Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski: Zaporožje na korak od katastrofe, Putin odobrio novi koncept spoljne politike

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/09/2022

-

08:46

RAT U UKRAJINI Zelenski: Zaporožje na korak od katastrofe, Putin odobrio novi koncept spoljne politike
RAT U UKRAJINI Zelenski: Zaporožje na korak od katastrofe, Putin odobrio novi koncept spoljne politike - Copyright Tanjug AP/Kostiantyn Liberov, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Počeo je 194. dan rata u Ukrajini. Predsednik Ukrajine rekao je sinoć da je vojska zauzela naselja na jugu i istoku zemlje, dok je iz Generalštaba saopšteno da je ukrajinska vojska uspešno odbila napade ruskih trupa u Donjeckoj oblasti, ali da ruske snage nastavljaju ofanzivu u pravcu Bahmuta i Avdijevke. Ukrajina nastoji da se dodatno naoruža, pa je premijer Denis Šmigal predložio nemačkom kancelaru Olafu Šolcu načine na koje bi Nemačka mogla da snabdeva Kijev tenkovima Leopard 2. Dok iz Rusije poručuju da će sa Zelenskim razgovarati o načinu na koji će se primeniti ruski uslovi za rešavanje situacije u Ukrajini, predsednik Ukrajine od EU traži novi paket sankcija prema Rusiji.

Ključni događaji:

  • Ukrajinske snage zauzele naselja na jugu i istoku
  • Zelenski zatražio da Evropska komisija pripremi novi "sveži" paket sankcija prema Rusiji
  • Rogov: Misija IAEA planira da napusti nuklearku Zaporožje do utorka
  • Nastavljene borbe kod Hersona i Donjeckoj oblasti

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.10 Zelenski: Zaporožje po drugi put na korak od katastrofe

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je novo isključenje struje koje povezuje Zaporošku nuklearnu elektranu sa nacionalnom mrežom po drugi put dovelo nuklearnu elektranu na korak od radijacijske katastrofe. Zelenski je rekao da je za to odgovorno novo rusko granatiranje, preneo je Rojters.

"Ponovo, po drugi put, zbog ruske provokacije, stanica Zaporožje bila je na korak od radijacijske katastrofe", rekao je on u svojoj večernjoj video poruci.

Prema njegovim rečima, granatiranje teritorije oko nuklearne elektrane znači da Rusiju nije briga šta će reći Međunarodna agencija za atomsku energiju i da nije zabrinuta šta će odlučiti međunarodna zajednica. Rusija i Ukrajina optužuju jedna drugu za granatiranje teritorije oko nuklearne elektrane Zaporožje, najveće nuklearke u Evropi.

23.04 Odložen ruski referendum u Hersonu

Ruske vlasti u ukrajinskom gradu Hersonu saopštile su danas da je odložen referendum o pripajanju tog dela Ukrajine Rusiji.

"Do odlanja je došlo zbog nesigurne bezbednosne situacije", rekao je pomoćnik načelnika lokalne administracije Kiril Stremusov, prenosi BBC.

On je naveo da je glavni most u Hersonu trenutno neupotrebljiv jer je znatno oštećen u bombardovanju ukrajinske vojske. Ukrajina i zapadni saveznici ranije su saopštili da neće priznati rezultat tog referenduma. 

22.42 IAEA: Rezervni dalekovod za Zaporožje namerno isključen

Rezervni dalekovod koji snabdeva rusku elektranu Zaporožje (ZNPP) u Ukrajini namerno je isključen radi gašenja požara, ali nije oštećen, saopštila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) pozivajući se na informacije koje je dostavila Ukrajina. ZNPP nastavlja da dobija struju koja joj je potrebna za bezbednost iz svog jedinog operativnog reaktora, navodi se u saopštenju IAEA, preneo je Rojters. Ukrajina je obavestila IAEA da će rezervni dalekovod biti ponovo povezan kada požar bude ugašen.

22.15 Zelenski: Tras uvek na prosvećenoj strani evropske politike

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je buduća britanska premijerka Liz Tras uvek bila na prosvećenoj strani evropske politike i da se Kijev raduje daljoj saradnji sa njom.

"U Ukrajini je dobro poznajemo. Ona je uvek bila na prosvećenoj strani evropske politike", rekao je Zelenski u svom večernjem video obraćanju nakon što je prethodno opširno i pohvalno govorio o njenom prethodniku Borisu DŽonsonu, preneo je Rojters.

"Verujem da ćemo zajedno moći da učinimo mnogo više za odbranu naših naroda i neuspeh svih destruktivnih ruskih napora", istakao je on.

22.10 Putin odobrio koncept humanitarne politike u inostranstvu

Predsednik Rusije Vladimir Putin odobrio je Koncept humanitarne politike Rusije u inostranstvu. Dokument je objavljen na zvaničnom portalu pravnih informacija, preneo je Sputnjik. Ukaz predsednika je stupio na snagu danom potpisivanja.

Ciljevi humanitarne politike Ruske Federacije u inostranstvu su, kako se navodi u dokumentu,  "formiranje i jačanje objektivne percepcije Rusije u svetu, unapređenje shvatanja istorijskog puta, uloge i mesta Rusije u svetskoj istoriji i kulturi i širenje kontakata među ljudima".

Ističe se da je humanitarna politika neodvojivi deo spoljne politike Rusije. Među njenim zadacima su "formiranje ideje o Rusiji kao državi koja pažljivo čuva svoju bogatu istoriju i kulturno nasleđe, tradicionalne duhovne i moralne vrednosti, zaštita, očuvanje i promocija tradicije i ideala svojstvenih ruskom svetu".

18.26 Novaja gazeta izgubila medijsku licencu 

Vodeće ruske nezavisne novine "Novaja gazeta" izgubile su danas medijsku licencu na osnovu odluke suda u Moskvi koji je podržao predlog vlasti da se tim novinama onemogući izlaženje, javio je Rojters.

Ruski medijski regulator Roskomnadzor tražio je od suda da ukine licencu listu "Novaja gazeta" zbog toga što na vreme nije vlastima dostavila statut.

16.35 Rusija zabranila ulaz Šonu Penu i Benu Stileru

Rusija je zabraninla američkim glumcima Šonu Penu i Benu Stileru ulazak u zemlju, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova. Holivudske zvezde su se našle na spisku od 25 američkih državljana koji su dodati na spisak sankcionisanih, kao odgovor na nove lične sankcije Vašingtona protiv Rusa. Ben Stiler i Šon Pen otovreno su pokazali protivljenje ruskom napadu na Ukrajinu i pružili podršku Kijevu. Stiler je nedavno boravio u Ukrajini gde se satao sa predsednikom Volodimirom Zelenskim, dok je Pen, koji je snimao u toj zemlji u vreme kada je počeo rat, dao niz izjava u kojima pdoržava Kijev i izražava uverenje u pobedu Ukrajine.

Ukrainian Joint Forces Operation Press Service via AP

 


16.20 Makron: Jedino povlačenjem Rusa bi Zaporožje bilo bezbedno

Predsednik Francuske Emanuel Makron razgovarao je danas telefonom s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim kojem je preneo da je jedini način da se povrati bezbednost nuklearke Zaporožje povlačenje ruskih snaga s tog područja, saopštila je Jelisejska palata. Kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu Jelisejske palate, Makron je istakao da je od izuzetne važnosti da se sačuva sigurnost i bezbednost nuklearnih postrojenja.

14:14 Papa: Neću uskoro posetiti Moskvu i Kijev

Papa Franja saopštio je danas da neće biti u mogućnosti da uskoro poseti Moskvu i Kijev, kao ni da prisustvuje okupljanju verskih lidera u Kazahstanu od 13. do 15. septembra na osnovu preporuke lekara zbog problema sa kolenom. Papa je rekao, u intervjuu za CNN na portugalskom, da održava kontakte sa Moskvom i Kijevom putem telefona jer nešto mora biti preduzeto da bi se teška situacija rešila. U julskom intervjuu za Rojters, papa je rekao da bi želeo da poseti Moskvu i Kijev radi promovisanja mira.

13.10 Rusi tvrde da su ukrajinske snage granatirale Energodar

Kijev nastavlja s provokacijama u nuklearnoj elektrani Zaporožje s ciljem da stvori opasnost od nuklearne katastrofe, uprkos pisustvu misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane. Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov izjavio je i da su ukrajinske snage protekle noći dva puta granatirale grad Energodar, u čijoj blizini je nuklearka.

13.00 Borelj: EU ne može u potpunosti da se izoluje od Rusa

Šef diplomatije Evrospke unije Žozep Borelj izjavio je danas da će EU regulisati priliv ruskih građana koji dolaze u zemlje evropskog bloka, ali da ne može u potpunosti da se izoluje od Rusa, prenela je RIA Novosti. "Čuo sam priče da Rusi neće postati veće demokrate jer su došli kod nas i da zato nema potrebe da im se izdaju vize. Ali, ne možemo zabraniti ruskim građanima da dolaze kod nas, u naše zemlje - to nije ono su se što ministri EU dogovorili u Pragu 31. avgusta", rekao je Borelj na konferenciji za novinare u Pragu.

Euronews TV

12.07 Referendum u Hersonu odložen iz bezbednosnih razloga

Proruski zvaničnik iz ukrajinskog regiona Herson Kiril Stremousov rekao je danas da je referendum o priključenju Rusiji odložen zbog bezbednosne situacije, preneo je TAS S. Stremousov je rekao da važan most Antonovski, koji ide preko reke Dnjepar u blizini grada Herson, ne može više da se prelazi zbog višenedeljnog ukrajinskog granatiranja, preneo je Rojters. Skoro ceo region Herson od marta drže ruske snage.

10.25 Misija IAEA napustila Zaporožje

Delegacija Međunarodne agencija za atomsku energiju napustila je elektranu Zaporožje, ali su u njoj ostala dva člana misije koji će biti stalni posmatrači. Nakon inspekcije u Zaporožju, direktor IAEA Rafael Grosi je rekao novinarima da su stručnjaci izvršili početnu procenu, videli "ključne stvari", kao i da planiraju da ostanu u postrojenju, navodi TASS.

Televizija "Rusija 24" najavljuje da će IAEA objaviti izveštaj o NE Zaporožje u utorak.

Associated Press

09.30 Volodin: Žene da se presele iz Ukrajine kako ne bi bile mobilisane

Predsednik ruske Državne dume Rusije Vjaceslav Volodin pozvao je danas žene koje žive u Ukrajini da se presele u bilo koju drugu zemlju kako ne bi bile mobilisane i ocenio da su žene za Vašington i Brisel samo potrošni materijal.

"Sve dok Ukrajinke imaju priliku da napuste zemlju, trebalo bi da je iskoriste i da se presele u bilo koju drugu zemlju, inače će se sve završiti mobilizacijom i bićete poslati na klanje", naveo je Volodin na Telegramu. On je podsetio da je Kijev odlučio da od 1. oktobra stavi žene, uključujući trudnice i one sa malom decom, u vojni registar, prenosi TASS. "Vašington i Brisel zahtevaju da Zelenski vodi rat do poslednjeg Ukrajinca. Za njih su žene samo potrošni materijal", ocenio je Volodin.

08.46 Peskov: Rusija radi na novom konceptu spoljne politike

Na novom konceptu spoljne politike Ruske Federacije se uveliko radi, s obzirom na to da se vrlo brzo menjaju međunarodne okolnosti i stvara se nova svetska realnost, rekao je danas portparol Kremlja Dmitri Peskov na Istočnom ekonomskom forumu (EEF). On je rekao da nema potrebe da se žuri za izradom tog dokumenta, ali je dodao da su mnoge zemlje iskazale otvoreno neprijateljstvo prema Rusiji.

08.30 Zelenski: U toku istraga zbog eksplozije bacača granata

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je pokrenuta istraga nakon što je eksplodirao bacač granata na dečjoj zabavi u gradu Černigov. Najmanje 15 ljudi, uključujući i osmoro dece, ranjeno je u nesreći na nenajavljenoj izložbi vojne opreme u severnom ukrajinskom gradu, saopštili su lokalni zvaničnici. Nesreća se dogodila u subotu, a u bolnici je u nedelju bilo četvoro povređenih, preneo je Rojters.

08.00 Zelenski: Ukrajinske snage zauzele naselja na jugu i istoku

Ukrajinske snage zauzele su dva naselja na jugu, jedno na istoku zemlje, kao i dodatnu teritoriju u istočnoj Ukrajini, izjavio je večeras predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. On nije precizirao o kojim je teritorijama reč i nije rekao kada se to dogodilo, osim što je naveo da je primio "dobar izveštaj" na sastanku sa vojnim komandantima i šefovima obaveštajne službe danas, prenosi Rojters.

07.45 Šmigal i Šolc o isporuci nemačkih tenkova Leopad 2

Ukrajinski premijer Denis Šmigal predložio je nemačkom kancelaru Olafu Šolcu na današnjem sastanku u Berlinu načine na koje bi Nemačka mogla da snabdeva Kijev tenkovima Leopard 2.
''Razgovarali smo o tom pitanju. Čak smo predložili načine na koje bi Nemačka mogla da isporuči ove tenkove Ukrajini“, rekao je Šmigal, prenele su RIA Novosti.

06.35 Moskva: Sa Zelenskim možemo da razgovaramo o našim uslovima

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da Rusija ima o čemu da razgovara s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, a to je "način na koji će se primeniti ruski uslovi za rešavanje situacije u Ukrajini". On je dodao da su ruski uslovi "apsolutno" ostali nepromenjeni. "Specijalna operacija ide po planu, svi ciljevi će biti ispunjeni", poručio je Peskov.

06.20 Zelenski razgovarao sa Ursulom fon der Lajen

Predsednik Ukrajine Volodmir Zelenski je zatražio da Evropska komisija pripremi novi "sveži" paket sankcija prema Rusiji. Zelenski je na Tviteru naveo da je razgovaro telefonom sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i da su razgovarali o finansijskoj pomoći Ukrajini, kao i o sankcijama koje bi uključivale zabranu izdavanja viza za građane Rusije. Takođe, navodi da su koordinisali korake da ograniče ruski profit od izvoza nafte i gasa.

06.05 Rogov: Misija planira da napusti elektranu do utorka

Članovi misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koji su ostali da rade u nuklearki Zaporožje, planiraju da napuste postrojenje do 6. septembra, ali bi mogli i da produže boravak u elektrani, saopštio je danas Vladimir Rogov, član saveta proruske uprave u Zaporoškoj oblasti.

Komentari (0)

Evropa