Evropa

Sijarto: Laži o diskriminaciji nekih grupa, ne mogu da podnesu uspeh Mađarske

Komentari

Autor: Tanjug

27/06/2021

-

18:18

Sijarto: Laži o diskriminaciji nekih grupa, ne mogu da podnesu uspeh Mađarske
Sijarto: Laži o diskriminaciji nekih grupa, ne mogu da podnesu uspeh Mađarske - Copyright Tanjug/AP/Marcus Brand

veličina teksta

Aa Aa

Liberalni tok pokrenuo je globalni napad lažnih vesti na Mađarsku u vezi sa nedavno usvojenim zakonom o zaštiti dece i oštrijim kaznama za pedofiliju, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto za radio Košut.

"Sve što kažu su laži, sve što kažu nema bilo kakve veze sa zakonom koji smo usvojili u interesu zaštite dece", rekao je on, preneo je MTI.

Zakon, dodao je Sijarto, navodi da deca moraju biti zaštićena od pedofila, s jedne strane, i da je obrazovanje dece u vezi sa seksualnom orijentacijom isključivo pravo roditelja, s druge strane.

"Sugestija liberalne struje da zakon diskriminiše neke grupe društva je laž", rekao je Sijarto.

On je istakao da oni ne mogu da podnesu da je mađarska vlada pobedila na tri parlamentarna izbora zaredom, da je Mađarska postigla jednu od najviših stopa ekonomskog rasta u Evropi pre krize i da su mere politike koje se bave izazovima krize sa koronavirusom među najuspešnijim, kako u ekonomskom, tako i u zdravstvenom smislu, pa pronalaze nešto pogrešno u svakom mađarskom zakonu, čak i pre nego što je tekst dostupan na mađarskom jeziku.

Mađarski parlament je nedavno izglasao amandmane na više zakona kojima se zabranjuje "prikazivanje i propagiranje rodnog identiteta različitog od pola po rođenju, promene pola i homoseksualnosti" osobama mlađim od 18 godina.

Ovaj zakon našao se kao diskriminatorni na udaru čelnika Evrospke unije, a Evropska komisija je najavila da će upotrebiti sva ovlašćenja koje ima na raspolaganju kako bi osigurala da se prava svih građana EU poštuju.

Preporuka za vas

Ursula fon der Lajen o mađarskom anti-LGBT zakonu: Sramotno! Verujem u EU u kojoj možete slobodno voleti koga kod želite
Novi zakon u Mađarskoj izazvao proteste LGBT zajednice – Predsednica EK zabrinuta
Protest u Mađarskoj, demonstranti traže od predsednika da poništi anti-LGBT zakon

Komentari (0)

Evropa