Evropa

Kralj Čarls III priredio prijem u Bakingemskoj palati

Komentari

Autor: Tanjug

18/09/2022

-

22:09

Kralj Čarls III priredio prijem u Bakingemskoj palati
Tanjug/AP/Markus Schreiber - Copyright Tanjug/AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Kralj Čarls Treći priredio je večeras prijem u Bakingemskoj palati za svetske lidere uoči sutrašnje sahrane britanske kraljice Elizabete II.

Predsednici, premijeri i članovi kraljevske porodice iz celog sveta okupili su se kao gosti britanskog monarha, preneo je britanski list "Gardijan".

Pozvano je oko 200 do 250 lidera, od kojih je većina dovela svoje supruge, uključujući predsednika SAD Džozefa Bajdena, koji je došao sa suprugom Džil i predsednika Francuske Emanuela Makrona kome se pridružila njegova supruga Brižit.

Među zvanicma su bili i predsednik Irske Majkl D. Higins, premijerka Velike Britanije Liz Tras, premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern i kanadski premijer Džastin Trudo, preneo je BBC.

Sahrana britanske kraljice Elizabete biće održana sutra u prisustvu više od 500 zvaničnika.

U Britaniji održan nacionalni minut ćutanja

Tačno u 20 časova po britanskom vremenu u Velikoj Britaniji je održan nacionalni minut ćutanja u znak sećanja na kraljicu Elizabetu II.

Tanjug/AP/Martin Meissner

 

Najveća sat kula na svetu sa zvonikom, londonski Big Ben, nije, kako je planirano, označio početak minuta ćutanja i potom i njegov kraj, preneo je BBC.

Sahrana britanske kraljice Elizabete biće održana sutra u prisustvu više od 500 zvaničnika, a događaj, koji mediji nazivaju "sahranom veka", za londonsku policiju biće logistički i bezbednosni izazov najvišeg nivoa.

Big Ben bi sutra trebalo da zvoni tokom sahrane u intervalima od jednog minuta dok državna pogrebna povorka bude polazila iz Vestminsterske opatije.

Danas je četvrti i poslednji ceo dan, kada se kovčeg kraljice Elizabete nalazi u Vestminsterskoj palati u Londonu, kako bi hiljade građana moglo da oda poštu kraljici.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa