Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski: Žestoke borbe vode se u dva ključna žarišta u Donbasu, Bahmutu i Soledaru

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/10/2022

-

08:27

RAT U UKRAJINI Zelenski: Žestoke borbe vode se u dva ključna žarišta u Donbasu, Bahmutu i Soledaru
RAT U UKRAJINI Zelenski: Žestoke borbe vode se u dva ključna žarišta u Donbasu, Bahmutu i Soledaru - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 235. dan rata u Ukrajini. Ipak, udarna vest je prethodnog dana došla iz Rusije iz Belgorodske oblasti gde su prema zvaničnim informacijama na vojnom poligonu dvojica regruta na obuci pucali i ubili 11 soba što je Moskva okarakterisala kao teroristički napad. U istoj pograničnoj oblasti juče je nakon ukrajinskog napada izbio i požar u skladištu goriva. Da li se Belorusija bliži otvorenom ulasku u rat, pitanje je koje se sve češće čuje nakon informacija da su prvi ešaloni stigli u ovu zemlju.

Ključni događaji:

  • 11 poginulih u pucnjavi na poligonu u Belgorodskoj oblasti koju je Moskva nazvala terorizmom
  • Mask najavio da će njegova kompanija nastaviti da plaća internet Ukrajini
  • Rusija optužuje Ukrajinu za granatiranje skladište goriva u Belgorodu
  • Lukašenko: Sukob u Ukrajini može biti rešen za nedelju dana
  • Obnovljeno upumpavanje sirove nafte u naftovod Družba
  • Predsednik SAD Džo Bajden odobrio je slanje oružja Ukrajini vrednog 725 miliona dolara 
  • Prvi ruski vojnici su stigli u Belorusiju

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobrodošli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.33 Ukrajina za Igora Strelkova nudi 100.000 dolara

Ukrajinska vojna obeveštajna služba nudi 100.000 dolara za bivšeg agenta Federalnie službe bezbednosti Rusije Igora Girkina.

"GUR (Ukrajinska vojna obeveštajna služba) jamči 100.000 dolara za zarobljenog Igora Girkina - Strelkova", objavilo je na Fejsbuku i drugim društvenim mrežama ukrajinsko Ministarstvo odbrane.

"Glavno obaveštajno odeljenje Ministarstva obrane Ukrajine jamči isplatu 100.000 dolara za transfer Igora Girkina (Strelkova) u ukrajinsko zarobljeništvo", objavilo je Ministarstvo na Fejsbuku.

22.43 Rogov: Ukrajina planira napad na Zaporožje sa više strana

Vladimir Rogov, predsednik grupe civilne grupe "Mi smo zajedno sa Rusijom", izjavio je danas da ukrajinske trupe napadom sa više strana pripremaju novi pokušaj da zauzmu nuklearku Zaporožje (ZNPP).

"Pretnja je realna jer vidimo da je najmanje 450 militanata pripadnika Snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine angažovano na obuci za prelazak Dnjepra", rekao je on za TASS.

22.40 Zelenski: Žestoke borbe se vode oko Soledara i Bahmuta

Žestoke borbe vode se oko dva grada u Donbasu - Soledara i Bahmuta, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

"Ključna žarišta u Donbasu su Soledar i Bahmut", rekao je Zelenski u svom večernjem video obraćanju, preneo je Rojters. Tamo se vode veoma žestoke borbe, istakao je on.

Grad Bahmut je bio sledeća meta ruskih oružanih snaga u njihovom napredovanju kroz region Donjecka otkako su u junu i julu zauzeli ključne industrijske gradove Lisičansk i Severodonjeck, prenela je agencija. Soledar se nalazi severno od Bahmuta.

21.10 Saliven: Bez taktike u slučaju nuklearnog oružja u Ukrajini

SAD neće koristiti taktiku "korak po korak" u slučaju da Rusija upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini, rekao je danas američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

"Upotreba nuklearnog oružja na bojnom polju u Ukrajini je upotreba nuklearnog oružja na bojnom polju u Ukrajini i mi nećemo koristiti taktiku korak po korak", rekao je on za CNN, preneo je TASS.
Portparolka ruskog ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova upozorila je 6. oktobra da Zapad raspiruje nuklearni rat i da bi predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski mogao da bude iskorišćen da uništi planetu.

19.34 Peskov: Putin sledeće nedelje održava redovan sastanak sa članovima Saveta bezbednosti Rusije 

Predsednik Rusije Vladimir Putin planira da sledeće nedelje održi redovan sastanak sa stalnim članovima Saveta bezbednosti Rusije (FSB), izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"To je redovan sastanak", rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje TASS-a da li je plan da se održi jedan od redovnih sastanaka sa stalnim članovima Saveta koji se obično održavaju svake nedelje ili sastanak sa svim članovima FSB. Putin je poslednji redovni sastanak Saveta održao 10. oktobra. Prethodni sastanak Saveta bezbednosti u punom sastavu održan je u maju.

19.00 Ukrajinski vojnici: Napadi se uglavnom dešavaju tokom noći ili rano ujutru

Ukrajinski vojnici su reporterima AFP, koji su na terenu, rekli da se sada vodi borba sa pirpadnicima prorusih snaga. Neprijateljske trupe "počinju sa napadima kada padne noć", rekao je jedan od vojnika a prenosi Gardijan.

"Imamo oo sedam ili osam napada i to rano ujutru, negde oko pet sati", rekao je on i dodao da je nedavno bio ranjen tako što ga je pogodio geler. 

Drugi vojnik, koji je u puku vozač, kazao je da od stresa i umora doživaljava halucinacije. Jedne večeri, rekao je, njegova jedinica je otvorila vatru mislieći da se nedaleko od njih nalazi ruski puk, ali onda su shvaitli da su pucali na gomilu balvana.

18.16 Kremlj: Putin ne planira da se sastane sa Grifitsom

Predsednik Rusije Vladimir Putin ne planira da se sastane sa zamenikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Martinom Grifitsom, koji će u Moskvi učestvovati na pregovorima o izvozu žita, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Ne", kratko je odgovorio Peskov na pitanje da li je taj sastanak planiran, preneo je TASS.
Neimenovani diplomatski izvor je ranije rekao ruskoj agenciji da je zvaničnik UN stigao danas u Moskvu kako bi učestvovao u razgovorima o izvozu žita.

17.40 Francuska obećala sisteme PVO za zaštitu ukrajinskih gradova

Francuska je danas obećala sisteme protivvazdušne odbrane za zaštitu ukrajinskih gradova od udara bespilotnih letelica, kao i prošireni program obuke za ukrajinske vojnike.

Francuska nastoji da promeni percepciju da vlada francuskog predsednika Emanuela Makrona zaostaje u vojnoj podršci Ukrajini protiv ruske invazije, navodi AP. Ministar odbrane Sebastijan Lekornu rekao je da će oko 2.000 ukrajinskih vojnika biti uključeno u vojne jedinice u Francuskoj, koji će se rotirati tokom nekoliko nedelja borbene obuke o logistici i o opremi koju snabdeva Francuska.

"Uočavamo činjenicu da će rat potrajati. Nova generacija vojnika takođe mora biti obučena, da izdrži iscrpljujuće borbe", rekao je Lekornu.

17.23 Danas iz Ukrajine isplovila četiri broda sa žitaricama

Četiri broda koja nose 140.000 tona poljoprivrednih proizvoda danas su napustila ukrajinske luke, saopštilo je ministarstvo infrastrukture te zemlje. Brodovi su krenuli iz Odese i Pivdenija, a njihove destinacije su Afrika, Azija i Evropa, prenosi Gardijan.

15.12 Peskov: NATO je de fakto ušao u sukob u Ukrajini

NATO je de fakto ušao u sukob u Ukrajini, ali to ne utiče na ciljeve Ruske Federacije, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu za TV kanal Rusija-1. "NATO je de fakto već ušao u ukrajinski sukob. Ali to ni na koji način ne utiče na sve naše ciljeve i planove. Operacija se nastavlja i biće dovedena do kraja", rekao je portparol Kremlja, a prenosi agencija TAS S. Peskov je u odgovoru na pitanje novinara koliko umešanost NATO-a u sukob otežava poziciju Rusije, rekao da je situacija "znatno teža".

Associated Press

15.03 U Belorusiju stiže 9.000 ruskih trupa

Belorusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da će nešto manje od 9.000 ruskih trupa biti raspoređeno u Belorusiji kao deo regionalnog grupisanja snaga radi zaštite beloruskih granica. Načelnik odeljenja ministarstva odbrane za međunarodnu vojnu saradnju Valerij Revenko napisao je na Tviteru da su prve ruske trupe počele da stižu juče u Belorusiju i da će pristizati narednih nekoliko dana. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je prošle sedmice da će beloruske i ruske trupe biti raspoređene u blizini granice sa Ukrajinom zbog pretnji iz te zemlje i sa Zapada.

14.22 Mosvka: Sprečeno napredovanje ukrajinskih snaga

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da su ruske snage sprečile napredovanje ukrajinskih snaga u oblastima Donjeck, Herson i Nikolajev. Kako navodi Ministarstvo, ruske snage su nanele značajne gubitke neprijatelju, preneo je Rojters. Dodaje se da ruske snage nastavljaju sa vazdušnim udarima na vojne i energetske ciljeve u Ukrajini, koristeći precizno navođeno oružje dugog dometa.

Associated Press

14.11 Zvaničnica UN: Silovanja deo vojne strategije

Zvaničnica Ujedinjenih nacija rekla je u petak da ruski vojnici "dobijaju vijagru kako bi silovali ukrajinske žene u nameri da ih dehumanizuju", prenela je agencija AFP. Prema rečima Pramile Paten, specijalne predstavnice UN za seksualno nasilje u sukobu, to je "namerna taktika" i deo "vojne strategije".

Paten je rekla da su UN potvrdile više od 100 slučajeva silovanja ili seksualnog napda u Ukrajini otkako je Rusija započela svoju invaziju u februaru 2022. Ona je dodala da je broj prijavljenih slučajeva samo "vrh ledenog brega" jer se seksualno nasilje uglavnom u ratu ne prijavljuje. Žrtve su, rekla je, prvenstveo žene, ali i muškarci i deca, prenosi "Biznis insajder".

12.59 Gladkov: U ukrajinskom napadu u regionu Belgoroda ranjene dve osobe

"U ukrajinskom granatiranju regiona Belgoroda na zapadu Rusije, povređeno je dvoje ljudi", saopštio je danas načelnik regiona Vjačeslav Gladkov. On je na Telegramu napisao da je na terenu u Belgorodu i okolini i da će kasnije saopštiti više detalja o napadu.

12.27 Sirene za vazdušnu opasnost širom Ukrajine

Sirene za vazdušnu opasnost aktivirale su se danas širom Ukrajine, saopštili su regionalni ukrajinski zvaničnici, kao i ukrajinski mediji. U Kijevu se čuju eksplozije, javila je ukrajinska agencija TSN. Takođe, ukrajinski mediji su izvestili o eksplozijama u Kirovogradskoj oblasti. Prema nezvaničnim podacima, sistem PVO je u funkciji.

Prema "Klimenko tajmu", sirene za vazdušnu opasnost su mogle da se čuju u svim regionima u zemlji. Vlasti u regionima Odesa, Nikolajev i Poltava, kao i u nekim zapadnim regionima, apelovali su na građane da ostanu u skloništima, preneo je TAS S.

Associated Press • Euronews Serbia

12.00 Velika Britanija: Rusija verovatno neće moći da obnovi zalihe raketa

Rusija verovatno neće moći da obnovi zalihe raketa, jer nema dovoljan kapacitet za proizvodnju napredne municije u količini koja može da prati njeno korišćenje, navodi se u najnovijem saopštenju britanskog ministarstva odbrane.

Ministarstvo je navelo da u napadima, kao što je bio onaj u prošli ponedeljak na gradove širom Ukrajine, u kojem je ispaljeno oko 80 krstarećih raketa, Rusija troši zalihe raketa koje neće moći da nadoknadi, što će uticati na ograničenje napada u budućosti, objavio je Gardijan.

08.10 Zelenski: Borba se nastavlja, najteže u regionu Donbasa

Ukrajinska vojska i dalje drže strateški istočni grad Bahmut uprkos ponovljenim ruskim napadima, dok je situacija u regionu Donbasa i dalje veoma teška, izjavio je sinoć predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. On je u video obraćanju rekao da su ruske rakete i bespilotne letelice nastavile da gađaju ukrajinske gradove, uzrokujući razaranja i žrtve, preneo je Rojters.

07.30 Reznjičenko: Granatiran Nikopolj, povređena jedan osoba

U noćašnjem granatiranju Nikopolja koje su izvele ruske snage, povređen je jedan muškarac, saopštio je načelnik Dnjepropetrovske oblasne vojne uprave Valentin Reznjičenko. Oštećeno je nekoliko gasovoda i dalekovoda, a pojedini delovi grada ostali su bez struje, prenosi Interfaks Ukrajina. Prema navodima Reznjičenka, na Nikopolj je ispaljeno više od 40 granata. Kao posledica napada izbilo je nekoliko požara koji su ugašeni. Oštećeno je blizu 30 višespratnica i privatnih kuća, industrijsko preduzeće i automobili.

06.50 Moskva: 11 poginulih u terorističkom napadu na poligonu u Belgorodskoj oblasti

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je na poligonu u Belgorodskoj oblasti izveden teroristički napad i da je tom prilikom 11 ljudi poginulo, a 15 ranjeno. Kako se navodi, dvojica terorista koja su izveli napad su likvidirana, a reč je o državljanima jedne od zemlje iz Zajednice nezavisnih država. Ruski odbrambeni resor navodi i da je teroristički napad izveden tokom izvođenja vatrene obuke, a teroristi su pucali na jedinice iz malokalibarskog oružja.  Šta je poznato o pucnjavi donosimo u odvojenoj vesti.

06.40 Ilon Musk se predomislio: Nastavićemo da plaćamo internet Ukrajini

Ilon Mask, najbogatiji čovek na svetu i osnivač SpaceX-a, predomislio se u vezi nedavne odluke da više ne finansira internet Ukrajincima preko svog sistema Starlink. "I dođavola.. iako Starlink i dalje gubi novac, a druge kompanije dobijaju milijarde dolara poreskih obveznika, nastavićemo da finansiramo ukrajinsku vladu", napisao je Mask na Tviteru. Šta je prethodilo ovoj odluci čitajte u odvojenom tekstu.

06.25 Požar u skladištu goriva posle ukrajinskog napada u Belgorodu

Požar koji je izbio u skladištu goriva u Belgorodu na zapadu Rusije kao posledica ukrajinskog granatiranja, je ugašen, saopštile su juče ruske hitne službe. "Požar je ugašen kod rezervoara od 3.000 kubnih metara. Niko nije povređen", rekao je portparol hitnih službi za TASS. Prethodno je načelnik regiona Belgoroda Vjačeslav Gladkov napisao na Telegramu da je jedna od raketa pogodila skladište goriva, ali da nema opasnosti od širenja požara.

06.20 Obnovljeno upumpavanje sirove nafte u naftovod Družba

Poljski operater naftovoda Družba PERN saopštio je juče da je obnovljeno upumpavanje sirove nafte u oštećeni gasovod Družba. Poljski operater naftovoda Družba PERN objavio je 12. oktobra da je detektovao curenje na jednoj liniji cevovoda kojim se transportuje nafta iz Rusije u Evropu, što je pojačalo zabrinutost za energetsku bezbednost Evrope nakon curenja na sistemu gasovodu Severni tok.

06.00 Poljanski: Ugovor o žitu verovatno neće biti produžen

Malo je verovatno da će sporazum o žitu, koji ističe u novembru, biti produžen u trenutnoj situaciji, izjavio je juče prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski. Paket dokumenata koji se odnose na rešavanje pitanja snabdevanja hranom i đubrivom na svetskim tržištima potpisan je 22. jula u Istanbulu između Rusije, Turske, Ukrajine i Ujedinjenih nacija. "Ne bih želeo u ovom trenutku da pravim pretpostavke, ali da budem iskren, ne bih mnogo računao na produženje ovog sporazuma u situaciji u kojoj se sada nalazimo“, rekao je Poljanski u emisiji "Solovjov lajv“, prenosi TAS S.

Komentari (0)

Evropa