Evropa

NATO počinje vojnu vežbu za nuklearno odvraćanje: Letovi će biti iznad Belgije, Velike Britanije i Severnog mora

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2022

-

14:49

NATO počinje vojnu vežbu za nuklearno odvraćanje: Letovi će biti iznad Belgije, Velike Britanije i Severnog mora
Jens Stoltenberg, Džo Bajden i Pedro Sančez - Copyright Tanjug AP/Christophe Ena

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnici vazdušnih snaga iz NATO zemalja vežbaće nuklearno odvraćanje, u šta će biti uključeno nekoliko desetina aviona iznad severozapadne Evrope od ponedeljka, 17. oktobra, objavljeno je na sajtu NATO.

Vežba, koja će trajati do 30. oktobra, je rutinska i predstavlja periodičnu obuku, a nije povezana ni sa jednim svetskim događajem, dodaje se na sajtu Alijanse. Vežba se zove "Stedfast nun" (nepokolebljivo podne) i uključiće 14 zemalja i do 60 raznovrsnih letelica, uključujući i lovce četvrte i pete generacije.

Kao i prethodnih godina, učestvovaće američki bombarderi B52, a doleteće iz vazduhoplovne vaze Mino iz Severne Dakote. Trening letovi će se održati iznad Belgije, koja je domaćin vežbe, kao i iznad Severnog mora i Velike Britanije.

Neće biti korišćena bojeva municija. Domaćin vežbe "Stedfast nun" svake godine je druga NATO članica. "Ova vežba pomaže da nukleaerno odvraćanje ostane bezbedno, sigurno i efikasno", rekla je portparolka NATO Oana Lungesku.

I EUFOR pravi veliku vojnu vežbu

Misija EUFOR-a u Bosni i Hercegovini najavila je održavanje velike vojne vežbe "Brzi odgovor 2022", u periodu od 17. oktobra do 22. novembra.

Kako je navedeno, vojnici iz 20 zemalja okupiće se na toj vežbi kako bi demonstrirali sposobnost i odlučnost EUFOR-a da doprinese sigurnom okruženju za sve građane Bosne i Hercegovine, prenosi portal Klix.

Dodaje se da će, kao i prethodnih godina, EUFOR privremeno povećati trupe, vršiti pojačano patroliranje i izvoditi taktičke vežbe u odabranim urbanim i ruralnim područjima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa