Evropa

Italija ne prima brod na kome je više od 200 migranata, čeka se odluka Francuske

Komentari

Autor: Tanjug

08/11/2022

-

21:41

Italija ne prima brod na kome je više od 200 migranata, čeka se odluka Francuske
Italija ne prima brod na kome je više od 200 migranata, čeka se odluka Francuske - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Brod za spasavanje migranata sa više od 200 ljudi na njemu uputio se danas ka Francuskoj nakon što je nova italijanska desničarska vlada odbila da ovo plovilo pristane u jednoj od njenih luka.

"Nakon ćutanja Italije, tražimo od francuskih pomorskih vlasti da dodele luku za 234 preživela na brodu ’Oušen vajking’", saopštila je francuska dobrotvorna organizacija SOS Mediteran, prenosi Rojters.

Mnogi migranti na moru su već 18 dana, ali zvanična Francuska još uvek se nije oglasila u vezi s pomenutim zahtevom za iskrcavanjem.

Predstavnik SOS Mediteran Alesandro Poro naveo je da je situacija dosegla crvenu liniju i dodao da se očekuje da će ''Oušen vajking'', koji je poslednje dane proveo na italijanskom ostrvu Sicilija, u četvrtak stići do međunarodnih voda kod francuskog ostrva Korzika.

Agencija napominje da je nova administracija premijerke Ðorđe Meloni ubrzo nakon konstituisanja krenula u suzbijanje plovila s migrantima, poručivši humanitarnim organizacijama da njihovi brodovi koji učestalo plove Sredozemnim morem, odvezu spasene ljude u druge zemlje.

Zbog kampanje Rima protiv nevladinih grupa, španska humanirna organizacija "Salvamento maritimo humanitario" saopštila je da će odložiti planiranu operaciju spasavanja na moru zbog rizika da njen brod zaplene italijanske vlasti.

Italijanski ministar saobraćaja Mateo Salvini, šef stranke Liga, koja se javno zalaže protiv migranata, pozdravio je razvoj događaja tvitujući: "Samo napred, Italija neće biti saučesnik u trgovini ljudima. Da li neko počinje da shvata to?", preneo je Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa