Evropa

Finci stižu u Ankaru da razgovaraju o članstvu u NATO, fokus na izručenju osoba koje Turska smatra teroristima

Komentari

Autor: Tanjug

22/10/2022

-

11:48

Finci stižu u Ankaru da razgovaraju o članstvu u NATO, fokus na izručenju osoba koje Turska smatra teroristima
Finci stižu u Ankaru da razgovaraju o članstvu u NATO, fokus na izručenju osoba koje Turska smatra teroristima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Finski zvaničnici doći će u utorak u Ankaru kako bi razgovarali o zahtevu Helsinkija za članstvo u NATO, javile su danas turske novinske agencije. Delegaciju iz Helsinkija će predvoditi finsko ministarstvo pravde, koje će se susresti sa šefom turskog ministarstva pravde iz odeljenja za inostrane odnose Kasimom Čičekom, prenela je Anadolija.

Razgovori će biti fokusirani na ekstradiciji pojedinaca koje Turska smatra teroristima, navodi AP. Finska i Švedska su se prijavile za članstvo u Severnoatlanskoj alijansi nakon ruskog napada na Ukrajinu, napustivši dugotrajnu politiku vojne neutralnosti.

Da bi postale članice NATO, potrebna je podrška svih 30 zemalja koje su u Alijansi, među njima i Turske. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je u četvrtak da je pristao da se susretne sa novim švedskim premijerom Ulfom Kristersonom u Ankari.

Tuska je zapretila da će blokirati proces prijema nordijskih zemalja ukoliko Finska i Švedska ne izađu u susret zahtevima Ankare. Ankara želi da se sprovede pravda nad osobama koje smatra teroristima, a žive u Švedskoj i Finskoj. Od 30 zemalja, samo Turska i Mađarska nisu ratifikovale prijem Finske i Švedske u NATO.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa