Evropa

Ko je putnik zbog kog su prizemljena dva aviona u Atini: Od CIA stiglo upozorenje, u Grčku ušao pre dve godine

Komentari

Autor: Protpthema

11/11/2022

-

14:23

Ko je putnik zbog kog su prizemljena dva aviona u Atini: Od CIA stiglo upozorenje, u Grčku ušao pre dve godine
Avion kompanije Emirates/Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni aerodrom "Elefterios Venizelos" u Atini bio je u pripravnosti u sinoć zbog dva leta kompanije Emirates koji su leteli za Njujork i Dubai nakon što su Sjedinjene Države upozorile na "sumnjivog" putnika.

Danas grčki mediji daju više informacija o putniku zbog kojeg je avionski saobraćaj bio u prekidu. U pitanju je turski državljanin star 35 godina koji je navodno pokušao da dobije vizu za Njujor kao izbeglica, a bio je osumnjičen da je član terorističke organizacije. On je u Grčku ušao iz Turske pre dve ili tri godine, a u Atini je boravio pod statusom azilanta.

Podneo je zahtev za azil, a grčke vlasti su mu odobrile privremeni boravak do 2025. godine. Međutim, muškarac nije bio ni na jednom letu koji je sinoć zaustavljen.

Putnik iz aviona za Njujork Janis Spiridakis kazao je za ANT1 da je od osoblja stiglo saopštenje da se avion vraća u Atinu.

"Prvo smo mislili da smo pogrešno čuli najavu, a onda nas je osoblje obavestilo da ćemo se zaista vratiti. Prvo nisu rekli razlog. Rekli su da će se avion jednostavno vratiti u Atinu. Posle naših napora, rekli su da postoji problem sa francuskim vazdušnim prostorom". kazao je on.

Putnici shvatili šta se dešava tek kad su sleteli u Atinu

Navodi da je u avionu počela da vlada čudna atmosfera, te da su se svi pitali šta se dešava.

"Bilo je zabrinutosti dok avion nije sleteo jer smo imali monitore na kojima smo mogli videti ceo put i shvatili smo da ide ludim putem. U jednom trenutku smo shvatili da nešto nije u redu. Zamislite da je čak i internet koji su neki od nas platili na letu jednostavno isključen. U avionu nismo imali ni pristup internetu“, dodao je on.

Opisujući šta se dogodilo kada je avion sleteo u "El. Venizelos" Spiridakis je rekao da je najavljeno da će putnici biti iskrcani, samo oni koji su se ukrcali iz Atine, jer je avion u početku došao iz Dubaija. "Bilo je automobila obezbeđenja aerodroma, bilo je nekoliko policijskih automobila, ali naš prelazak iz aviona u autobus je bio veoma lagan. Naši pasoši i lične stvari i prtljag su ponovo pregledani", kazao je on.

Dodaje da su putnici shvatili šta se dešava kad su uključili internet na mobilnim telefonima.

"Imali smo jasnu sliku incidenta kada smo sleteli, otvorili smo mobilne telefone i preko društvenih mreža shvatili o čemu se radi", zaključio je on.

Nakon provere svih putnika, kao i letelice policija je saopštila da nije pronađeno ništa sumnjivo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa