Evropa

Kvar na železničkoj stanici u Danskoj rezultat hakerskog napada

Komentari

Autor: Tanjug

03/11/2022

-

15:45

Kvar na železničkoj stanici u Danskoj rezultat hakerskog napada
Kvar na železničkoj stanici u Danskoj rezultat hakerskog napada - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Veliki kvar na danskoj železničkoj mreži u subotu bio je rezultat zlonamernog hakerskog napada na softver IT podizvođača, izjavio je danas predstavnik danskog železničkog operatera DSB.

"Kontaktirao nas je naš podizvođač koji nam je rekao da su hakeri napali njihovo testno okruženje", rekao je za televiziju DR šef bezbednosti DSB-a, Karsten Dam Sonderbo-Jakobsen, preneo je Rojters.

Iako to nije bio direktan napad na DSB, napad je prinudio podizvođača Supea da isključi svoje servere, što je zauzvrat uticalo na nesposobnost mašinovođa da upravljaju vozovima nekoliko sati u subotu, izvestio je DR.

Podsetimo, u oktobru je u delu severne Nemačke bio privremeno obustavljen železnički saobraćaj, nakon što je otkazao komunikacioni sistem. Reč je o kablovskim vezama radio sistema koje su namerno uništeni, za šta je, kako smatraju železnički eksperti, potrebno određeno znanje.

Nemačka policija saopštila je tada da ne isključuje političke motive u sabotaži komunikacionih kablova na železničkoj mreži, ali da nema znakova terorizma ili umešanosti strane države.

Komentari (0)

Evropa