Evropa

Verbalni rat Grčke i Turske posle šokantnih slika na granici: Otkrivena 92 potpuno naga migranta među kojima su i deca

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Gardijan

17/10/2022

-

17:07

Verbalni rat Grčke i Turske posle šokantnih slika na granici: Otkrivena 92 potpuno naga migranta među kojima su i deca
Verbalni rat Grčke i Turske posle šokantnih slika na granici: Otkrivena 92 potpuno naga migranta među kojima su i deca - Copyright AP Photo/Giannis Papanikos

veličina teksta

Aa Aa

Agencija UN za izbeglice (UNHCR) zahteva hitnu istragu o otkriću 92 naga migranta na kopnenoj granici Grčke i Turske, nazivajući incident "šokantnim" i navodeći da su ih ovi prizori "duboko uznemirili". Turska i Grčka međusobno se optužuju za incident. Dok Atina tvrdi da odnos turkse prema migrantima predstavlja "sramotu za civilizaciju", iz Ankare stižu opštužbe da Grčka nasilno potiskuje migrante koji ulaze u zemlju kopnenim putem. 

Muškarci, uglavnom iz Avganistana i Sirije, pronađeni su blizu granice nakon što su prešli reku Evros u gumenom čamcu, saopštila je grčka policija. Među migrantima su bila i deca, rekao je portparol UNHCR-a Gardijanu.

"Tražimo potpunu istragu jer okolnosti nisu jasne. Uvek smo protiv ponižavajućeg i okrutnog postupanja, a ono što smo videli je šokantno", rekla je Stela Nanu, portparol agencije u Atini.

Paulina Bakula, portparol UNHCR na globalnom nivou, navela je da su službenici Fronteksa izvestili tu agenciju kako su migranti pronađeni goli, a neki su imali vidljive znake povreda.

Ona je dodala da su iz Fronteksa, zajedno sa grčkim vlastima, pružili pomoć pronađenim ljudima, kao i da je o celom slučaju obavešten i službenik za osnovna ljudska prava UNHCR-a.

Njima su odmah udeljeni hrana, odeća i ukazana im je prva pomoć, a od subote se nalaze u policijskoj i graničnoj stanici Feres. Očekuje se da će narednih dana biti prebačeni u centar za prijem i identifikaciju Filakio u blizini Orestijade, najsevernijeg grada Grčke, gde se zvaničnici UNHCR-a nadaju da će razgovarati sa njima.

Postavlja se, međutim, pitanje odakle 92 naga migranta na teritoriji Grčke, blizu severne granice sa Turskom i ko ih je tu "isporučio". Iz zvanične Atine za celu situaciju optužuju Tursku, koja negira umeštanost i jednako uzvraća optužbe.

Međusobne optužbe Grčke i Turske

U saopštenju grčke policije stoji kako su im migranti rekli da su dovedeni u tu oblast u tri turska vojna vozila, a da im je onda naređeno da skinu odeću pre nego što se ukrcaju u čamce na naduvavanje. Svedočenja su, kako se tvrdi, data tokom zajedničke istrage koju su grčke vlasti vodile sa zvaničnicima Fronteksa.

Ministar za azil i migracije Notis Mitrakis je u subotu na svom Tviter nalogu objavio fotografiju nagih migranata i napisao:

"Odnos Turske prema 92 migranta koje smo danas spasili na granici, predstavlja sramotu za civilizaciju. Očekujemo da Ankara istraži incident i na kraju zaštiti svoje granice sa EU".

Reagovalo je i grčko Ministarstvo civilne zaštite koje u saopštenju navodi da "turske vlasti direktno učestvuju u procesu dovođenja migranata na grčko tlo".

Iz Turske, međutim, optužuju Grčku da nasilno potiskuje migrante koji ulaze u zemlju kopnom i morem. Štaviše, portparol turskog ministarstva unutrašnjih poslova Ismail Čatakli oštro je reagovao na izjave Mitrakisa.

"Pošto ne možete da nađete nijedan slučaj kršenja ljudskih prava u Turskoj, pokušavate da otkrijete sliku vašeg progona tako što optužujete Tursku. Odvojite vreme da se vi pridržavate pravila, budite malo civilizovani!", rekao je on.

"Ne postoji nijedan slučaj ili izveštaj koji opisuje tako nehumano postupanje Turske prema nevinim ljudima. Vaš pokušaj da prikrijete izveštaj OLAF-a o kršenju ljudskih prava nije iznenađujući, jednostavno je sramotan. Ovo ne može biti slučajnost", dodao je Čatakli.

Izveštaji o "nedoličnom ponašanju" zvaničnika Fronteksa

U izveštaju nadzornog organa EU za borbu protiv prevara (OLAF), objavljenom prošle nedelje, navedeno je da su visoki zvaničnici Fronteksa bili uključeni u prikrivanje ilegalnog vraćanja migranata iz Grčke u Tursku, čime su se kršila njihova "osnovna prava". Dodaje se da su zvaničnici Fronteksa počinili prekršaj "ozbiljno nedoličnim ponašanjem i drugim nepravilnostima" u prikrivanju incidenata vraćanja migranata.

"Na taj način su omeli kapacitet Fronteksa da u potpunosti ispuni svoje obaveze, odnosno da obezbedi zaštitu i promociju osnovnih prava", navodi se u izveštaju. Fronteks, inače, koordiniše operacije traganja i spasavanja na granicama u ime 27 zemalja EU, prenosi Euronews.

Odbijanje i prisilno vraćanje ljudi preko međunarodne granice bez procene njihovih prava da podnesu zahtev za azil ili drugu zaštitu, krše i međunarodno i pravo EU. Istražitelji OLAF-a se pozivaju na informacije iz otvorenih izvora i medijske izveštaje.

Takođe, tražili su dokumente od Fronteksa i Evropske komisije i intervjuisali 20 svedoka, kako bi istražili optužbe o mogućoj umešanosti ili prikrivanju nezakonitih postupanja, kao i optužbe za nedolično ponašanje.

profimedia

 

Izveštaj opisuje kako optužbe za ilegalno vraćanje migranata, koje uključuju izveštaje da su stavljani u čamce za spasavanje i ostavljani da plutaju na moru, nisu pravilno istraživane. U aprilu je Fabris Leđeri podneo ostavku na mesto šefa Fronteksa, nakon izveštaja o nedoličnom ponašanju i kršenju ljudskih prava migranata.

Iz Fronteksa su za Euornews naveli da su  to sve "prakse koje su se dešavale u prošlosti", kao i da su "preduzete razne kolektivne mere kako bi se sistematski rešili ovakvi problemi". 

"Agencija ozbiljno shvata nalaze istraga, revizija i drugih vidova proveravanja i koristi ih kao prilike za promene na bolje. Posvećena je stvaranju agencije koja dobro funkcioniše i koja je u skladu sa zakonima. U teškim vremenima sa kojima se nekada Evropa i njeni susedi suočavaju, ovo je važnije nego ikada", dodali su iz Fronteksa.

Komentari (0)

Evropa