Evropa

Orban: Mađarska Vlada će biti prva koja će pitati svoj narod o sankcijama Rusiji

Komentari

Autor: MTI / Tanjug

26/09/2022

-

17:50

Orban: Mađarska Vlada će biti prva koja će pitati svoj narod o sankcijama Rusiji
Orban: Mađarska Vlada će biti prva koja će pitati svoj narod o sankcijama Rusiji - Copyright Tanjug/AP/Zoltan Mathe/MTI

veličina teksta

Aa Aa

Mađarska je danas jača nego ikad od pada komunistickog režima, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban u govoru pred parlamentom na početka jesenjeg zasedanja i dodao da će vlada pitati građane da se izjasne o sankcijama Rusiji.

Iako su sankcije nanele štetu zemlji vlada bi možda uspela da obezbedi da Mađarska izađe iz krize još jača, poručio je Orban, prenosi agencija MTI.

On je, međutim, najavio da će vlada Mađarska biti prva koja će pitati svoj narod da se izjasni o sankcijama uvedenim Ruskoj Federaciji kao odgovor na rat u Ukrajini.

"EU često optužuje Mađarsku da krši evropske vrednosti, ali najviša evropska vrednost je demokratija. O sankcijama su odlučivale briselske birokrate i evropska elita. One nisu usvojene u demokratskom procesu. Od građana evropskih zemalja nije zatraženo mišljenje, iako oni plaćaju cenu sankcija", rekao je Orban.

"Evropa će najgore proći"

Najavio je da vlada Mađarske pokreće tzv. nacionalne konsultacije, javno istraživanje koje bi trebalo da doprinese da se proceni mišljenje građana o sankcijama i da se vidi da li će podržati nove sankcije. On je upozorio da će Evropa najgore proći ukoliko se situacija ne promeni.

"Evropljani su postali siromašniji, sankcije nisu uspele da bace Rusiju na kolena, a što je najgore, kraj rata nije na vidiku", rekao je Orban i ocenio da je rat u Ukrajini, koji je u startu bio "lokalni sukob" izmedu Rusije i Ukrajine, zbog sankcija zapada postao "globalni ekonomski rat" koji preti da uruši evropsku i globalnu ekonomiju. Orban je predočio da je sve veći broj zemalja koje postaju žrtve rata u Ukrajini.

Tanjug/AP/Zoltan Mathe/MTI

 

"Pred nama je lokalni oružani sukob i globalni ekonomski rat. Dok SAD i EU snabdevaju Ukrajinu oružjem i novcem, ruske rezerve materijalnih sredstava i ljudstva su beskrajne", ukazao je Orban.

On je rekao da se može očekivati da će se rat u susedstvu Mađarske nastaviti i ove i sledeće godine.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Марија

27.09.2022 07:07

Србија исто да уради. Народ је суверен у свој држави а не бриселска администрација!

Evropa