Evropa

Rampa za ruske državljane: Estonija, Letonija i Litvanija uvode strogo ograničenje ulaska u te zemlje

Komentari

Autor: Euronews

07/09/2022

-

23:23

Rampa za ruske državljane: Estonija, Letonija i Litvanija uvode strogo ograničenje ulaska u te zemlje
EPA/VALDA KALNINA - Copyright EPA/VALDA KALNINA

veličina teksta

Aa Aa

Estonija, Letonija i Litvanija će ograničiti ulazak ruskim državljanima zbog invazije na Ukrajinu, i očekuje se da će dogovorene mere sa sastanka nordijskih i baltičkih ministara inostranih poslova, stupiti na snagu narednih nedelja. Biće izuzeti samo slučajevi iz "humanitarnih ili porodičnih razloga. 

"Odluke naših zemalja su efikasne kada su koordinisane i usklađene", kaže ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrijelius Landsbergis.

"Drugim rečima, primenjujemo ista pravila u svim državama. Osoba koja je pokušala da uđe u jednu državu i ne dobije dozvolu za ulazak, ne bi mogla da vozi 200 kilometara severno ili južno i pređe granicu".

Na nedavnom skupu EU o istom pitanju, države članice su se složile da suspenduju dugogodišnji sporazum o vizama sa Rusijom, ali nisu razmatrali potpunu zabranu ulaska. Neki učesnici najnovijih pregovora, uključujući i danskog ministra spoljnih poslova, rekli su da to nije dovoljno.

"Mislim da je provokativno videti ruske turiste, na primer, na evropskim plažama ili u kafićima evropskih prestonica, kada njihova država bombarduje ukrajinske gradove, ubija civile i čini ratne zločine," rekao je Jepe Kofod, a prenosi Euronews.

Otkako je Rusija napala Ukrajinu krajem februara, oko milion ruskih građana je legalno ušlo u EU, prema izveštaju granične agencije Fronteks. Većina je to učinila preko Finske ili Estonije. Kada jednom uđu u Evropu, ako imaju šengensku vizu, mogu slobodno da pređu u 26 drugih zemalja, uključujući i one koje nisu članice EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa