Evropa

Pavićević: Đukanović se ponašanja kao Al Kapone, prekršio je Ustav

Komentari

Autor: Tanjug

25/09/2022

-

11:42

Pavićević: Đukanović se ponašanja kao Al Kapone, prekršio je Ustav
Pavićević: Đukanović se ponašanja kao Al Kapone, prekršio je Ustav - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić, Tanjug/Služba za informisanje Predsednika Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije Vladimir Pavićević, ocenio je da je predsednik Crne Gore Milo Ðukanović prekršio Ustav, jer nije dao mandat za sastav nove vlade Miodragu Lekiću.

Pavićević je za Tanjug rekao da je Ðukanović kao predsednik države imao obavezu da mandat za sastav nove vlade da osobi za koju se utvrdi da ima veliku šansu da formira vladu.

"Dan uoči Ðukanovićeve odluke da ne da mandat, stiglo mu je pismo u ime pregovarača koje čine predstavnici većine u skupštini, 41 poslanik, u kojem je obavešten da postoji saglasnost te aspolutne većine poslanika da se da mandat Miodragu Lekiću", rekao je Pavićević.

Dodao je da nigde ne piše da su za to potrebni potpisi, te podsetio da je i predsednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović dobio mandat bez potpisa.

Pavićević kaže da je Ðukanović prekršio Ustav i postavlja pitanje zašto nije dao mandat za sastav vlade Lekiću kada je, kako kaže, svima u Crnoj Gori očigledno da je postojala apsolutna većina poslanika da se mandat da Lekiću.

"I građani Crne Gore kažu ''vidi ovaj Milo kao neki Al Kapone ne drži se pravila zakona nego radi kako hoće, a gde je Ustav, gde su zakoni?'' Prema tome, nema dileme da je Milo prekršio Ustav i otud institucionalna reakcija na ovo Al Kaponeovsko ponašanje jeste inicijativa za Milovo razrešenje sa pozicije predsednika države koja je potpuno legitimna i odgovara ovome što je prekršio Ustav ne dajući mandat za sastav vlade Lekiću", rekao je Pavićević.

Pavićević, koji je i savetnik potpredsednika Vlade Crne Gore, smatra da će ova situacija da se razreši vanrednim parlamentarnim izborima i vanrednim ili redovnim predsedničkim izborima, koji će biti sledeće godine.

"Ðukanović će biti predsednik dok ga ili ne razreše ili dok ne dođe momenat za redovne izbore, koji su na proleće sledeće godine", kazao je Pavićević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa