Evropa

Incident na demonstracijama u Tirani, uhapšena jedna osoba

Komentari

Autor: Tanjug

12/11/2022

-

23:12

Incident na demonstracijama u Tirani, uhapšena jedna osoba
Tanjug/AP/Franc Zhurda - Copyright Tanjug/AP/Franc Zhurda

veličina teksta

Aa Aa

Završen je protest na ulicama Tirane, na kojem se na poziv opozicione albanske Demokratske stranke Saljija Beriše i Slobodarske partije Albanije Iljira Mete okupilo hiljade građana nezadovoljnih politikom premijera Edija Rame.

Tokom protesta probijen je kordon policije, nakon čega su demonstranti bacili farbu na kabinet premijera.

Policija je uhapsila jednog demonstranta, a okupljeni na protestu su palili sveće u znak sećanja na dvojicu muškaraca koji su, prema navodima opozicije, poginuli dok su bili u policijskom pritvoru, prenosi Rojters.

Nezadovoljnim građanima se obratilo 20 govornika iz redova opozicije, optužujući Ramu za lošu ekonomsku situaciju, korupciju i odlazak velikog broja Albanaca iz zemlje, preneo je ranije Euronews Albanija.

"Edi Rama je građanima Albanije oteo pravo glasa, pretvorio njihove ljudske slobode u iluziju i u fiktivne glasačke listiće, samo da bi opstao na vlasti", poručio je okupljenima Salji Beriša, lider Demokratslke stranke, bivši premijer i predsednik Albanije.

Beriša je rekao da je nakon 32 godine demokratije u Albaniji Edi Rama učinio da svet Albance doživljava kao izbeglice koje iz svoje zemlje beže u čamcima, aludirajući, kako navodi Rojters, na sve veći broj Albanaca koji odlazi u Veliku Britaniju i pozvao međunarodnu zajednicu da ne podržava vlast albanskog premijera.

Ocenio je da je Albanija "vazal drugih" i da se "državne odluke donose u Beogradu i Ankari", poručivši da će "tome doći kraj".

Bivši predsednik Albanije i lider Slobodarske partije Albanije Iljir Meta nazvao je Ramu "izdajnikom" koji, kako je rekao, radi protiv interesa svoje zemlje i poručio da će se Rama "ubrzo naći pred licem pravde".

"Danas ovaj izdajnik prati naš pobednički skup i trijumf demokratije iz svog luksuznog, nezakonito stečenog privatnohg aviona, lir džeta. Vi koji ste se danas okupili imate pravo da srušite vladu čiji lider vas pljačka, otima i prodaje vašu zemlju", poručio je Meta.

Američka ambasada u Tirani savetovala je svoje državljane koji žive u centru grada da u vreme održavanja protesta opozicije izbegavaju područja i ulice oko kancelarije albanskog premijera i bulevar Mučenika nacije, preneo je Albenijan dejli njuz.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa