Evropa

London demantuje Putina da je malo žita iz Ukrajine stiglo u siromašne zemlje

Komentari

Autor: Tanjug

11/09/2022

-

11:57

London demantuje Putina da je malo žita iz Ukrajine stiglo u siromašne zemlje
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Britansko Ministarstvo odbrane demantovalo je danas tvrdnje ruskog predsednika Vladimira Putina da je u siromašne zemlje stigla jako mala količina žitarica izvezenih iz Ukrajine prema sporazumu, uz posredovanje UN.

Pozivajući se na podatke UN, britansko Ministarstvo navodi na Tviteru da je oko 30 odsto izvezenog žita dopremljeno državama sa niskim i srednjim prihodima u Africi, Aziji i na Bliskom istoku.

Putin je u sredu izjavio, ne citirajući izvore, da su samo dva od 87 brodova sa 60.000 tona različitih poljoprivrednih proizvoda, stigla u siromašne zemlje.

Sporazum o izvozu žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka, postignut uz posredovanje UN i Turske, počeo je da se primenjuje prošlog meseca, podsetio je Rojters.

"Rusija namerno sprovodi strategiju dezinformisanja pošto pokušava da skine sa sebe krivicu za pitanja nesigurnosti u snabdevanju hranom, diskredituje Ukrajinu i umanji protivljenje svojoj invaziji", saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane u dnevnom izveštaju o situaciji u Ukrajini.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

11.09.2022 13:54

Зар има ико да ишта верује "Лондону"?

Evropa