Evropa

Poljske vlasti na meti kritika: Policija tokom marša desničara privodila antifašiste, a tolerisala nacističke simbole

Komentari

Autor: AP

12/11/2022

-

18:02

Poljske vlasti na meti kritika: Policija tokom marša desničara privodila antifašiste, a tolerisala nacističke simbole
Tanjug/AP/Michal Dyjuk - Copyright Tanjug/AP/Michal Dyjuk

veličina teksta

Aa Aa

Opozicioni političari u Poljskoj kritikovali su u subotu policiju zato što je privodila antifašističke aktiviste, ali nije reagovala na pojavu simbola iz nacističke ere tokom nacionalističkog marša.  Aktivisti su privedeni tokom godišnjeg Marša nezavisnosti u Varšavi u petak koji je predvođen krajnjom desnicom. 

Mnoge liberalne grupe koje se protive maršu već godinama optužuju policiju da pokazuje povoljan tretman prema nacionalistima dok se prema demonstrantima nepravedno ponaša.  Kontrademonstranti su držali bele ruže i transparent sa natpisom „Nacionalizam nije patriotizam“ pre nego što ih je policija uklonila sa lokacije u blizini marša.

Tanjug/AP/Michal Dyjuk

 

Opozicioni poslanik Mihal Ščerba iz centrističke partije Građanska platforma optužio je u subotu vladajuću stranku Pravo i pravda da stvara „represivnu državu“ svojim tretmanom prema mirnim demonstrantima. 

Poljski senator, koji je takođe član političke opozicije, Kšištof Brejza, objavio je na Tviteru fotografiju učesnika marša koji nose transparent sa simbolom „Crno sunce“ SS garde nacističke Nemačke. Brejza je napomenuo da policija nije intervenisala. 

Promocija totalitarnih ideologija je u Poljskoj nelegalna.

„Tokom Varšavskog ustanka 1944. godine, hiljade Poljaka je poginulo od strane nemačkih nacista iz SS-a. Ne znam zašto policija nije reagovala na ovakvu zločinačku simboliku u Varšavi, koja je toliko stradala u Drugom svetskom ratu. S druge strane, demonstranti sa demokratskim stavovima su nasilno uklonjeni“, rekao je Brejza, a prenosi AP.

Nezamislivo vređanje Jevreja u Krakovu

 Američki jevrejski komitet osudio je u subotu antisemitski događaj koji se dogodio usred događaja na Dan nezavisnosti u poljskom gradu Krakovu, gde su govornici u petak osuđivali Jevreje u parku. Jedan govornik je govorio o spaljivanju Jevreja, a gomila je skandirala: „Dole jevrejska okupacija“.

Portparol policije Silvester Marčak rekao je da su aktivisti privedeni u petak u Varšavi, neki iz grupe Obivatele RP, što znači građani Poljske, zadržani nekoliko sati jer su ograničili rad policije i odbili da pokažu svoja lična dokumenta.

 "Zar su to razlozi za pritvor“, pitao se Marčak na TVN24, koja je nezavisni emiter svih vesti u Poljskoj.

Tanjug/AP/Michal Dyjuk

 

Hana Mačinska, zamenica komesara za ljudska prava u zemlji bila je u petak na ulici da bi intervenisala. Ona je rekla da demonstranti nisu dali svoje lične karte jer im nije predočen zakonski razlog za to.

Mačinska je za TVN24 rekla da su demonstranti stajali na travnjaku i nisu ometali marš ili njegove učesnike. Ona je rekla da su među privedenima bili i stariji ljudi i da je njena prva misija bila da obezbedi da imaju minimum potrebnih uslova kao što je korišćenje toaleta.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa