Evropa

Kralj Čarls otkrio prvu statuu u čast kraljice Elizabete Druge: Monarh s najdužim stažom bdije nad trgom u Jorku

Komentari

Autor: BBC

09/11/2022

-

23:10

Kralj Čarls otkrio prvu statuu u čast kraljice Elizabete Druge: Monarh s najdužim stažom bdije nad trgom u Jorku
Kralj Čarls otkrio prvu statuu u čast kraljice Elizabete Druge: Monarh s najdužim stažom bdije nad trgom u Jorku - Copyright AP/Alastair Grant

veličina teksta

Aa Aa

Britanski kralj Čarls III je otkrio statuu napravljenu u čast njegove majke, kraljice Elizabete II, koja je preminula ranije ove godine a bila je monarh koji je najduže na britanskom prestolu.

Skupltura visoka dva metra dizajnirana je da proslavi pokojni kraljičin platinasti jubilej i završena je u avgustu, mesec dana pre njene smrti. Govoreći pred masom okupljenom u katedrali u Jorku, kralj Čarls III je rekao da će "njena figura čuvati grad".

Kralju je predstavljen model statue nakon službe u katedrali, a kasnije je otputovao u Donkaster da mu dodeli formalni status grada dok je završavao svoju dvodnevnu posetu Jorkširu, prenosi BBC.

"Pokojna kraljica je uvek bila budna za dobrobit svog naroda tokom života. Sada će njen lik moći da bdije nad onim što će u narednim vekovima biti poznato kao Trg kraljice Elizabete", naveo je Čarls tokom ceremonije..

Za statuu, koja se nalazi u niši na zapadnom delu katedrale, smatra se da je teška skoro dve tone, a prikazuje kraljicu koja nosi haljine i dijademu Džordža IV, i drži kuglu i skiptar, simbole vlasti. 

Dizajn je odabrala sama kraljica za života, i statua je prvobitno trebalo da bude otkrivena u septembru, ali je to odloženo zbog njene smrti.

"Mislim da je ovo tužno za samog kralja, jer je u pitanju njegova majka. Ali takođe nam je čast da ga primimo i da mu poželimo dobrodošlicu. Biće to vreme velike zahvalnosti, imamo toliko toga na čemu da budemo zahvalni. Verujem da je novi kralj Čarls napravio veoma impresivan početak", rekao je nadbuskup Jorka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa