Evropa

Konzervativci na korak od odluke: Britanija uskoro dobija premijera, a kraljica će zbog toga prekršiti dugu tradiciju

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Tanjug, DW

03/09/2022

-

10:07

Konzervativci na korak od odluke: Britanija uskoro dobija premijera, a kraljica će zbog toga prekršiti dugu tradiciju
Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth - Copyright Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth

veličina teksta

Aa Aa

Za samo nekoliko dana, a nakon ostavke Borisa Džonsona, Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo bi da dobije novog premijera. Za tu poziciju nadmeću se aktuelna ministarka spoljnih poslova Liz Tras i bivši ministar finansija Riši Sunak, a ono po čemu će ove godine prijem kod kraljice Elizabete II da bude specifičan jeste da prvi put u toku njene vladavine on neće biti održan u Londonu.

Kako je saopštila Bakingemska palata, 96-godišnja kraljica ovog puta neće napuštati Škotsku i za razliku od prethodnih slučajeva, odlazeći premijer Boris Džonson moraće u dvorac Balmoral, gde će na kraju 6. septembra kraljica primiti i njegovog naslednika. Kraljica se obično sreće sa novim premijerom u Bakingemskoj palati u Londonu, a susret u Balmoralu, gde ona obično provodi leto, predstavlja kršenje tradicije u trenutku kada ima teškoće sa kretanjem, napominje Rojters.

Konzervativna stranka primorana je, podsetimo, da krene u potragu za novim liderom nakon što je zbog niza afera Boris Džonson podneo ostavku. On je još u julu objavio da će se povući početkom septembra, a za to vreme trajalo je glasanje u redovima torijevaca koji su birali Džonsonovog naslednika među više kandidata. Spisak se na kraju sveo na dva imena.

Tanjug AP/Scott Heppell

 

I iako je zasad i dalje neizvesno ko će biti premijer, utisak koji se stiče na osnovu pisanja medija jeste da je aktuelna šefica diplomatije više okupirala pažnju javnosti. Liz Tras često nazivaju "novom čeličnom lejdi", a podšku u stranci pre svega joj pruža desno krilo. Njoj je potrebna podrška većine Konzervativne stranke, koja ima oko 160.000 članova. Regularni parlamentarni izbori održavaju se tek za dve godine – mada mnogi već sada sumnjaju da će vlada Liz Tras do tada da opstane. I dok sa jedne strane neki nju vide kao favorita, većina konzervativnih poslanika, naime, preferira njenog konkurenta - Rišija Sunaka.

Nova "čelična lejdi"

Sve ankete idu u prilog Tras. Rezultati će biti objavljeni u ponedeljak. Upravo je Sunak izazvao to takmičenje podnevši ostavku zbog niza vladinih skandala čime je podstakao i druge ministre da ga sede te na kraju "srušio" i samog Džonsona.

Ipak, iako ga smatraju boljim javnim govornikom, meta je kritika zbog fiskalne nepopustljivosti kad je reč o borbi protiv ekonomske krize, a sputava ga i imidž bogatog tehnokrate. Sunaka optužuju i za izdaju jer je srušio s vlasti torijevskog junaka Bregzita Džonsonsa, piše Hina.

Tras s druge strane uporno šalje jasnu poruku, obećava velika smanjenja poreza i kloni se kritika Džonsona. 

"Ona je bolja političarka. Pitate li me u čemu je ključ kampanje Liz Tras, odmah ću vam reći: 'smanjenje poreza, a ne milostinja'. Sasvim jasno. U tome nema ničega što bi išlo Sunaku u prilog", rekao je Džon Kurtis, politolog sa Univerziteta u Glazgovu, za AFP.

Po njegovom mišljenju, Tras torijevcima uspešno prenosi "tradicionalnu konzervativnu poruku", a smatra da Sunak ostavlja utisak da se slabije nosi s pritiskom. 

"Može se videti da je ona duže u ovoj igri", dodao je.

Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth

 

Tras (47) opisuje svoj uspon na vrh britanske politike kao "putovanje". Kritičari kažu da je ambiciozna oportunistkinja. Potiče iz levičarske porodice i prvo se pridružila centrističkim liberalnim demokratima da bi potom prešla desnim konzervativcima.

Godine 2016. vodila je kampanju za ostanak zemlje u Europskoj uniji, ali brzo "okrenula kaput" i postala jedna od najvećih pobornica Bregzita nakon referenduma. Kada je Britanija izišla iz EU, Džonson ju je zadužio za pregovore o novim sporazumima o slobodnoj trgovini, a prošle godine imenovao ju je ministarkom spoljnih poslova.

Sunak (42), unuk indijskih useljenika, odrastao je kao sin lekara u Sautemptonu Southamptonu, na južnoj obali Engleske. Pohađao je prestižni Vinčester koledž i potom Okford. Postao je ministar finansija početkom 2020, zasluživši ubrzo pohvale zbog predvođenja programa vladinih potpora građanima i preduzećima pogođenim pandemijom korona
virusa.

Oko 200.000 članova Konzervativne stranke glasuju tokom letnjih meseci za kandidata koji će zameniti Džonsona na dužnosti predsednika stranke i predsednika vlade. Oko 57 odstočlanova stranke (većinom muškarci, belci i starije životne dobi) kažu da su glasali, a 38 odsto to još nije učinilo. Tras, koja je sasvim desno u političkom spektru i rado se poziva na Margaret Tačer, po istoj anketi ima 37 postotnih bodova prednosti među onima koji su već glasali (68 odsto napram 31 posto za Sunaka).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa