Evropa

Prvi rezultati izbora u Letoniji: Pobeda za stranku Novo jedinstvo, ali premijeru potrebno još podrške

Komentari

Autor: Euronews, Reuters

02/10/2022

-

12:27

Prvi rezultati izbora u Letoniji: Pobeda za stranku Novo jedinstvo, ali premijeru potrebno još podrške
Tanjug/AP/Roman Koksarov - Copyright Tanjug/AP/Roman Koksarov

veličina teksta

Aa Aa

Stranka desnog centra Novo jedinstvo letonskog premijera Krišjanisa Karinša pobedila je na parlamentarnim izborima održanim u subotu. Preliminarni rezultati pokazuju da je ova stranka osvojila 19 odsto glasova, što je stavlja u poziciju da povede drugu koalicionu vladu. 

Kako piše Euronews, sa 91 odsto prebrojanih okruga, rezultati znače da će Letonija zajedno sa svojim baltičkim susedima Litvanijom i Estonijom nastaviti da vodi istu politiku i gura Evropsku uniju u zauzimanju odlučnog stava protiv Rusije. 

Karinševa partija ponovo je osvojila najviše glasova građana, ali s obzirom na to da su članovi sadašnje koalicije na putu da osvoje 42 od ukupno 100 mesta u letonskom parlamentu, Karnišu će biti potrebni dodatni saveznici kako bi ostao na mestu premijera. Čak devet partija osvojilo je dovoljno glasova da uđe u parlament. 

Nakon kampanje u kojoj su dominirali bezbednosni problemi uzorkovani ruskom agresijom na Ukrajinu, Karinš je rekao za Rojters da će raditi na stvaranju koalicije istomišljenika. 

"Uveren sam da ćemo uspeti da pronađemo takvo rešenje. Prvo i najvažnije svima je na umu kako da prebrodimo zimu, ne samo u Letoniji već i širom EU, i da svi ostanemo ujedinjeni iza Ukrajine i da ne odustanemo pred teškoćama", rekao je on.

Karinš je inače prvi letonski šef vlade koji je služio tokom celog četvorogodišnjeg mandata. Ovaj 57-godišnjak je dvojni državljanin SAD i Letonije, a njegova politika koja se tiče Moskve uključuje i ograničavanje ulaska ruskih državljana koji putuju iz Rusije i Belorusije.

"Ne vidim šanse da bilo koja vlada u Letoniji prestane da podržava Ukrajinu - to nije stav male grupe političara, ovo je stav našeg društva", rekao je on.

Ali, njegova pobeda bi mogla da proširi jaz između letonske većine u zemlji i manjine koja govori ruski jezik oko njihovog mesta u društvu, usred široko rasprostranjenog besa zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa