju međunarodnog prava.

"Zaista sam šokirana napadima u kojima su juče ubijeni i ranjeni civili u blizini železničke stanice u Čaplinu, u centralnoj Ukrajini. Deca su ubijena u ovom napadu i umrla su na mestima gde su očekivala da budu bezbedna, u svojim domovima ili putujući sa svojim porodicama", navela je u saopštenju humanitarna koordinatorka UN za Ukrajinu Deniz Braun, preneo je Rojters.

16.52 Medvedev nije isključio mogućnost vojnog udara u Kijevu

Zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedevm, nije isključio mogućnost vojnog udara u Kijevu, nakon čega bi Ukrajina priznao rezultate ruske specijalne operacije za zaštitu Donbasa. Medvedev je na Telegramu objavio da se analitičari svih vrsta sada upuštaju u razne prognoze u vezi sa ukrajinskim sukobom, preneo je TAS S. Kako je ocenio, u stvarnosti postoji jedan i po scenario.

"Jedan je postizanje svih ciljeva specijalne operacije i nedvosmisleno priznanje Kijeva njenih rezultata. Ili vojni udar u Ukrajini i priznanje rezultata specijalne operacije", kazao je Medvedev.

15.30 Aktivirani bezbednosni sistemi u NE Zaporožje

Bezbednosni sistemi u nuklearnoj elektrani Zaporožje na jugu Ukrajine aktivirani su danas, javila je agencija RIA Novosti, nakon izveštaja o prekidima struje u delovima teritorije koji su pod kontrolom Rusije. Prekidi su prijavljeni u delovima regiona Zaporožja i Hersona, dok je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je Ukrajina granatirala elektranu, najveće nuklearno postrojenje u Evropi, preneo je Rojters.

14.50 Šolc obišao ukrajinske vojnike koji su na obuci u Nemačkoj

Nemački kancelar Olaf Šolc obišao je danas ukrajinske vojnike koji se nalaze u Nemačkoj na obuci za upravljanje nemačkim tekovima. Šolc je, tom prilikom, Ukrajini obećao dalju vojnu pomoć. „Nemačka želi da da svoj doprinos da vojnici u Ukrajini dobiju optimalnu podršku koja im je potrebna“, objasnio je on. Šolc je obišao vojni poligon Putlos, gde se obučavaju ukrajinski vojnici za upotrebu oklopnog vozila za protivvazdušnu odbranu Gepard. Nemačka stavlja na raspolaganje moderno i efektivno oružje, jer Ukrajina ima pravo da brani sopstvenu zemlju, integritet, nezavisnost i suverenitet, poručio je kancelar.

Tanjug/Marcus Brandt/dpa via A

 

14.15 Putin potpisao ukaz o povećanju broja ruskih snaga za 137.000 vojnika

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas ukaz o povećanju brojnosti Oružanih snaga Rusije za 137.000 vojnika, tako da će njihov ukupni broj biti 1.150.628 ljudi.

"Utvrditi službenu brojnost Oružanih snaga Ruske Federacije na 2.039.758 osoba, od čega je 1.150.628 vojnika", navedeno je u ukazu. Dokument je objavljen na zvaničnom portalu za pravne informacije, preneo je Sputnjik. Prema prethodnom ukazu od 17. novembra 2017. godine, u Oružanim snagama Rusije bilo je angažovano 1.902.758 osoba, od čega 1.013.628 vojnika

14.00 Borelj osudio napad na železničku stanicu: Rusija će odgovarati

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj i američki državni sekretar Entoni Blinken osudili su danas ruski raketni napad na železničku stanicu, u kojem je pogođen putnički voz u ukrajinskom gradu Čapline. "EU oštro osuđuje još jedan gnusni napad Rusije na civile u gradu Čapline na Dan nezavisnosti Ukrajine", napisao je Borelj na Tviteru. Kako je napisao Borelj, Rusija će odgovarati za "raketni teroristički" napad.

13.40 Velika Britanija nudi tehničku ekspertizu za obnovu Ukrajine

Velika Britanija će pružiti tehničku ekspertizu Ukrajini u okviru novog paketa podrške i pomoći toj zemlji da obnovi infrastrukturu i saobraćajnu mrežu oštećenu tokom sukoba sa Rusijom. Britanski eksperti će pomoći sa svojim tehničkim znanjem u obnovi aerodroma, pista i luka, prenosi Rojters. Takođe će pomoći u obučavanju zaposlenih u vazduhoplovnom sektoru, rekao je danas britanski ministar saobraćaja Grent Šeps.

13.10 IAEA veoma blizu slanja misije u Zaporožje

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je "veoma blizu" mogućnosti da pošalje misiju u najveću evropsku nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini, rekao je danas generalni direktor te agencije Rafael Grosi za TV Frans 24. "Mi smo veoma, veoma blizu tome", kazao je Grosi odgovarajući na pitanje da li su pregovori o dobijanju pristupa objektu uspeli, a u slučaju da će misija agencije UN krenuti u roku od nekoliko dana, prenosi agencija Rojters.

12.35 Rusija potvrdila da je granatirala železničku stanicu

Rusko Ministarstvo odbrane priznalo je danas da su ruske snage izvele raketni napad na železničku stanicu u ukrajinskom gradu Čapline i uništile voz sa 200 ukrajinskih rezervista. "Raketni sistem "iskander" uništio je voz sa 200 ukrajinskih rezervista na železničkoj stanici Čaplino u Dnjepropetrovskoj oblasti", stoji u saopštenju Ministarstva. Navodi se da je u napadu uništeno i 10 jedinica vojne tehnike, prenosi RIA Novosti. Ukrajina navodi da je poginulo 25 civila, među kojima i dečak star 11 godina.

12.20 Šojgu i Lekornu razgovarali o situaciji u Zaporožju

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu razgovarao je danas o situaciji oko nuklearne elektrane Zaporožje sa francuskim kolegom Sebastijanom Lekornuom i obavestio ga da ukrajinske snage predstavljaju pretnju bezbednosti elektrane, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. "Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu 25. avgusta održao je prvi telefonski razgovor sa francuskim ministrom odbrane Sebastijanom Lekornuom", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane, prenela je agencija TASS.

11.45 Novi presek broja žrtava u ukrajinskom gradu Čapline, 25 poginulih

Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na železničku stanicu u ukrajinskom gradu Čapline, porastao je na 25, uključujući 11-godišnjeg dečaka pronađenog ispod ruševina kuće i šestogodišnjaka koji je poginuo u požaru automobila u blizini železničke stanice, izjavio je danas zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Kirilo Timošenko. Kako je rekao Timošenko, ukupno 31 osoba je povređena u ruskom raketnom napadu, preneo je AP.

10.50 Fon der Lajen: Više od 200.000 tona ukrajinskih žitarica isplovilo Crnim morem

"Više od 200.000 tona žitarica iz Ukrajine isplovilo je iz crnomorskih luka, što je ohrabrujuće. Međutim, rat koji je pokrenuo Kremlj i dalje je pretnja po svetsku bezbednost kada je u pitanju hrana. Nastavićemo da podržavamo izvoz iz Ukrajine, a istovremeno ćemo ulagati i u druge prehrambene sisteme u svetu", saopštila je na Tviteru predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

10.36 Berbok: Ne znamo da li je moguća pobeda u ratu

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok nije sigurna da li je moguće da Ukrajina pobedi u ovom ratu, rekavši da je to "brutalna realnost". Ona je istakla da je potrebno to razumeti i tokom jeseni i zime dalje isporučivati oružje u cilju podrške Ukrajini. 

10.04 Šolc danas obilazi ukrajinske vojnike koji su na obuci u Nemačkoj

Nemački kancelar Olaf Šolc obići će danas ukrajinske vojnike koji se nalaze na obuci u Nemačkoj. Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, on će obići ukrajinske vojnike koji se obučavaju za upravljanje nemačkim tenkovima na vojnom poligonu Putlos. Na tom poligonu se obučavaju ukrajinski vojnici, koji treba da upravljaju oklopnim vozilima Gepard. Nemačka je Ukrajini obećala isporuku 30 takvih oklopnih vozila.

10.00 Ukrajinske trupe ponovo raketirale most Antonovski

Ukrajinske trupe izvele su novi raketnI napada na most Antonovski preko Dnjepra kod Hersona, a ruski protivvazdušni sistem je delovao, izjavio danas zamenik načelnika administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov. On je za RIA Novosti rekao da je napad odbijen i da je most ostao netaknut. Antonovski most je jedini preko Dnjepra u Hersonu i povezuje taj grad sa levom obalom Dnjepra, posebno sa gradom Aljoški.

09.30 FSB tvrdi da je sprečila teroristički napad u Kalinjingradu

Pripadnici ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) uhapsili su stanovnika Kalinjingrada pod sumnjom da je planirao teroristički napad na objekte Baltičke flote i aerodrom Hrabrovo, po instrukcijama ukrajinskoj bataljona Azov, saopšteno je danas iz FSB. U saopštenju se precizira da je reč o lokalnom stanovniku rođenom 1967. godine, državljaninu Rusije. Kako se ističe, privedeni je priznao zločin i protiv njega je pokrenut krivični postupak za dela „priprema za teroristički akt" i „nezakonita proizvodnja oružja", prenosi RIA Novosti.

09.20 Samoproglašena DNR:Četiri civila poginula u ukrajinskom napadu

Četiri civila su poginula tokom proteklog dana u ukrajinskim artiljerijskim napadima na prostoru samoproglašene Donjecke Narodne Republike, saopštile su vlasti DNR,a prenosi TASS. "Tokom proteklog dana, između 08:00 časova 24. avgusta i 08:00 časova 25. avgusta, četiri osobe su poginule, a još 14 civila je ranjeno u ukrajinskim granatiranjem širom Donjecke Narodne Republike“, saopštili su zvaničnici Teritorijalne odbrane na Telegram kanalu.

09.00 Porastao broj žrtava, u granatiranju železničke stanice u Ukrajini poginulo 22 ljudi

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski objavio je da je u granatiranju železničke stanice u Dnjepropetrovskom poginulo 22 ljudi, među kojima i dečak od 11 godina kada je granta pala na njegovu kuću. On je najavio da će se istraga povodom tog granatiranja nastaviti.

08.50 Kijev: Rusi granatirali predgrađe glavnog grada

Šef regionalne vojne administracije u Kijevu Oleksij Kuleba saopštio je danas da su ruske snage izvele raketne napade na predgrađe glavnog grada Ukrajine, nakon što je javljeno da se u okolini čula serija eksplozija. Prema njegovim rečima, ruske snage izvele su raketni napad na distrikt Višgorod severno od centra grada.

Precizirao je da su zabeležena dva udara, prenosi Gardijan. Kuleba je naveo da za sada nema izveštaja o žrtvama ili šteti na stambenim i infrastrukturnim objektima. Ukrajinska vojska je ranije saopštila da se oko 3.00 sata čulo nekoliko eksplozija i da su građani pozvani da odmah odu u skloništa.

08.35 Ukrajina je obeležila Dan nezavisnosti, čestitke i poruke podrške stigle su iz celog sveta

Euronews

08.15 Britanska obaveštajna služba: Rusija spremna da aktivnosti Kijeva kod elektrane Zaporožje koristi za propagandu

Rusija je verovatno spremna da iskoristi svaku ukrajinsku vojnu aktivnost u blizini Zaporoške nuklearne elektrane u propagandne svrhe, saopštila je danas britanska obaveštajna služba, a prenosi Gardijan. Dok Rusija drži pod kontrolom ukrajinsku nuklearnu elektranu, glavni rizici za njen rad ostaju mogući poremećaji sistema za hlađenje reaktora, oštećenje njegovog rezervnog napajanja ili greške zaposlenih koji rade pod pritiskom, navodi se u najnovijem izveštaju Ministarstva odbrane Velike Britanije.

07.10 Održana sednica Saveta bezbednosti, 58 članica traži hitan prekid rata

Nakon sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija održane sinoć, povodom šest meseci od početka rata u Ukrajini i Dana nezavisnosti te zemlje, 58 država usvojilo je zajedničku izjavu u kojoj zahtevaju hitan prekid neprijateljstava "iniciranih ruskom invazijom na Rusiju".

Među onima koji su podržali izjavu su zemlje Evropske unije, SAD, Velika Britanija, Gruzija, Turska, Švajcarska, kao i nekoliko zemalja Azije i Latinske Amerike, prenosi Tass. Tekst dokumenta novinarima je u sedištu UN u Njujorku pročitao stalni predstavnik Ukrajine pri UN Serhij Kislica.

07.00 Zelenski: Napad na zeleznicku stanicu Čapline odneo 15 života

Rusija je raketirala železničku stanicu u malom mestu Čapline u Dnjepropetrovskom regionu u centralnoj Ukrajini, 145 kilometara zapadno od Donjecka i u tom napadu je poginulo najmanje 15 ljudi, a ranjeno 50, rekao je juče u video obraćanju na sednici SB UN posvećenoj Ukrajini predsednik te zemlje Volodimir Zelenski. "Izgorela su četiri vagona. Tako izgleda naš svakodnevni život, a Rusija se ovako pripremala za ovu sednicu SB UN", rekao je Zelenski putem video linka, prenosi Rojters.

06.49 Gutereš: Što pre da IAEA poseti nuklearku Zaporožje

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je da eksperti Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) posete nuklearnu elektranu Zaporožje što je pre moguće.    Generalni sekretar UN je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog situacije u nuklearki Zaporožje. Kako je istakao, mora da se osigura bezbednost nuklearne elektrane i da joj se "vrati civilni status".

06.38  Rogov: Ukrajinske snage ponovo granatiraju Energodar

Ukrajinske oružane snage ponovo su počele da granatiraju grad Energodar u Zaporoškoj oblasti, izjavio je član Glavnog saveta vojno-civilne administracije te oblasti Vladimir Rogov i dodao da se pretpostavlja da su granate pale na priobalno područje Dnjepra i industrijsku zonu. Dodao je da se detalji granatiranja razjašnjavaju, kao i da još uvek nema podataka o žrtvama. U neposrednoj blizini Energodara je nuklearka Zaporožje, najveća nuklearna elektrana u Evropi, koja je od marta je pod kontrolom ruskih snaga.

06.12 Rusija: Dvojica zaposlenih u nuklearnoj elektrani Zaporožje davali informacije Ukrajini

Dvojica zaposlenih u nuklearnoj elektrani Zaporožje, koja je pod kontrolom ruskih snaga, uhapšena su zbog prenošenja informacija ukrajinskim vlastima, saopštila je ruska Nacionalna garda. Kako se navodi, garda je sprečila ono što je nazvala "nezakonite radnje" koje su ugrožavale bezbednost elektrane.

06.04 Gebrejesus: Razorni uticaj šest meseci rata na zdravlje Ukrajinaca

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da je šest meseci rata imalo razoran uticaj na zdravlje i živote ukrajinskog naroda, ali da je, uprkos brojnim izazovima, zdravstveni sistem uspeo da opstane i pruži negu kada je bila najviše potrebna. Istakao je da, iako uzdrman, zdravstveni sistem u Ukrajini nije urušen.

Komentari (0)

Evropa