Evropa

Treći put odlazi iz vlade: Sunak prihvatio ostavku ministra, optužen da je vređao jer nije pozvan na sahranu kraljice

Komentari

Autor: Tanjug

08/11/2022

-

23:09

Treći put odlazi iz vlade: Sunak prihvatio ostavku ministra, optužen da je vređao jer nije pozvan na sahranu kraljice
Gevin Vilijamson - Copyright AP/Kirsty Wigglesworth

veličina teksta

Aa Aa

Britanski premijer Riši Sunak prihvatio je danas ostavku Gevina Vilijamsona na mesto ministra bez portfelja nakon što su se u javnosti pojavile optužbe da je vršio mobing nad kolegama i da je vređao blisku saradnicu bivše premijerke Liz Tras.

Vilijamson je podneo ostavku nakon što su se u javnosti pojavile poruke u kojima je vređao Vendi Morton, blisku saradnicu bivše premijerke Tras zbog toga što nije obezbedila da bude pozvan na kraljičinu sahranu, navodi Gardijan, koji je u ponedeljak objavio da je Vilijamsona za mobing optužio jedan visoki državni službenik, koji je naveo da je ministar koristio psovke u porukama poslatim kolegama iz parlamenta.

 

 

Vilijamsona je Tereza Mej svojevremeno smenila sa mesta ministra odbrane zbog odavanja poverljivih informacija, ali otpustio ga je i Boris Džonson posle katastrofalnog dvogodišnjeg bilansa na položaju ministra obrazovanja, piše Gardijan.

Međutim, prošlog prošlog meseca Vilijamsona je novi britanski premijer Riši Sunak vratio u vladu kao ministra bez portfelja, ali njegov položaj je nedugo potom stavljen pod lupu javnosti nakon što je jedan list objavio da je slao uvredljive poruke Vendi Morton kada je saznao da neće biti na listi zvaničnika koji će prisustvovati sahrani kraljice Elizabete II, navodi londonski dnevnik.

Iz poruka koje je prikupio "Sandej tajms" vidi se, kako dodaje Gardijan, da je Vilijamson optužio Mortonovu da demostrira lične političke preferencije pri izboru zvaničnika koji se pozvaju na kraljičinu sahranu.

Vilijamson je napisao da je "veoma loše i da se šalje vrlo jasna poruka" da su oni koji nisu "favorizovani" od strane Liz Tras namerno isključeni.

"Takođe, ne zaboravite da znam kako ovo funkcioniše i da za sve postoji cena", zapretio je Vilijamson u svojim porukama koristeći, kako navodi Gardijan, eksplicitno vulgarni vokabular.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa